Política

L’Eurogrup reprèn unes negociacions clau per desencallar la resposta econòmica a la crisi de la Covid-19

Itàlia i Espanya alerten que el projecte europeu està en joc

L’Euro­grup reprèn aquest dijous les nego­ci­a­ci­ons sobre la res­posta econòmica a la Covid-19.

Després d’una reunió mara­to­ni­ana, però fallida, ahir dime­cres, aquesta tarda els minis­tres de finan­ces de la zona euro inten­ta­ran superar les divi­si­ons entre el nord i el sud d’Europa.

Les con­di­ci­ons d’accés al fons de res­cat, el MEDE, i la mutu­a­lit­zació del deute són els prin­ci­pals esculls de les con­ver­ses on Itàlia i Holanda man­te­nen les posi­ci­ons més enfron­ta­des. Tant el pre­si­dent espa­nyol Pedro Sánchez, com el pri­mer minis­tre italià, Gius­seppe Conte, han aler­tat poc abans de la reunió del risc de fallida del pro­jecte euro­peu si no es troba una sor­tida comuna a la crisi.

Per la seva banda, el pri­mer minis­tre holandès, Mark Rutte, ha asse­gu­rat que creu que es podrà arri­bar a un acord aquest dijous. “Estem inten­tant fer el màxim per aju­dar les nego­ci­a­ci­ons a con­cloure amb èxit”, ha afir­mat.

Hores abans de la reunió la pre­si­denta del Banc Cen­tral Euro­peu, Chris­tine Lagarde, havia recla­mat als governs euro­peus que es donin suport mútua­ment per res­pon­dre a “un xoc comú del qual ningú n’és el res­pon­sa­ble”. “Si no es té cura de tots els països, els altres pati­ran. De fet, la soli­da­ri­tat és en interès propi”, ha reblat.

En aquest sen­tit, la fran­cesa ha aler­tat que la crisi pro­vo­carà un “dany sig­ni­fi­ca­tiu” en totes les eco­no­mies de l’Euro­zona. Lagarde fa temps que reclama més política fis­cal dels governs euro­peus que acom­pa­nyin les dar­re­res mesu­res de política monetària expan­siva del BCE.

Els minis­tres tor­nen a la taula de nego­ci­ació per inten­tar qua­drar una fórmula econòmica que generi con­sens. El paquet de mesu­res a dis­cu­tir inclou el fons de res­cat, el MEDE, una línia de finançament des del Banc Euro­peu d’Inver­si­ons i un sis­tema de préstecs euro­peus per man­te­nir l’ocu­pació. Un con­junt de mesu­res valo­ra­des en uns 500.000 mili­ons d’euros

En con­cret, el MEDE supo­sa­ria línies de crèdit reforçades de fins a 250.000 mili­ons d’euros per als governs que ho dema­nin, el BEI injec­ta­ria 200.000 mili­ons en finançament i liqui­di­tat a empre­ses i la Comissió Euro­pea cana­lit­za­ria fins a 100.000 mili­ons d’euros en préstecs des­ti­nats a sufra­gar aju­des labo­rals.

Els dos dar­rers ele­ments d’aquesta fórmula van que­dar pràcti­ca­ment tan­cats en la dar­rera reunió, però hi ha dis­crepàncies sobre la con­di­ci­o­na­li­tat d’acce­dir al MEDE.

A banda d’aques­tes pro­pos­tes, el sud con­ti­nua rei­vin­di­cant la neces­si­tat d’un meca­nisme per mutu­a­lit­zar el deute que com­ple­menti aquest paquet econòmic. Una idea que xoca amb l’opo­sició en bloc del nord. De fet, l’Alt Repre­sen­tant de la UE, Josep Bor­rell, ha admès que no s’arri­barà a cap acord sobre això en la reunió d’aquest dijous.

La pugna sobre el MEDE està en les con­di­ci­ons per acce­dir-hi. El sud, excepte Itàlia, vol acce­dir a la liqui­di­tat del fons euro­peu de res­cat sense cap mena de con­di­ci­o­na­li­tat, men­tre els Països Bai­xos –amb el suport d’Àustria i Finlàndia– defen­sen que no pot ser gra­tis i que cal esta­blir con­di­ci­ons si es recorre al MEDE, tal com s’ha fet nor­mal­ment. En aquesta qüestió, Ale­ma­nya ha fle­xi­bi­lit­zat la seva posició i accepta alleu­ge­rir les exigències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.