Política

Els Estats Units acusen Maduro de narcoterrorisme

El govern nord-americà ofereix fins a 15 milions de dòlars per informació que dugui a la detenció del líder veneçolà

Vincula el president i catorze persones més a una trama de narcotràfic amb les FARC colombianes

El govern dels Estats Units va acu­sar ahir for­mal­ment el líder veneçolà, Nicolás Maduro, de nar­co­ter­ro­risme i va ofe­rir fins a 15 mili­ons de dòlars (13,6 mili­ons d’euros) per qual­se­vol infor­mació que dugui a la seva detenció.

L’anunci es va fer en una con­ferència de premsa vir­tual, con­seqüència de la situ­ació extra­or­dinària que viu el país per la crisi de la Covid-19, en què el fis­cal gene­ral del país, William Barr, va rela­ci­o­nar Maduro i catorze mem­bres més pro­pers al seu lide­ratge amb la “par­ti­ci­pació directa de nar­co­ter­ro­risme, cor­rupció, blan­queig de diners i tràfic de dro­gues”.

En el cas del líder veneçolà, l’acu­sació és de nar­co­ter­ro­risme en una trama que el vin­cula a com­ba­tents encara en actiu de les For­ces Arma­des Revo­lu­cionàries de Colòmbia (FARC), que s’apro­fi­ta­rien de sub­orns i faci­li­tats per uti­lit­zar Veneçuela com un “oasi” per man­te­nir la seva “insurgència armada” i el tràfic de cocaïna cap a l’Amèrica Cen­tral i que, d’allà, faci el salt cap als Estats Units.

Segons els càlculs del Depar­ta­ment de Justícia nord-ame­ricà, des del 2016 han cir­cu­lat a través de Veneçuela fins a 250 tones de cocaïna anu­als, equi­va­lents a 30 mili­ons de “dosis letals”.

Fa temps que el govern de Donald Trump té la mirada posada en el govern de Cara­cas i no és la pri­mera vegada que acusa for­mal­ment alts càrrecs veneçolans de cor­rupció o nar­cotràfic.

“Maduro està lide­rant una ope­ració que s’ assem­blant molt a un càrtel de dro­gues”, havia dit fa un parell de mesos el secre­tari d’Estat nord-ame­ricà, Mike Pom­peo. Les auto­ri­tats judi­ci­als van vin­cu­lar tota la cúpula veneçolana a l’ano­me­nat Càrtel dels Sols, que lide­ra­ria la mà dreta de Maduro, Dios­dado Cabe­llo, també acu­sat de nar­cotràfic als EUA.

Apun­tar direc­ta­ment al rang més alt del neoc­ha­visme és un pas total­ment nou i extra­or­di­nari, que tensa encara més una relació bina­ci­o­nal ine­xis­tent. En el cas hipotètic i ara per ara utòpic que Maduro fos detin­gut, extra­dit als Estats Units i dut davant un tri­bu­nal fede­ral de Nova York (on s’ha introduït la impu­tació), s’enfron­ta­ria a una pena d’entre quinze anys de presó i cadena perpètua. “Men­tre la població de Veneçuela pateix, ells s’omplen les but­xa­ques dels diners de les dro­gues i els bene­fi­cis de la seva cor­rupció. Això s’ha d’aca­bar”, va afir­mar Barr.

Tot i que cor­ria el rumor que els Estats Units apro­fi­ta­rien això per incor­po­rar Veneçuela a la llista de països patro­ci­na­dors del ter­ro­risme, no va ser així. “Pas a pas”, va afir­mar Barr.

LES FRASES

El règim de Veneçuela continua ple de crim i corrupció
Mentre la població pateix, ells s’omplen les butxaques
William Barr
fiscal general dels eua
Maduro lidera una cosa que sembla un càrtel de drogues
Mike Pompeo
secretari d’estat dels eua

El valor del vot veneçolà

La croada del govern nord-americà contra tot el que representa el president veneçolà, Nicolás Maduro, i els seus aliats no sembla tenir fi, i en part és per uns interessos electorals molt evidents. La comunitat veneçolana que resideix a Florida, especialment a la ciutat de Miami, és majoritàriament antichavista i està formada per dissidents del país bolivarià, i aprova i dona suport a totes les accions que suposen pressionar encara més el règim de Caracas. Tenir la benedicció d’aquests gairebé 200.000 votants pot ser essencial per guanyar-se el favor d’un estat que es preveu clau i que podria ser determinant en les eleccions presidencials nord-americanes del novembre vinent.

No és casualitat, per tant, que qui informés primer de les accions d’ahir contra Maduro fos el senador republicà Marco Rubio, representant de Florida i l’ideòleg de facto de la política sobre l’Amèrica Llatina del govern nord-americà. Ni que, a finals de gener, Veneçuela tingués un paper important en el discurs sobre l’estat de la unió que va fer el president Donald Trump, al qual va assistir, a la llotja de convidats, Juan Guaidó, opositor a Maduro que Washington considera i reconeix com a president legítim del país caribeny, un reconeixement al qual va seguir el d’altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.