El virus no atura la repressió contra l’oposició a Hong Kong
El govern proxinès deté una líder del moviment pro democràcia per haver penjat dades d’un policia que va deixar borni un periodista durant les protestes
Eleva l’alerta antiterrorista arran de la localització d’explosius atribuïts a opositors
La policia de Hong Kong va detenir, dijous passat, una líder opositora pro democràcia per presumpta incitació a l’odi contra un agent de policia –de qui va exposar la identitat a les xarxes–, invocant una llei de l’era colonial.
La detinguda, Cheng Lai-king, és presidenta del Consell de Districte Central i Occidental de la capital i està acusada d’“intenció sediciosa” per haver penjat al seu compte de Facebook informació d’un agent de policia acusat de deixar borni un periodista amb una bala de cautxú durant una de les protestes de l’any passat.
La llei de l’època colonial sota la qual s’ha acusat Cheng defineix la “intenció sediciosa” com l’intent de “provocar l’odi o el menyspreu contra la persona de Sa Majestat, el govern de Hong Kong o l’administració de justícia”.
Aquesta detenció no és res més que un nou pretext de la cap de l’executiu de Hong Kong, Carrie Lam, per embrutar la legitimitat del moviment prodemocràtic. El govern de l’excolònia britànica ha elevat aquest mes de març el nivell d’alerta antiterrorista i, fins i tot, la unitat especialitzada de la policia hongkonguesa ha estat fent maniobres de pràctiques en aquest sentit després d’haver-se trobat explosius que pertanyerien, suposadament, a manifestants opositors.
En una mesura sense precedents, Lam s’ha negat a afirmar si permetrà exercir als periodistes nord-americans que van ser expulsats de la Xina fa uns dies en un nou enfrontament amb Washington sobre la llibertat d’informació. Pequín va fer esment explícit de les antigues colònies de Hong Kong i Macau com a indrets on tampoc permetrien treballar als membres de la premsa. A tot això, cal afegir-hi les noves mesures implantades la setmana passada amb què es prohibia als residents de Hong Kong reunir-se en grups de més de quatre i es tancaven els llocs de lleure, en virtut de les restrictives mesures de distanciament social que el govern ha pres per combatre un rebrot d’infeccions.
Les protestes del moviment prodemocràtic han continuat malgrat les restriccions, tot i que s’han vist molt reduïdes en nombre de participants. L’estratègia dels activistes pro democràcia s’ha modificat amb l’arribada de la Covid-19, i en els darrers mesos s’ha centrat en la pressió al govern de Lam perquè prengués mesures més contundents en favor de la salut pública.
Malgrat això, el cap de setmana passat més d’un centenar de persones es van manifestar per commemorar els vuit mesos dels fets de Yuen Long, en què un grup d’homes vestits de blanc que portaven barres metàl·liques van atacar els manifestants.
LA XIFRA
LA FRASE
Creix el clam perquè plegui Lam
Josep SolanoUna enquesta feta pública aquest divendres mostra que el suport a l’oposició democràtica de Hong Kong continua augmentant malgrat que l’epidèmia del coronavirus ha fet extremament difícil mantenir les protestes i les manifestacions en els darrers mesos. Segons l’estudi, elaborat pel Hong Kong Public Opinion Research Institute entre el 17 i el 20 de març, un 63% dels enquestats creuen que la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, hauria de dimitir, respecte a un 57% d’una enquesta del desembre passat. El sondeig també indica que, per primera vegada, el nombre de partidaris de les protestes dobla el nombre de detractors. A més, el sondeig mostra un augment significatiu del suport a les demandes clau de les manifestacions –sovint violentes– que van assolar la ciutat durant la major part de l’any passat i a principis de gener, abans de la crisi del coronavirus. Els enquestats van manifestar una falta generalitzada de confiança en les mesures implantades pel govern de Lam contra el virus (més d’un 54%): només un terç tenen confiança en la cap de l’executiu pel que fa a la resolució de la crisi sanitària.