Política

Alarma fins al 10 de maig però sense suports als pactes

Sánchez els cita a tots i preveu la tercera pròrroga tenint ja l’aval del Congrés fins al 26 d’abril

Només Cs vol Pactes de La Moncloa

Recel en el PP, ERC, JxCat i la CUP

No està escrit enlloc que l’estat d’alarma de l’article 116 de la Constitució –el més lleu del catàleg de tres que inclou el d’excepció i el de setge– avanci de 15 dies en 15 dies, però aquest és el calendari que s’imposa Pedro Sánchez en una crisi sanitària que desborda l’agenda. Si en la primera pròrroga va acariciar la unanimitat –amb 321 vots a favor– i només va tenir l’abstenció d’ERC, JxCat i la CUP i cap vot en contra, dijous al Congrés Sánchez va viure les primeres esquerdes: el PP li vota la pròrroga fins al 26 d’abril a canvi d’atacs dubtant dels morts reals i de negar-li el vot als decrets econòmics i socials, i Vox i la CUP hi voten en contra. El president espanyol avança ja una tercera pròrroga fins al 10 de maig i cita els partits i agents socials la setmana que ve per forjar uns Pactes de La Moncloa com els de 1977 per als quals no té suports.

Mentre obtenia l’aval del PP, Cs i el PNB a portar l’alarma fins al 26 d’abril, Sánchez ja confessava el seu nou horitzó del 10 de maig: “Estic convençut que d’aquí a 15 dies hauré de tornar a demanar una pròrroga de l’estat d’alarma.” Després d’un recordatori al drama dels més de 15.000 morts per la pandèmia, el president del govern espanyol esbossa ara un bri d’autocrítica: “Cap govern pot dir que ho ha fet bé, nosaltres tampoc, però Espanya ha estat el primer país a prendre mesures.”

Un cop fixada la data del 10 de maig, Sánchez no vol perdre la iniciativa i convoca tots els líders la setmana que ve un per un a una tanda de tempteig per reeditar els Pactes de La Moncloa firmats per Adolfo Suárez amb Felipe González, Miquel Roca, Josep Maria Triginer i fins i tot Manuel Fraga, que no va firmar el capítol polític però sí l’econòmic. “La bandera que Espanya necessita és la de la unitat, en aquesta crisi hem d’estar més units que mai”, avisa Sánchez. I, als crítics amb el llenguatge bèl·lic, com ara Gabriel Rufián (ERC) i Aitor Esteban (PNB), ell els rebat: “Jo sí que crec que estem en guerra.” Per ara, Pablo Casado (PP), Rufián i Laura Borràs (JxCat) ja avancen que acudiran a la cita amb Sánchez sense ocultar els recels que els desperta. Només Inés Arrimadas (Cs) beneeix la idea i li ofereix “suport lleial però exigent”.

Por de la recentralització

Rufián, que combatrà qualsevol recentralització encoberta, exigeix un nou contracte social i avisa: “Si sortim d’aquesta sabent que la pàtria no és una polsera, sinó que és l’altre, ja serà molt.” Des de JxCat, Borràs –absent en el ple– veu la cita de Sánchez com una “cortina de fum”. “Ens hi trobarà per escoltar i per proposar; però no es confongui, hi serem per coordinar la lluita contra la Covid-19, no per reeditar els Pactes de La Moncloa”, avisa Borràs. Més recel inspira en Mireia Vehí (CUP): “Segueixen amb la retòrica militar d’unitat buida de drets que construiran sense gent i per sobre dels drets dels pobles perquè tenim una Generalitat a la qual no li queda ni un bri de sobirania.”

L’excepcional moment no evita que Pablo Casado faci com si no escoltés cap autocrítica: “De debò creu que ho ha fet tot bé?” “Els espanyols mereixen un govern que no els menteixi. Quina és la xifra real de morts?”, va dir Casado amb afany de ferir Sánchez, perquè va copiar la frase inicial etzibada pel difunt socialista Alfredo Pérez Rubalcaba al govern de José María Aznar en plena commoció per l’atemptat gihadista de l’11-M a Madrid el 2004.

Prioritat: arrestar Torra

Qui no agafa ni el telèfon a Sánchez és Santiago Abascal, líder de Vox, que no entén que la detenció de Quim Torra no sigui una prioritat enmig de la pandèmia. “Vostè no deté Torra per posar en joc la vida dels catalans fent travetes a les nostres forces armades”, etziba Abascal.

Entre les mesures que Sánchez aprovava amb decrets al Congrés hi ha la prohibició d’acomiadar per motius de la Covid-19 i limitar els ERTO per causa d’estat d’alarma, així com les ajudes per pagar els lloguers, moratòries en les quotes de la Seguretat Social d’autònoms i pimes i les prestacions extraordinàries per a empleades de la llar i per als aturats amb contractes temporals que vencin sense dret a cobrar. El decret òmnibus de la vicepresidenta Calviño de més de 50 mesures va ser avalat per 171 vots a favor, 174 abstencions (PP, Vox, ERC, JxCat i PNB) i dos vots en contra (CUP). El decret que limita l’acomiadament pel virus va rebre 188 vots a favor, 138 en contra i 21 abstencions, al temps que el relatiu al permís retribuït recuperable va tenir 194 vots a favor, 139 en contra i 14 abstencions. Els tres decrets seran tramitats com a projecte de llei perquè així ho força l’oposició.

LES FRASES

Jo sí que crec que estem en guerra. La bandera que Espanya necessita és la unitat, més que mai
Pedro Sánchez
president espanyol
Els espanyols mereixen un govern que no els menteixi. Quina és la xifra real de morts?
Pablo Casado
president del PP
Si sortim d’aquesta crisi sabent que la pàtria no és una polsera sinó que és l’altre, ja serà molt
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Vostè no deté Torra per posar en joc la vida dels catalans fent travetes a les nostres forces armades
Santiago Abascal
president de vox

Illa encara no veu possible deixar sortir els nens

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar ahir que “res agradaria més” al govern estatal que anunciar mesures més permissives com ara que els nens poden sortir al carrer, però “encara no és el moment”, va dir. Segons ell, s’està actuant “amb la màxima cautela”, i quan vegin possible suavitzar mesures en aquest sentit o un altre ho faran.

Els metges recorren la pròrroga del MIR

La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics ha presentat un recurs contenciós administratiu al Suprem per mirar de paralitzar l’ordre ministerial que prorroga el MIR i impedeix que es facin les avaluacions, tant anuals com finals, dels residents en els terminis legals, un cop superat el període formatiu i com a pas previ a aspirar a contractes. El tribunal té fins dimecres per decidir si dicta mesures cautelaríssimes.

El pressupost s’aprovarà la setmana vinent

La junta de portaveus convocarà segurament dimarts per a la setmana que ve mateix, segons fonts parlamentàries, el ple d’aprovació del pressupost del 2020, després que dimecres rebés el llum verd del Consell de Garanties. Dijous, el president Quim Torra ja va avançar a RAC1 que ho preferia així perquè, si bé “no serveix” davant l’actual crisi, aportarà més fons i farà “eliminar burocràcies” de la pròrroga.

Borsa de treball de La Caixa per a temporers

El programa d’inserció sociolaboral Incorpora de La Caixa ha posat a disposició del sector agroalimentari de Lleida una borsa de treball amb perfils per a la campanya de la fruita. Són peons, envasadors, remuntadors de caixes, manipuladors d’aliments i encarregats de línies, la majoria amb experiència i formats en una desena d’ens socials.

Suport als presos de l’arquebisbe de Tarragona

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va demanar ahir que es permeti “a tots els presos que ja gaudeixen de permisos per sortir” –com els presos polítics, a qui ha anat a veure– passar el que resta de confinament a casa. “Seria un gest de generositat, humilitat i humanitat”, va dir en la missa oficiada a porta tancada des de la catedral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.