Gran angular

Anna Mercadé

Presidenta associació 50a50

“Hi ha poques empreses que vulguin que les dones arribin al consell d’administració”

L’única manera de canviar el món és que les dones ocupin un 50% dels llocs de decisió
En un 69% de les empreses catalanes no hi ha cap dona ocupant llocs de direcció

Anna Mer­cadé és la direc­tora de l’Obser­va­tori Dona, Empresa i Eco­no­mia de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona. Pre­si­denta de l’asso­ci­ació 50a50, acaba de rebre la Creu de Sant Jordi 2020, en reco­nei­xe­ment a tota una vida llui­tant en favor dels drets de les dones. Ella és una de les pro­mo­to­res del Fòrum Hipàtia, que agrupa asso­ci­a­ci­ons i enti­tats de dones empresàries i que aspira a con­ver­tir-se en el fòrum Davos de la dona.

En el mani­fest del dar­rer Fòrum Hipàtia dema­neu con­tundència i que se san­ci­o­nin les empre­ses que no com­plei­xin la llei d’igual­tat.
Abans que res dema­nen que el govern des­ple­gui la llei d’igual­tat que, entre altres coses, obli­garà les empre­ses a tenir dones en els con­sells d’admi­nis­tració, tot i que molt poques empre­ses estan interes­sa­des que es des­ple­gui la llei ni que les dones arri­bin als con­sells d’admi­nis­tració. No ho volen, perquè per­den pri­vi­le­gis. A les empre­ses de l’Ibex-35, en els con­sells d’admi­nis­tració es cobren uns sous mul­ti­mi­li­o­na­ris, molt per sobre del valor que apor­ten. És una ver­go­nya, amb un país amb un 40% de risc de pobresa, per això no volen dei­xar les cadi­res. Curi­o­sa­ment, ara que per llei hi han de posar dones, han posat una llista de com­petències increïbles per poder acce­dir als con­sells d’admi­nis­tració. Fins ara, es podia ser un medi­o­cre, però a les dones se’ls exi­geix més.
A par­tir de l’any vinent, les empre­ses de més de 100 tre­ba­lla­dors també hau­ran d’incor­po­rar dones als seus con­sells d’admi­nis­tració.
I tots hi gua­nya­rem, perquè les empre­ses on hi ha dones en els con­sells d’admi­nis­tració són més ren­di­bles, el nivell de negoci aug­menta entre un 10 i un 20% i hi ha més bon ambi­ent, està demos­trat amb diver­sos estu­dis.
Vosal­tres recla­meu que les dones ocu­pin la mei­tat dels llocs de direcció en qual­se­vol orga­nit­zació.
Sí, per justícia, perquè ens toca i perquè l’única manera de can­viar el món és que les dones ocu­pin un 50% dels llocs de decisió. No hi volem algu­nes dones, hi volem el 50%, que és el que diuen els ODS de les Naci­ons Uni­des. Si no, ni s’aca­barà la fam al món, ni s’atu­rarà el canvi climàtic, perquè les dones poden apor­tar una visió del món dife­rent. Ho hem vist en empre­ses on hi ha més dones als con­sells d’admi­nis­tració. També volem posar fi a la bretxa sala­rial i faci­li­tar els ser­veis gratuïts de cura. Està demos­trat que tots els diners que s’inver­tei­xen en esco­les bres­sol són els més ren­di­bles que hi ha per a la soci­e­tat. Ara com ara, una ter­cera part de les dones aban­dona el mer­cat labo­ral perquè no pot com­pa­gi­nar la feina amb la criança.
En canvi, l’Estat espa­nyol té el per­cen­tatge més baix d’Europa en ajuts a les famílies!
Així és, i també l’índex de nata­li­tat més baix. Amb el mer­cat labo­ral actual, la bretxa sala­rial i la falta de mesu­res per donar suport a les famílies resul­ten incom­pa­ti­ble amb la mater­ni­tat. Els fills són res­pon­sa­bi­li­tat de la soci­e­tat i també dels pares, no només de la mare. Nosal­tres, en el mani­fest, dema­nem un tema tan radi­cal com posar les per­so­nes al cen­tre de la soci­e­tat, i això vol dir que es donin ajuts a les famílies, ajuts per tenir fills, que les esco­les bres­sol siguin gratuïtes, que l’hora lec­tiva que van treure per les reta­lla­des es recu­peri. Perquè un país pro­gressi, ha d’afa­vo­rir que tots els seus recur­sos humans puguin tre­ba­llar i, a més, orga­nit­zant bé els usos dels temps.
L’apli­cació d’una reforma horària aju­da­ria a aquesta nova orga­nit­zació. Fa deu anys que se’n parla, però no s’aplica. Per què?
No hi ha volun­tat política i, a més, es fa amb con­nivència amb els poders fàctics, però en con­tra del benes­tar de les dones, dels infants, de la gent gran. Seria una soci­e­tat més humana i amb menys des­pesa en salut. La gent ha de poder aca­bar de tre­ba­llar a les 17 h, amb poc temps per dinar i que als comerços i els hotels, com fan a tot el món, s’orga­nit­zin per torns. Així es crearà més ocu­pació i hi haurà millors con­di­ci­ons. Som els que tre­ba­llem més hores i som menys ren­di­bles de tot Europa, això és molt fort. Per què dila­tem tant la jor­nada? Perquè som uns irres­pon­sa­bles de cara a la soci­e­tat i a les per­so­nes depen­dents.
Des de l’Obser­va­tori de la Dona vau valo­rar que el cost de les cures a les famílies (infants, gent gran i tas­ques domèsti­ques ) suposa el 24% de PIB de Cata­lu­nya. Sou par­tidàries que aquesta feina es remu­neri?
No, en abso­lut, seria per­pe­tuar el sis­tema de rols patri­ar­cal i mas­clista, i ens mar­gi­na­rien més de la presa de deci­si­ons mun­di­als. El que volem és que les dones entrin a manar i que els homes entrin a la cura domèstica. La part posi­tiva de tot ple­gat és que el canvi s’està fent, les dones estan fent una revo­lució silen­ci­osa en tots els àmbits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.