Societat

Puja la tensió a la ‘banlieue’ en la quarta nit de disturbis

VIOLÈNCIA

Un presumpte cas d’abús policial desemboca en enfrontaments diaris als afores de París i en altres ciutats

Els controls durant el confinament agreugen la ja conflictiva relació amb els joves dels barris populars

Un home està estirat sobre l’asfalt mentre s’esglaia de dolor. Ha sofert una ferida greu a la cama esquerra. La seva motocicleta apareix tirada pel terra i a pocs metres d’ell també hi ha un vehicle d’incògnit de la policia francesa. Mentrestant, un agent intenta embenar-li la cama i un altre manté a distància els vianants que graven l’escena. Un d’ells crida: “Abús policial!”. Aquestes imatges, compartides massivament a les xarxes socials, han indignat la banlieue francesa.

Per quart dia consecutiu, ahir a mitjanit hi va haver enfrontaments entre la policia i ciutadans en diferents localitats de la perifèria de París, però també a Estrasburg, Lió o Tolosa. Les forces de seguretat van recórrer a l’ús de gasos lacrimògens i bales de goma, mentre que grups de joves van llançar-los petards. També van cremar vehicles i papereres. Uns aldarulls que per ara no són comparables a la violència urbana del 2005, però que exemplifiquen la tensió que perdura en unes localitats en què els seus veïns són sovint dobles víctimes de la quarantena, tant per l’elevat percentatge de morts com per la duresa del confinament en els sectors més pobres de la societat.

Aquests enfrontaments van començar després d’una polèmica detenció dissabte al vespre a Villeneuve-la-Garenne, al nord de París. Aleshores, un home, de 30 anys, que circulava amb una moto sense casc i superant la velocitat reglamentària, va xocar amb la porta d’un cotxe de policia. Després d’aquest primer impacte, també va xocar contra un fanal i es va fer una ferida oberta i una fractura del fèmur.

Testimonis del xoc consideren que els agents van obrir expressament la porta en el moment en què passava el motociclista. L’advocat de la família del ferit, amb múltiples antecedents per delictes comuns, ja ha presentat una denúncia per violència policial. “És inconcebible que fos una acció intencionada”, indiquen des de les forces de seguretat. “No hi ha cap dubte que el comissari va obrir la porta de manera deliberada”, assegura Anis, de 30 anys, un repartidor de menjar a domicili que es presenta com “un bon amic” del ferit i que va veure els fets. “La situació resulta cada vegada més explosiva. Encara que les persones surtin amb l’atestació que justifica el seu desplaçament, aquestes són controlades per la policia amb una agressivitat inimaginable als barris més rics de París”, explica a El Punt Avui Mohamed Ajmak, un enginyer que era ahir a prop de l’avinguda on hi ha els enfrontaments.

Des que el 17 de març va començar la quarantena, s’ha degradat la ja difícil relació entre la policia i una part dels veïns de la banlieue. Els agents lamenten que reben agressions gairebé tots els dies amb el llançament de pedres, petards o còctels molotov.

LES XIFRES

100
per cent
és l’augment del nivell de mortalitat entre l’1 de març i el 10 d’abril al territori de Seine-Saint-Denis.
717
persones
han mort a causa del coronavirus al departament de Seine-Saint-Denis, al nord de París.

Alta mortalitat per la pandèmia

El departament de Seine-Saint-Denis no és només una de les zones més pobres de França, sinó també una de les més afectades pel coronavirus. Segons dades d’abans-d’ahir al vespre, hi havien mort almenys 717 persones a causa de l’epidèmia. En aquest territori, situat al nord de París, ja hi va haver un augment del 100% dels nivells de mortalitat entre l’1 de març i el 10 d’abril respecte al mateix període del 2019, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística i d’Estudis (Insee).

Les modestes localitats d’aquest departament són un bon exemple de la manera en què la crisi sanitària accentua les desigualtats socials. Una part significativa dels seus habitants forma aquest exèrcit a l’ombra de professions tan essencials com poc valorades –camioners, caixeres de supermercat, operaris de magatzem...– que s’han continuat desplaçant a la seva feina durant la quarantena. Molts d’ells també resideixen en pisos petits i habitats per un excés de persones en comparació amb la seva superfície, la qual cosa facilita els contagis. En les últimes setmanes van circular acusacions a les xarxes socials, força infundades, que en aquests barris es respectaven menys les normes de distanciament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.