Societat

L’Aràbia Saudita elimina la pena de mort als infants

La canvia per 10 anys de reclusió i també posa fi a les flagel·lacions, en un intent d’aturar les crítiques per la vulneració dels drets humans

És el tercer país en execucions, el nombre de les quals ha crescut un 23%, fins a les 184 víctimes

Els menors de 18 anys no podran ser sentenciats a mort a partir d’ara a l’Aràbia Saudita, segons va anunciar ahir la governamental Comissió de Drets Humans. La mesura es canviarà per sentències de, com a màxim, 10 anys en centres de reclusió de joves quan siguin condemnats per algun crim.

La mesura forma part del programa Visió 2030, impulsat pel príncep hereu Mohamed bin Salman, que va ordenar l’assassinat del periodista crític Jamal Khashoggi fa dos anys, segons l’ONU. “Aquest decret ens ajuda a establir un sistema penal més modern i demostra el compromís del regne per continuar fent reformes clau en tots els sectors del nostre país”, segons el president de la comissió. S’espera que la mesura serveixi per salvar la vida a sis homes que són al corredor de la mort, condemnats quan eren menors per haver participat en protestes antigovernamentals. La decisió se suma a una altra de suspendre la flagel·lació com a càstig per a condemnats per crims.

La comissió va anunciar que “arribaran més reformes” que contribuiran a millorar els drets dels ciutadans saudites. Ara mateix, això sí, “sota el lideratge” del rei Salman bin Abdelaziz i el príncep Bin Salman.

L’anunci es fa després que, divendres passat, la Fundació Right Livelihood Award anunciés la mort de l’activista saudita Abdal·là al-Hamid, guardonat amb l’anomenat Nobel alternatiu el 2018. Al-Hamid estava empresonat des del 2013 i va morir després d’estar uns mesos en un hospital al qual va ser portat. La fundació, que defensa els drets humans a tot el món, va responsabilitzar de la mort les autoritats saudites, “per haver-li negat deliberadament” l’accés a un tractament mèdic durant els mesos que va estar empresonat al centre hospitalari.

La monarquia saudita figura, reiteradament, entre les preocupacions de les organitzacions internacionals que treballen en el camp dels drets humans i les llibertats. Amnistia Internacional assegura, en el seu últim informe, que l’Aràbia Saudita és el tercer país del món en nombre d’execucions. I no tan sols això, sinó que l’any passat van créixer un 23%, amb el resultat de 184 persones executades legalment. En els últims mesos, i després del sonat escàndol mundial per la mort de Khashoggi, la monarquia ha optat per concedir alguna millora de drets a les dones, però el marc general d’abusos en aquesta monarquia absoluta continua, segons denuncien les organitzacions de drets humans.

El Iemen s’aboca de nou a la guerra

El govern del Iemen, reconegut internacionalment, ha fet una crida a la coalició comandada per l’Aràbia Saudita a prendre “mesures estrictes” contra els rebels hutis. Aquests van anunciar, dissabte passat, l’autonomia del sud del país, i van trencar així l’acord signat al novembre, que establia la constitució d’un nou govern paritari. L’anunci coincideix amb l’alto el foc d’un mes decretat per la coalició àrab per la pandèmia. El conflicte fa 6 anys que dura i ha causat 200.000 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.