Economia

L’FMI preveu un deute espanyol de gairebé el 115% l’any que ve

El Fons Monetari Internacional (FMI) va pronosticar ahir que el deute de l’Estat espanyol arribarà fins al 113,4% del seu producte interior brut (PIB) aquest any i al 114,6% el 2021, a conseqüència de les mesures fiscals que haurà de prendre per lluitar contra els efectes de la Covid-19. Segons l’FMI, el dèficit públic espanyol gairebé es quadruplicarà, en passar del 2,6% del PIB el 2019 al 9,5% el 2020, i baixarà el pròxim exercici fins al 6,7%.

Els experts de l’organisme assenyalen en el document sobre política fiscal dels països, difós ahir, que “la pandèmia ha elevat la necessitat que s’actuï amb polítiques fiscals fins a un nivell sense precedents”, alhora que remarca que amb mesures fiscals “se salven vides, es protegeix les persones més vulnerables i les empreses de les pèrdues, de la desocupació i de les fallides” i redueix l’impacte de la malaltia sobre la població.

Segons va assenyalar el cap del Departament per a Europa del Fons Monetari Internacional, Poul Thomsen, la “dependència” del turisme i l’elevat nombre de pimes són factors de “vulnerabilitat” que augmenten l’impacte del coronavirus sobre l’economia espanyola. Les pimes –va explicar Thomsen– “normalment no tenen prou recursos financers” per fer front a un “xoc significatiu” com el generat per la pandèmia per coronavirus.

Thomsen va avalar la resposta europea a la crisi i va remarcar que cal garantir que tots els estats europeus, inclosos els que tenen un elevat deute, poden fer front a l’emergència i adoptar les mesures necessàries sense alterar els mercats per evitar que s’encareixi el finançament del deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.