Economia

El Banc d’Espanya preveu una caiguda del PIB espanyol de fins al 13% durant el 2020 en el pitjor dels escenaris

Si l’estat d’alarma s’allarga vuit setmanes, l’ens preveu un descens entre el 6,6% i el 8,7% de l’economia espanyola

El Banc d’Espa­nya cal­cula que el Pro­ducte Inte­rior Brut (PIB) espa­nyol patirà una “cai­guda sense pre­ce­dents a la història recent”, molt supe­rior a la de la crisi finan­cera durant aquest 2020. Segons les pre­vi­si­ons de l’ens dona­des a conèixer aquest dilluns, l’eco­no­mia espa­nyola pot caure fins a un 13,6% en el pit­jor dels esce­na­ris, és a dir, si l’estat d’alarma s’allarga 12 set­ma­nes i l’eco­no­mia no es nor­ma­litza fins a finals d’any. En tot cas, el Banc d’Espa­nya con­si­dera més pro­ba­ble que l’estat d’alarma duri 8 set­ma­nes. En aquest esce­nari, cal­cu­len que el PIB pot dis­mi­nuir entre un 6,6% i un 8,7%.

Si l’eco­no­mia es reac­tiva imme­di­a­ta­ment, la cai­guda seria del 6,6%. En canvi, si la crisi s’allargués fins al quart tri­mes­tre el des­cens seria del 8,7%.

En l’arti­cle Esce­na­ris macro­e­conòmics de referència per l’eco­no­mia espa­nyola després del covid-19, el Banc d’Espa­nya ha ela­bo­rat aquests esce­na­ris fent ser­vir dues meto­do­lo­gies, des de l’òptica de l’oferta i de la demanda. A més, ha tin­gut en compte dife­rents cri­te­ris segons si el con­fi­na­ment dura 8 o 12 set­ma­nes i com de ràpid es reac­tiva l’eco­no­mia a poste­ri­ori, sobre­tot en els sec­tors amb més interacció social com l’hos­ta­le­ria, la res­tau­ració i l’oci.

Segons una anàlisi basada en l’oferta, si el con­fi­na­ment dura vuit set­ma­nes i l’eco­no­mia es reac­tiva imme­di­a­ta­ment durant el ter­cer tri­mes­tre, la cai­guda seria del 6,6%. En canvi, si la crisi s’allargués fins al quart tri­mes­tre el des­cens seria del 8,7%. Amb la mateixa meto­do­lo­gia, el Banc d’Espa­nya cal­cula una cai­guda del 13,6% en cas que les empre­ses no pogues­sin evi­tar que les difi­cul­tats de liqui­di­tat es con­ver­tis­sin en pro­ble­mes de solvència i el con­fi­na­ment s’allargués fins a 12 set­ma­nes.

Basant-se en una altra meto­do­lo­gia de simu­la­ci­ons amb el Model Tri­mes­tral del Banc d’Espa­nya (MTBE), els càlculs mos­tren que el pit­jor esce­nari és menys nega­tiu, ja que pre­veu que el PIB s’enfonsi fins al 12,4%. En els altres dos supòsits, és a dir, si el con­fi­na­ment dura 8 set­ma­nes, l’esti­mació mos­tra que com a mínim, l’eco­no­mia espa­nyola dis­mi­nui­ria entre un 6,8% i un 9,5%.

A més, l’orga­nisme diri­git per Pablo Hernández de Cos, també ha publi­cat les pre­vi­si­ons pel 2021. Segons els càlculs del Banc d’Espa­nya en el millor dels casos el PIB del 2021 crei­xerà però es que­darà a més d’un punt de recu­pe­rar la cai­guda del 2020. En l’esce­nari inter­medi es que­da­ria a tres punts i en el pit­jor, li fal­ta­rien qua­tre punts per recu­pe­rar.

Segons els dife­rents esce­na­ris ana­lit­zats, el Banc d’Espa­nya també apunta que el dèficit públic podria situar-se entre el 7% i l’11% del PIB, el deute públic entre el 110% i el 120% i l’atur podria dis­pa­rar-se entre el 18,3% i el 21,7%, sense comp­tar els tre­ba­lla­dors afec­tats per Expe­di­ents de Regu­lació Tem­po­ral de l’Ocu­pació (ERTO), que no comp­ten com a atu­rats dins l’Enquesta de Població Activa (EPA).

Així doncs, l’anàlisi més pes­si­mista del Banc d’Espa­nya dibuixa una taxa d’atur del 21,7%, un dèficit de l’11% i un deute públic que arri­ba­ria al 122,3%. En aquest cas, el rebrot del 8,5% del PIB de 2021 no seria sufi­ci­ent per recu­pe­rar la per­duda d’aquest any.

Pel que fa al que por­tem d’any, l’ens creu que l’eco­no­mia espa­nyola ha regis­trat una cai­guda del 4,7% entre gener i març. Amb tot apunta que la xifra ha de ser inter­pre­tada “amb grans dosis de cau­tela” perquè les esti­ma­ci­ons sobre els des­cen­sos d’acti­vi­tats de cada branca econòmica encara estan sot­me­ses a un “ele­vat grau d’incer­tesa”.

L’orga­nisme asse­gura que “els esce­na­ris macro­e­conòmics per l’eco­no­mia espa­nyola pre­sen­tats apun­ten que, amb una pro­ba­bi­li­tat molt ele­vada, l’epidèmia cau­sada pel coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 com­por­tarà con­seqüències econòmiques molt seve­res amb una con­tracció del PIB del 2020 que superarà amb escreix la de qual­se­vol dels anys de la crisi finan­cera glo­bal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.