Política

El govern xifra en 1.800 milions el combat contra el coronavirus

Destina 80 milions d’euros del fons de contingència a fer-hi front i insta l’oposició a no bloquejar uns comptes que incrementen en 3.000 milions la despesa i reserven 900 milions per a Salut

Vol que s’ampliï el marge de dèficit del 0,2%

El govern de la Generalitat va fer públic ahir que el cost per combatre la pandèmia s’enfilarà fins als 1.800 milions d’euros. Aquesta és la suma que el Departament de Salut calcula per invertir en mesures relacionades amb qüestions sanitàries, però l’executiu, per boca de la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ja va advertir que caldran més recursos i ajuda del govern espanyol per poder afrontar les conseqüències econòmiques i socials que també es derivaran de la Covid-19.

D’entrada, la reunió de l’executiu català d’ahir va aprovar una primera partida per al Servei Català de Salut de 80 milions d’euros dels fons de contingència dels actuals pressupostos prorrogats del 2017 per atendre despeses no previstes, i Budó va assegurar que encara hi queden 82 milions, quantitat clarament insuficient per afrontar totes les mesures que seran necessàries. Per aquest motiu, va fer una crida a la “responsabilitat” de tots els grups parlamentaris perquè no posin traves a l’aprovació del projecte de pressupostos, que incrementen en 3.000 milions la despesa i, a més, tenen reservats una partida de 900 milions per al Departament de Salut. Un missatge clarament destinat a Cs, que els va impugnar al Consell de Garanties Estatutàries perquè es pronunciï sobre el projecte de llei del pressupost per al 2020, un fet que n’endarrerirà l’aprovació definitiva almenys un mes quan les sessions plenàries es puguin reprendre un cop superades les mesures de confinament decretades pel coronavirus. Budó va deixar clar ahir que la voluntat del govern és tirar endavant aquests comptes i no formular-los de nou com també havia suggerit la CUP. Això sí, va admetre que totes aquelles modificacions pressupostàries que calguin “es treballaran i consensuaran” amb la resta de formacions per donar resposta a totes aquelles qüestions que vagin sorgint per lluitar contra els efectes de la malaltia.

I en aquest punt la portaveu del govern va censurar que el govern espanyol, de moment, només hagi fet una aportació extraordinària de 51 milions per a la lluita contra la Covid-19 i li va reclamar que apliqui mesures com ara l’ampliació de l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes, que Hisenda va situar en el 0,2%, i que faci efectives les transferències necessàries al govern de la Generalitat.

D’altra banda, la mesa del Parlament va autoritzar l’executiu perquè els consellers expliquin en comissions via telemàtica les mesures que ha aplicat i aplicarà cada departament per la Covid-19. A més, també va decidir que els diputats donin l’import de les dietes per desplaçaments dels mesos de març i abril a la lluita contra la pandèmia, gest que suposarà un total de 246.693 euros mensuals.

LA XIFRA

900
milions
reserven per al Departament de Salut els pressupostos del 2020, pendents d’aprovar.

LA FRASE

Apel·lo a la responsabilitat de les formacions per aprovar amb celeritat els pressupostos
Meritxell Budó
PORTAVEU DEL GOVERN I CONSELLERA DE la PRESIDÈNCIA

Gratuïtat de transport i peatges

El Departament de Territori de la Generalitat facilitarà la gratuïtat del transport que depèn de la Direcció General de Transports i Mobilitat amb la publicació d’una resolució que s’aplicarà mentre duri l’estat d’alarma. La mesura afectarà les línies que depenen del govern i, pel que fa a la resta, s’ha instat els consells d’administració que estan adscrits a les autoritats del transport metropolità (ATM) de cada territori a adoptar aquesta mesura. La de Lleida ja va anunciar ahir que ho aplicarà a partir del dia 2 i el consorci de l’ATM de Barcelona va decidir que sigui gratuït durant una setmana, del 2 al 9 d’abril, per a les persones dedicades a serveis essencials i autoritzades a desplaçar-se. La mesura afecta el metro de TMB, els FGC, el Tram, el servei de rodalies i els busos de TMB, el bus metropolità de gestió indirecta AMB, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (Amtu). Avui hi ha prevista una reunió amb els operadors per definir el mecanisme que s’aplicarà.

L’executiu català també està parlant amb el govern espanyol i amb les concessionàries d’autopistes per fixar les condicions per poder suprimir temporalment el pagament de peatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.