Economia

Més transport i precaució per tornar a l’activitat a contracor

El govern demana a les empreses que no obrin si no poden garantir la seguretat dels treballadors en aquesta “situació imposada”

Estableix controls d’accés, més combois, repartiment de mascaretes i apel·la a la responsabilitat

El retorn a l’activitat laboral de les feines no essencials d’avui a Catalunya pot ser el primer pas cap a la normalitat o cap a un possible rebrot epidèmic que el sistema sanitari encara no pot entomar. Les diferències de criteri entre el govern estatal, que admet que no té el consens dels experts que l’assessoren en aquesta qüestió, i la Generalitat, que fa un mes que ha perdut les competències, s’accentuen. L’executiu català, però, es prepara a contracor per a a quest increment d’activitat amb algunes mesures i recomanacions i apel·lant a la responsabilitat d’empresaris i ciutadans.

El gruix de l’activitat que es recupera avui correspon a la indústria i la construcció. També es pot recuperar l’activitat tècnica, científica, enginyera i administrativa, a més de la dels equips de neteja i seguretat dels sectors que obren. El comerç continua tancat (tret del dels d’aparells electrònics, que torna a obrir en ple auge del teletreball), igual que la restauració i l’oci. En total, es calcula que vora un milió de catalans podran tornar a treballar avui.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha negociat “un acord ampli” amb sindicats i patronals sobre “indicacions i recomanacions” per aplicar a partir d’aquest matí. Entre les recomanacions hi ha les de l’aplicació de “mecanismes de flexibilització” com ara el teletreball, l’establiment de torns o l’arribada progressiva per moderar la presència física en el lloc de treball i garantir “el distanciament social”. Si no és possible, s’haurien de facilitar els equips de protecció per adoptar “les mesures de prevenció adequades”. Evitar aglomeracions en entrades i sortides, garantir la ventilació, la neteja i la desinfecció diària i, entre torns, prioritzar l’ús de material individual en comptes de compartit, l’ús de les escales als ascensors o del transport privat al públic són altres punts de l’acord.

El Homrani alerta que el servei d’Inspecció de Treball vigilarà que es compleixin les mesures marcades per la llei, si bé admet que un cos de 160 inspectors és “limitat” tenint en compte el volum de catalans que es poden reincorporar avui a la feina.

Mesures insuficients

Malgrat aquestes mesures, la portaveu del govern, Meritxell Budó, apel·la a “la responsabilitat dels ciutadans per mantenir el confinament i al de les empreses perquè no obrin si no poden assegurar la protecció dels empleats”. Segons el seu parer, les mesures aprovades pel govern espanyol “no són suficients” davant un possible rebrot de casos perquè no ha arribat tot el material necessari per fer front a la crisi sanitària ni hi ha prou persones immunitzades, segons els experts que assessoren el govern.

Uns 500 voluntaris de la Creu Roja i Protecció Civil repartiran a primera hora del matí els 1,7 milions de mascaretes que el govern espanyol ha enviat a Catalunya. Es farà en més de 100 punts als accessos del transport públic de les ciutats de més de 30.000 habitants. Es lliuraran un cop validat el tiquet del transport públic, però no es podran cobrir totes les estacions i es prioritzaran els punts més calents, sempre intentant no crear aglomeracions. La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, va lamentar la “improvisada” gestió del govern espanyol i no haver rebut instruccions clares de com s’havia de fer el repartiment. Alhora, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda, també reclama a la Generalitat que “millori” els criteris de distribució de les màscares, ja que els considera “poc concrets i insuficients”.

El transport públic es reforçarà avui amb una major oferta en les hores punta, que en l’àmbit de Barcelona serà d’entre un 40% i un 65% del valor habitual d’un dia laborable, encara que si calgués podria arribar a un 75%. Se’n controlarà l’accés per garantir una ocupació del 33%.

LES XIFRES

1.000.000
de treballadors tornaran avui a la feina, aproximadament, amb l’activació de la indústria i la construcció.
160
inspectors
activa el Departament de Treball per controlar la seguretat en l’entorn laboral.

Les 1.714.000 mascaretes encara couen

La polèmica xifra de mascaretes lliurades per l’Estat per protegir el personal que torni a la feina avui continua sent motiu de controvèrsia política. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va advertir el govern de l’Estat que la xifra escollida és “simbòlica” i “nefasta”. “Amb la història dels catalans no s’hi juga”, hi va afegir Buch, tot advertint també que no permetria un altre enviament similar si, per exemple, hi havia alguna coincidència amb xifres relacionades amb el 1939. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, es va referir a “la coincidència, o no” afirmant que les paraules de Buch no estaven a l’altura de les circumstàncies que marca la crisi sanitària. Ada Colau també va criticar el “fanatisme” de Buch; Gabriel Rufián en va fer befa i molts altres polítics li van demanar una rectificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.