Política

Els EUA registren 11 milions d’aturats en dues setmanes

Els economistes preveuen una recessió per a aquest any que capgirarà les dades positives del 2019

Nova York continua sent el principal focus de l’epidèmia, que s’estén arreu del país

L’epidèmia de coronavirus s’està acarnissant amb els Estats Units i les paraules de fa uns dies del president, Donald Trump, en què relativitzava l’impacte del virus, sonen ara molt llunyanes. Les dades de morts i infectats (mil víctimes mortals en un dia) es disparen, així com les de l’impacte econòmic: 6,6 milions d’aturats la darrera setmana i gairebé onze milions les dues últimes, un rècord en un país que tenia una taxa d’atur ínfima.

Amb un 80% de la població tancada a casa, moltes empreses han de tancar o aturar provisionalment l’activitat. El resultat: 6,64 milions de sol·licituds setmanals de subsidi per desocupació la setmana passada, una xifra sense precedents, segons va informar ahir el Departament de Treball. La xifra és més del doble que la registrada la setmana anterior (3,28 milions).

El sector de l’hostaleria i els menjars ha estat, com la setmana precedent, el més colpejat per la crisi causada per l’epidèmia de la Covid-19, que ja ha portat els Estats Units a tenir la major xifra de casos d’infecció del món, amb 216.000 contagis confirmats. La mitjana de sol·licituds de subsidi en les quatre últimes setmanes, que indica la tendència del mercat laboral, es va elevar a 2,61 milions la setmana que va acabar el 28 de març. També es va disparar el nombre de persones que perceben el benefici, que va pujar a 3,02 milions, segons l’informe del govern.

Amb aquestes dades, els economistes preveuen una recessió aquest any que capgirarà el bon funcionament de l’economia després que el PIB creixés un 2,3% en tot el 2019. La principal economia del món, que des de la fi de la Gran Recessió, que va començar el 2008, havia registrat augments petits però constants en el producte interior brut, espera ara amb ansietat l’ajut de 2 bilions de dòlars aprovat pel Congrés per reactivar l’economia.

Mentrestant, el país està centrat a frenar el nombre d’infectats i de morts que provoca la pandèmia. Els Estats Units ja han superat els 228.000 contagis per i els 5.000 morts (5.369). Nova York continua sent l’epicentre de la pandèmia, però el focus s’estén arreu del país. Tot i que Nova York ja supera les 84.000 infeccions, el governador, Andrew Cuomo, creu que el pic de la corba no s’assolirà fins a finals d’aquest mes. Cuomo adverteix, a més, que el nombre de morts es mantindrà alt fins a l’agost.

LA XIFRA

100.000
bosses
per a cadàvers està buscant el Pentàgon per fer front a les conseqüències del coronavirus.

Ajornen la convenció demòcrata

El Partit Demòcrata dels EUA va ajornar ahir fins a l’agost la convenció prevista per al juliol en què han de proclamar el guanyador de les primàries per disputar la presidència a Donald Trump en les eleccions del novembre. El gran favorit per endur-se la nominació, l’exvicepresident dels EUA Joe Biden, ja havia demanat l’ajornament de l’acte per l’impacte de la pandèmia del coronavirus, que ha alterat, de ple, la campanya per a la nominació demòcrata. La gran majoria dels actes de les darreres setmanes es fan en línia i tant Biden com el seu rival, el senador Bernie Sanders, estan confinats a casa. Molts estats han ajornat les votacions i, tot i que tothom dona per feta la victòria de Biden, ell encara no pot actuar com a candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.