Economia

La CEOE vol flexibilitzar els ERTO i eliminar les restriccions als acomiadaments en la reactivació econòmica

La patronal preveu una caiguda del PIB d’entre el 8 i el 15,5% durant el 2020 a causa de la crisi de la Covid-19

La CEOE creu que és “fona­men­tal” que s’allar­guin i es fle­xi­bi­lit­zin els Expe­di­ents de Regu­lació Tem­po­ral de l’Ocu­pació (ERTO), con­ti­nu­ant amb l’exo­ne­ració de quo­tes de la Segu­re­tat Social que paguen els empre­sa­ris en el període de reac­ti­vació econòmica després de l’atu­rada per la crisi sanitària que ha pro­vo­cat la Covid-19.

En l’informe ’Estratègia per la Recu­pe­ració Econòmica d’Espa­nya després de la Covid-19’, ela­bo­rat jun­ta­ment amb Deloitte i Esade, recla­men que es limi­tin les con­di­ci­ons de man­te­ni­ment de l’ocu­pació vin­cu­la­des a les aju­des públi­ques. En el docu­ment, la patro­nal empit­jora les pre­vi­si­ons sobre el com­por­ta­ment de l’eco­no­mia espa­nyola i augura una cai­guda del PIB d’entre el 8 i el 15,5% a finals d’any.

Depe­nent de l’evo­lució dels con­ta­gis de coro­na­vi­rus, la patro­nal cal­cula que l’eco­no­mia espa­nyola es pot con­traure un 8% si es recu­pera la nor­ma­li­tat de la mobi­li­tat en la segona mei­tat de l’any, un 12% si hi ha un rebrot a la tar­dor i un 15,5% en el pit­jor dels esce­na­ris.

Entre les reco­ma­na­ci­ons per a millo­rar la res­posta a l’emergència econòmica, la patro­nal reclama una “acció ambi­ci­osa” de la Unió Euro­pea i una injecció de liqui­di­tat per a les empre­ses i reduc­ci­ons fis­cals per part de l’Estat espa­nyol. Per a “pro­vo­car el menor dany pos­si­ble” a l’eco­no­mia, l’orga­nit­zació empre­sa­rial asse­gura que és neces­sari aju­dar direc­ta­ment als sec­tors més afec­tats: turisme, hos­ta­le­ria, con­sum, trans­port, salut, cul­tura o indústria, un sec­tor que cre­uen que s’ha de poten­ciar espe­ci­al­ment per asse­gu­rar la sor­tida de la crisi. L’informe també aposta per inver­tir en acti­vi­tats estratègiques de recerca i inno­vació com a “palanca per a la com­pe­ti­ti­vi­tat empre­sa­rial”.

Per a poder tor­nar a la nor­ma­li­tat el més aviat millor, la CEOE reclama que es facin tests als tre­ba­lla­dors i s’auto­ritzi a les empre­ses a poder fer aques­tes pro­ves al per­so­nal segons les seves neces­si­tats. A més, recla­men a les auto­ri­tats que defi­nei­xin un pla per a les res­tric­ci­ons a la mobi­li­tat, davant la pro­ba­bi­li­tat de crei­xe­ments de la corba de con­ta­gis.

En l’àmbit labo­ral, els empre­sa­ris dema­nen que s’allar­guin les mesu­res excep­ci­o­nals de sus­pensió de con­trac­tes i de reducció de jor­nada a través dels ERTO i que se’n regu­lin de noves, de manera que es per­meti “ade­quar la plan­ti­lla de les com­pa­nyies a la gra­dual recu­pe­ració de l’acti­vi­tat, limi­tant l’abast del com­promís del man­te­ni­ment de l’ocu­pació i els efec­tes del seu pos­si­ble incom­pli­ment”.

En aquest sen­tit, apos­ten per recu­pe­rar les cau­ses objec­ti­ves d’extinció de con­trac­tes “com a mesura de sal­va­guarda de la per­vivència de les empre­ses i de l’ocu­pació”. D’aquesta manera, no es limi­ta­rien els aco­mi­a­da­ments que es deri­vin de “cau­ses vàlides” sense relació amb la Covid-19 o l’estat d’alarma. A més, també con­si­de­ren que cal­dria habi­li­tar la pos­si­bi­li­tat d’afec­tar i des­a­fec­tar fle­xi­ble­ment els tre­ba­lla­dors en ERTO en funció de la vari­ació d’acti­vi­tat men­tre duri el període de tran­sició.

D’altra banda, la patro­nal ha recla­mat a l’Estat tin­gui en compte ajun­ta­ments, comu­ni­tats autònomes i orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als per ges­ti­o­nar el des­con­fi­na­ment perquè són les ins­ti­tu­ci­ons que millor conei­xen la rea­li­tat dels ter­ri­to­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.