Política

Els independentistes i Podem demanen al Senat que s’investigui la monarquia

Volen una comissió que estudiï la trama vinculada a les il·legalitats comeses per la Casa Reial i les influències polítiques i comercials amb l’Aràbia Saudita

EH Bildu, JxCat, ERC i el grup Esquerra Confederal (En Comú Podem, Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Geroa Bai, Más Madrid i Compromís) van registrar ahir al Senat una petició perquè es crei una comissió que investigui les presumptes irregularitats fiscals comeses per la Casa Reial.

Aquesta petició, signada per 25 senadors, va arribar a la cambra alta després que el passat 10 de març la mesa de Congrés dels Diputats va rebutjar, amb la majoria del PSOE i el PP, donar el seu aval a una comissió parlamentària que investigui el rei emèrit per les seves suposades irregularitats tributàries.

Aquest cop la petició reclamava una “comissió d’investigació relativa a la trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i també les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita”, concretament per les comissions rebudes pel tren d’alta velocitat a la Meca.

En l’exposició de motius, les formacions que subscriuen la petició es refereixen a la investigació de la fiscalia suïssa per les presumptes donacions del rei emèrit a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que podrien constituir un delicte de blanqueig de capitals.

Irregularitats

Els signants de la petició volen que s’investiguin “les presumptes irregularitats comeses pels membres de la família reial, com també pels seus còmplices”, “l’existència d’estructures opaques per a l’adjudicació de contractes comercials” i “el presumpte blanqueig de capitals de l’excap de l’Estat”, entre d’altres afers.

La comissió, que es constituiria en el període de sessions en què s’aprovi la seva creació pel ple de la Cambra, tindria un termini de sis mesos per aprovar el dictamen amb les conclusions.

Dimarts passat, per tercera vegada en poques setmanes, la mesa de la cambra baixa va tombar una petició de comissió d’investigació del patrimoni de la família reial per aquestes investigacions des de Suïssa al rei emèrit Joan Carles I. En els tres intents els dos membres d’Unidas Podemos van quedar-se sols votant a favor de la qualificació de la iniciativa, mentre que el PSOE, el PP i Vox hi van votar en contra i van tornar a impedir la creació de la comissió.

Arran aquestes investigacions a Suïssa, el rei Felip VI va anunciar que renunciava a l’herència que personalment pogués correspondre al seu pare, Joan Carles I, com també a qualsevol actiu, inversió i estructura financera l’origen dels quals pugui no estar en consonància amb la legalitat o amb criteris de rectitud.

LA XIFRA

3
vegades
el PSOE, el PP i Vox van votar en contra de la creació d’una comissió per investigar la monarquia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.