Capital Risc, les claus per a invertir en ‘start-ups’
Els fons venture capital aporten finançament i també un valuós assessorament. Les empreses de consum i digitals destaquen entre les més atractives per a ells, però sempre que el producte i l’equip estiguin a l’altura.
Els sectors que més volum estan recollint són els de productes de consum (26%), hostaleria i oci (18,5%) i els de transport i logística (14,6%). No obstant això, per nombre d’operacions, el sector més rellevant és el de la informàtica. En aquest sentit, s’aprecia un biaix cada vegada més gran cap a les start-up del món digital.
Prova d’això és que una de les àrees que està suscitant més interès és la dels negocis tradicionals als quals s’ha incorporat un component d’innovació. Són aquells que inclouen l’afegitó tech, com edtech, proptech, heatltech, i fintech. Un altre àmbit que assenyalen els experts és el dels marketplaces, així com les marques natives digitals (companyies que fabriquen els seus propis productes i els venen per internet, integrant tota la cadena de valor). Normalment, es tracta d’empreses de sectors madurs, des de la moda fins als matalassos o les fulles d’afaitar, que s’estalvien així els intermediaris.
Hi ha tres factors que són clau a l’hora d’invertir en un projecte disruptiu tecnològic: el producte o servei, l’equip i el time to market (‘moment de mercat’).
Producte o servei. Estar en el sector estrella no ho és tot, també és important que el producte o servei tingui un bon encaix en el mercat. Que representi una solució a un problema actual i, a més, incorpori una visió a llarg termini, substancialment millor que les alternatives existents i amb potencial per transformar una indústria. A més, l’ideal és que el mercat per a aquest producte tingui una mida atractiva i que presenti un entorn competitiu favorable, amb possibilitat de generar barreres d’entrada i pendent de digitalitzar. Finalment, si l’start-up ha fet els seus primers passos, és necessari que les mètriques siguin atractives i que demostrin “tracció i una evolució positiva, així com un creixement sostenible i escalable”.
Equip. Els fons venture capital inverteixen en les primeres fases d’un negoci i de vegades fins i tot abans que comenci a funcionar. Per això les característiques de l’equip gestor resulten absolutament clau per a ells. Els inversors professionals busquen equips amb experiència, les idees clares i molt motivats. L’ambició, ben entesa, també és un punt a favor. Equips d’emprenedors apassionats, que aspirin a revolucionar el mercat a través de la tecnologia i a ser líders europeus del seu model.
Moment de mercat. De vegades, les empreses tenen tots els ingredients per aconseguir l’èxit (i atreure, per tant, el capital risc), però els fallen les circumstàncies de mercat. Per què vosaltres? I per què ara? Molts projectes han fracassat per anticipar-se al seu temps i d’altres per sortir massa tard. Cal entendre si el mercat rebrà bé la proposta i si és un mercat prou gran.
Els fons de capital risc no són els únics amb capacitat per elegir els seus socis. Les start-up també es poden permetre el luxe de ser selectives. Ara mateix hi ha més diners en el mercat que bons projectes. De fet, el venture capital ha arribat a un nou màxim històric en el mercat espanyol.
Abans de decantar-se per un fons o un altre, convé analitzar els avantatges i inconvenients d’acudir al capital de risc. D’una banda, ofereix un assessorament molt valuós gràcies als seus coneixements, tant del sector com de la gestió d’empreses en general, i l’experiència adquirida amb altres companyies similars en cartera. A més, faciliten l’èxit de rondes addicionals i solen obtenir millors condicions per al deute. A la banda dels handicaps, sol buscar forts retorns (en alguns casos, de prop del 25% anual) i més en un termini limitat (entre cinc i deu anys). Si vols gestionar el teu negoci al ritme que tu vulguis i que sigui la teva companyia en tot moment, millor no recórrer a ells.
A l’hora de seleccionar el més adequat, cal deixar-se guiar pel seu àmbit d’especialització i l’historial d’empreses d’èxit que han tingut en cartera. També compta molt l’afinitat i l’estil de gestió de cada fons. Hi ha fons més i menys involucrats en la gestió de la companyia. És molt important l’alineament d’objectius entre els propietaris de les companyies i el potencial nou fons accionista.