Salut

ADRIÀ COMELLA

DIRECTOR DEL SERVEI CATALÀ DE LA SALUT

“La manca de material es va amplificar”

“La telemedicina serà un recurs per reduir les visites al centres sense perdre la qualitat del servei”

“El coronavirus ens ha demostrat que té sentit alleugerir la burocràcia de la pràctica mèdica”

Gestor amb mà de cirurgià
Adrià Comella (Vilanova de Segrià, 1972) és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Lleida i també MBA per Esade. Després de dedicar-se a la gestió a l’empresa privada i a les universitat de Lleida i Barcelona, va ser secretari general del Departament de Justícia, des d’on va impulsar el tancament de la presó Model de Barcelona i la reordenació del conjunt del sistema penitenciari, així com la potenciació de la digitalització dels jutjats. El juny del 2018 va assumir la direcció del CatSalut en substitució de David Elvira. La seva prioritat era la recuperació del sistema de salut, deixant definitivament enrere l’època de les retallades. El coronavirus, que ho ha alterat tot, potser també acaba ajudant a a accelerar aquesta reforma.

Com a direc­tor del Cat­Sa­lut, Adrià Come­lla ha hagut de fer front a la crisi sanitària més impor­tant dels dar­rers temps. Apa­rent­ment superada la part més intensa de la prova, ara toca pla­ni­fi­car la recu­pe­ració dels ser­veis ajor­nats per tenir capa­ci­tat de fer front a la Covid-19.

Han començat a pre­pa­rar ja la tor­nada a la nor­ma­li­tat del sis­tema de salut pública del país? Com serà?
Sí, hem començat a par­lar amb els dife­rents direc­tius del sec­tor per pren­dre les deci­si­ons de manera orde­nada a nivell del sis­tema. Durant molts mesos encara esta­rem molt con­di­ci­o­nats per l’epidèmia, així que hem de començar a recu­pe­rar com abans millor totes les actu­a­ci­ons que s’han demo­rat per aten­dre els casos de Covid-19. Si la demanda del país nor­mal­ment era de cent, pro­ba­ble­ment durant més d’un any serà de 150 o més. La neces­si­tat d’atenció serà molt supe­rior a l’habi­tual i això con­di­ci­o­narà molt les coses. Si volem que rut­lli de la millor manera pos­si­ble, caldrà que tots els hos­pi­tals, la primària i els soci­o­sa­ni­ta­ris esti­guin ali­ne­ats i més ben coor­di­nats que mai.
Això què impli­carà?
Que pro­ces­sos que en un entorn de poca pressió es feien d’una manera, ara, amb més pressió pel fet de con­viure amb una malal­tia infec­ci­osa, s’hagin de sim­pli­fi­car. Això pot arri­bar a ser bo per als usu­a­ris. Abans per fer un diagnòstic calia anar més d’una vegada al cen­tre. Ara, ens hau­rem de coor­di­nar per fer totes les pro­ves en una visita. O fins i tot que l’usu­ari no cal­gui que es des­placi al cen­tre.
El coro­na­vi­rus els ha obli­gat a posar a prova la tele­me­di­cina. N’estan con­tents?
Amb la crisi hem vist que hi ha un bon nom­bre de coses que es poden resol­dre amb imatge, amb so, amb obser­vació i con­versa entre paci­ent i malalt, però sense que tots dos hagin d’estar al mateix espai. Això pot ser una inno­vació que hagi vin­gut per que­dar-se i sim­pli­fi­car els pro­ces­sos assis­ten­ci­als. Ens ha donat menys risc de con­ta­gis, menys temps de des­plaçament i igual capa­ci­tat de res­posta per a mol­tes con­sul­tes mèdiques.
S’expan­dirà també més enllà de la primària?
La primària l’ha apli­cat amb encert, però també pot ser molt útil per als espe­ci­a­lis­tes i, de retruc, aju­dar a rebai­xar la presència d’usu­a­ris als entorns sani­ta­ris. Està clar que no serà apli­ca­ble en tots els casos, però on es pugui ens per­metrà ser més efi­ci­ents en l’orga­nit­zació i sim­pli­fi­carà la vida als usu­a­ris. S’haurà de veure, però, en quins casos es pot apli­car. La der­ma­to­lo­gia ho per­met molt, l’oftal­mo­lo­gia també en deter­mi­na­des qüesti­ons. En algu­nes espe­ci­a­li­tats cal con­tacte directe entre metge i usu­ari en les pri­me­res visi­tes, però després el segui­ment es pot fer vir­tu­al­ment.
Com creu que ho encai­xarà la població?
Ens sem­bla que això és un canvi de para­digma que pot cos­tar d’enten­dre. Es pot asso­ciar a una menor qua­li­tat del ser­vei, perquè com a soci­e­tat estem acos­tu­mats a veure el metge i el malalt junts. És una qüestió molt arre­lada que pot­ser no es veurà de manera posi­tiva. I això és el que hem d’ana­lit­zar i expli­car bé. I també asse­gu­rar que no hi ha menys qua­li­tat en el ser­vei i sí més como­di­tat per part de l’usu­ari i més capa­ci­tat d’aten­dre usu­a­ris per part dels pro­fes­si­o­nals. Avançarem en aquest camí amb prudència per asse­gu­rar que no se’n res­sent la qua­li­tat assis­ten­cial.
Tenen ja alguns can­vis de pro­to­col al cap?
Un que s’haurà d’esta­blir segur és que si una per­sona entra en un cen­tre sani­tari per ope­rar-se de qual­se­vol cosa, pel fet d’estar en con­tacte amb molts pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris, haurà de fer-se una prova per des­car­tar la presència del virus. Encara hem de par­lar i deba­tre, però és molt pos­si­ble que la imatge habi­tual d’una per­sona anant a un cen­tre acom­pa­nyada per una altra per­sona es pugui man­te­nir en alguns casos però no sigui acon­se­lla­ble en d’altres. A més, tots els cen­tres assis­ten­ci­als hau­ran de man­te­nir cir­cuits dife­ren­ci­ats de Covid i no Covid, de manera que la capa­ci­tat estarà dua­lit­zada i això, per força, com­por­tarà can­vis en la manera de tre­ba­llar i que cer­tes coses siguin més len­tes i ine­fi­ci­ents.
Si la intenció és que hi hagi menys aglo­me­ra­ci­ons, s’hau­ran de refor­mu­lar les sales d’espera i les gen­ta­des per les extrac­ci­ons de sang al matí...
Sí, s’haurà d’espa­iar més en el temps. Són qüesti­ons molt orga­nit­za­ti­ves. Algu­nes extrac­ci­ons, és lògic que siguin a pri­mera hora si cal dejú, però les que no, serà con­ve­ni­ent espa­iar-les durant tot el dia per evi­tar que con­ver­geixi molta gent en un lloc. Tot això és el que hau­rem de par­lar i deci­dir els pro­pers mesos.
Una de les lliçons que podem extreure és que el sis­tema de salut ha superat amb bona nota l’atenció mèdica de la crisi perquè els pro­fes­si­o­nals han tin­gut molta capa­ci­tat de gestió i adap­tació. Ells sem­pre han dema­nat menys burocràcia per fer millor la feina. Aquesta experiència fa que el Cat­Sa­lut esti­gui ara més ali­neat amb aquest pen­sa­ment?
Sí que ho estem. Efec­ti­va­ment, una de les lliçons impor­tants de la crisi és la gran trans­for­mació de les orga­nit­za­ci­ons, del mateix Cat­Sa­lut i dels seus pro­fes­si­o­nals. La idea és que aquesta trans­for­mació es man­tin­gui en el temps i que deixi pòsit. Fins ara parlàvem de con­cep­tes com “ens en sor­ti­rem” i “jo actuo”. Ara tre­ba­llem amb la idea d’apro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat de trans­for­mació i que hi ha coses que han vin­gut per que­dar-se. Això que em dius té a veure amb la sen­sació d’exces­siva càrrega burocràtica i admi­nis­tra­tiva que fa que els clínics tin­guin la per­cepció que es dedi­quen a coses no essen­ci­als i des­cui­den la relació amb el paci­ent, el bon con­sell clínic i el segui­ment. Aquesta des­bu­ro­cra­tit­zació és una de les qüesti­ons que s’han de resol­dre arran de la crisi. El sis­tema hau­ria de garan­tir que les coses que es fan es facin bé, però no hau­ria d’impe­dir que es facin les coses que s’han de fer. És una recla­mació històrica del sec­tor que amb l’estat d’alarma i el decret de la Gene­ra­li­tat que ha sim­pli­fi­cat els pro­ces­sos s’ha vist que dona molts bons resul­tats. Això no vol dir que hi hagi d’haver des­con­trol, perquè estem par­lant de diners públics i de drets de les per­so­nes i dels matei­xos pro­fes­si­o­nals. Per tant, hi ha d’haver un con­trol, però és molt pro­ba­ble que es pugui sim­pli­fi­car perquè no impe­deixi fer allò que cal fer, que és la sen­sació que tenen els pro­fes­si­o­nals clínics.
Els hos­pi­tals han fet una fei­nada ingent trac­tant els casos més greus, però la primària ha fet el segui­ment al gruix de la població. Els seus pro­fes­si­o­nals també recla­men més capa­ci­tat diagnòstica. En tin­dran?
Ja estàvem desen­vo­lu­pant un pro­grama amb una inversió de 30 mili­ons d’euros que per­met fer més fun­ci­o­nals els CAP i dotar-los de més tec­no­lo­gia, com ara ecògrafs o altres ele­ments per a pro­ves diagnòsti­ques que es poden fer des de la primària. Ara, durant la crisi, hem vist noves neces­si­tats i les apro­fi­ta­rem, perquè una primària potent, amb capa­ci­tat de diagnòstic, de trac­ta­ment i de segui­ment, faci­lita molt la vida a l’usu­ari. Com més coses puguem resol­dre des de la primària, molt millor.
Mirant enrere sobre la gestió de la crisi, de què està més orgullós i de què ho està menys?
El que més m’enor­gu­lleix és la capa­ci­tat de res­posta del con­junt del per­so­nal de salut. Par­lem molt dels met­ges, i és just que sigui així, però el paper de la infer­me­ria ha estat espec­ta­cu­lar i impres­cin­di­ble. Però també el del per­so­nal no sani­tari. La trans­for­mació dels hos­pi­tals té a veure amb la gent d’arqui­tec­tura, de man­te­ni­ment, de sis­te­mes d’atenció a l’usu­ari. La res­posta ha estat molt relle­vant a molts nivells, també de la ciu­ta­da­nia.
I el menys satis­fac­tori?
Ens hau­ria agra­dat res­pon­dre amb més con­tundència en els temes de mate­rial de pro­tecció i altres ele­ments que durant algun temps han por­tat ten­si­ons als cen­tres. Va ser com­pli­cat perquè la immensa majo­ria es pro­du­eix jus­ta­ment a Wuhan. L’estoc es va bui­dar amb la crisi local i després la capa­ci­tat de pro­ducció va ser lenta. Ens vam inten­tar anti­ci­par al màxim, però va ser difícil, perquè per cada cent mas­ca­re­tes hi havia mil com­pra­dors.
S’han uti­li­tat mol­tes metàfores bèl·liques, així que no en vindrà d’una més. Va tenir la sen­sació d’enviar les tro­pes al camp de bata­lla sense munició?
No. En aquest tema em sem­bla que hi ha soroll i que s’ampli­fica. Els res­pon­sa­bles de salut labo­ral dels dife­rents cen­tres i altres pro­fes­si­o­nals m’expli­quen que hi ha hagut ten­si­ons con­cre­tes, en algun ser­vei i a algu­nes hores, però que la res­posta de pro­tecció ha estat sufi­ci­ent. S’ha mirat de pro­te­gir i raci­o­na­lit­zar els recur­sos alhora. A tots ens agra­da­ria haver tre­ba­llat des del minut zero a ple ren­di­ment, i si hagués estat una crisi cata­lana ho hauríem fet perquè hauríem pogut com­prar mate­rial. Però ha estat mun­dial i simultània. No hi ha estoc ni capa­ci­tat de fabri­cació que ho resis­teixi. Fer una cen­tral de com­pres va ser encer­tat, així com acti­var la fabri­cació local amb fàbri­ques i par­ti­cu­lars. Com a país, ara hem de pen­sar si hauríem de tenir capa­ci­tat de fabri­cació pròpia per no córrer més ris­cos dels neces­sa­ris.
D’on també s’ha d’apren­dre és de la tragèdia vis­cuda a les residències. Que­da­ran sota la tutela de Salut?
És un debat en curs que no s’ha tan­cat i s’ha de valo­rar amb sere­nor. Al Depar­ta­ment de Salut es creu que seria el més bene­ficiós per a les per­so­nes que hi viuen, ja que sovint tenen neces­si­tats de cober­tura sanitària per la presència habi­tual de pato­lo­gies de base.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.