Societat

Festes confinades

Va començar ahir i per culpa del coronavirus els musulmans no poden anar a l’oratori ni trencar el dejú en comunitat

Recorda que estan prohibides totes les celebracions religioses als centres de culte

La festivitat de la Mare de Déu de Montserrat també se celebrarà en línia

La crisi del coronavirus ha condicionat totes les celebracions religioses que s’han celebrat aquesta primavera i també condicionarà les festes que queden la resta del mes i dels propers mesos. La primera comunitat que va veure com se li suspenia un acte va ser la sikh. “El mateix dia que van dir que ens havíem de confinar, el 13 de març, nosaltres havíem de celebrar l’any nou sikh i no ho vam poder fer”, explica Gagan Deep Singh, portaveu de la comunitat a Catalunya. Uns dies més tard, havien de fer el Vaisakhy, el baptisme sikh, i també es va haver d’anul·lar. Aquesta celebració habitualment omple de color i càntics els carrers de les principals localitats on hi ha presència d’aquesta comunitat: Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Farners, Vic... Al Raval enguany s’havia d’haver celebrat el 12 d’abril i a Sant Adrià i a Badalona, el dia 19. “Entenem que no podem fer la nostra celebració perquè es tracta d’una reunió de moltes persones; en aquests moments el més important és la salut i estar pendent de les persones que estan malaltes i hospitalitzades i mirar cap al futur”, manté Gagan Deep Singh. Els sikhs han tancat les gurdwares, els seus centres de culte, però no han renunciat a “compartir”, un dels pilars de la seva religió. “Vam fer una donació d’aliments simbòlica als sanitaris de Can Ruti”, explica Gagan Deep.

Els catòlics tampoc han pogut celebrar la Setmana Santa, la més important d’aquesta religió, en què es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús. Les esglésies han estat tancades i no s’ha pogut fer cap missa ni cap processó. Algunes misses s’han fet per internet o per algunes televisions locals. També es va haver de modificar la celebració de la Pasqua bizantina, diumenge passat.

I el ramadà? Cinc-cents mil catalans musulmans el van començar ahir i l’estan seguint com poden, però sempre en família. El ramadà, però, és just el contrari: dejú durant el dia i festa amb la família i amics i pregàries quan es pon el sol. Però les restriccions són fèrries: no es pot anar a fer cap pregària a l’oratori ni es pot trencar el dejú en comunitat. Això sí, de dàtils i menges típiques per quan es pon el sol no en falten.

Els fidels de la Fe Bahá’í també estan celebrant just aquests dies les festes del Ridván, les més importants entre els seus dies sagrats. Les festes van començar diumenge passat amb l’aniversari de la declaració de Bahá’u’lláh l’abril del 1863, com “el portador d’un nou missatge de Déu per a la humanitat”, i duren dotze dies. “Durant aquests dies ens reunim, mitjançant plataformes de trucades múltiples, a les sis de la tarda. Durant mitja hora fem oracions junts i expliquem una mica què és el que passava durant aquests mateixos dies del 1863”, explica Elizabeth Lheure, una fidel.

També diumenge passat els jueus van haver de recordar en la intimitat i a través de les xarxes les víctimes del genocidi nazi i l’Holocaust, i a principis de maig els budistes també veuran pertorbada la celebració del Vesak, que commemora el naixement, il·luminació i mort de Buda.

El Departament d’Afers Religiosos (@afersreligiosos) ha emès una sèrie de recomanacions per a la celebració de totes aquestes festivitats. Recorda que “les concentracions d’un nombre elevat i indiscriminat de persones hauran d’estar restringides força més temps” i que “amb independència del que fixin les disposicions legals, per tal de no posar en risc les persones, facilitar el compliment del confinament i com a senyal de solidaritat envers tota la població, seguim recomanant la supressió de tota activitat pública o col·lectiva als centres de culte”. Als municipis els demana que no cedeixin espais públics.

I dilluns? Dilluns és la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. La celebració de la vetlla de Santa Maria, la missa del 26 d’abril a la nit, i la de la solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, la missa de dilluns al matí, es faran com cada any a la basílica de Santa Maria i seran presidides per l’abat Josep M. Soler, acompanyat de la comunitat benedictina de Montserrat. Es podran seguir en directe a través de les televisions locals, Ràdio Estel i Montserrat Ràdio i TV. Així estan les coses.

27/4
és una
de les festivitats més emotives per als catalans: la Mare de Déu de Montserrat. Enguany la missa del dilluns i de la vetlla, la nit del 26, es farà des de Montserrat sense públic i sense escolania i es podrà seguir per les televisions locals, Ràdio Estel i Montserrat Ràdio i TV.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.