Dissenyen un nou respirador portàtil per abastir les UCIs
En el projecte hi col·laboren l’Hospital de Sant Pau, QEV Technologies, Nissan i Eurecat
L’Hospital de Sant Pau, l’enginyeria QEV Technologies, la companyia automobilística Nissan i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat el respirador Q-Vent, que es farà servir a les UCIs dels hospitals per pal·liar la manca d’equips que ha provocat la COVID-19.
La nova eina, que aquesta setmana es comença a fabricar, ha estat pensat per abastir els països emergents, per les seves prestacions d’accessibilitat, flexibilitat i fiabilitat. Amb tot, les primeres vint unitats han estat cedides a CatSalut, amb el doble objectiu de contribuir amb recursos a les unitats de cures intensives i, alhora, al desenvolupament de l’estudi clínic en curs per a l’optimització de l’equip, que ja ha estat autoritzat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a ser usat en investigació clínica.
Q-Vent és un equip portàtil de 22 quilograms que automatitza un dispositiu reanimador que assisteix manualment la respiració del pacient. A més a més, Q-Vent permet controlar els valors de freqüència, pressió i volum d’oxigen aportat al pacient i inclou un sistema de seguretat amb alarmes sonores i una bateria interna auxiliar que, davant una eventual falta de corrent, li dona una autonomia d’almenys 36 minuts. El dispositiu és monitorat i controlat per un ordinador PC amb sistema operatiu Windows que se subministra i mitjançant el programari Open source -Covid Patient Tracker-. El programari posseeix connectivitat remota i no requereix configuració, permetent la seva utilització immediata.
“Des del principi de l’epidèmia vam assumir el repte de desenvolupar un sistema portàtil de baix cost, que pogués arribar a tots els racons del món, sobretot a aquells països emergents on el Covid-19 anava a causar grans danys i als quals la majoria de pacients no anaven a tenir accés als respiradors. I gràcies a l’esforç i ganes de tots, s’ha aconseguit”, explica Miguel Valldecabres, CEO de QEV Technologies.
“Des de Sant Pau donem suport a aquesta iniciativa per lluitar contra el covid-19. Creiem necessari ajudar a països emergents que tenen capacitats econòmiques inferiors a les que tenim a Europa i per això donem suport al projecte de QEV Technologies perquè aquest respirador sigui útil a les UCIs de qualsevol lloc del món”, confirma el doctor José M. Guerra, coordinador científic del projecte, metge de la Unitat d’Arítmies de l’Hospital de Sant Pau i coordinador del Grup de Recerca en Cardiologia Clínica i Translacional, de l’Institut de recerca d’aquest centre.
El Q-Vent s’ha començat a fabricar aquesta setmana a la planta de motors i caixes de canvis de la Zona Franca de Nissan, amb la previsió de lliurar 180 unitats al dia.
Eurecat s’ha encarregat de l’assessorament en el disseny de components i de la producció d’alguns d’ells, així com de la gestió del procés per a la inclusió d’hospitals en l’estudi clínic, com és el cas de la Fundació Althaia (Hospital Xarxa Assistencial Universitària de Manresa).