Política

El PP fa que pengi d’un fil la pròrroga de l’alarma

Sánchez imputa a Casado el rebrot de contagis i el “caos” si ara s’absté

ERC vira al vot en contra tot i el prec d’abstenció de Tardà

El PNB i Cs són els àrbitres

O pròrroga o caos. Aquest és el relat que el govern de Pedro Sánchez imposa fins a la transcendental votació de demà al Congrés, que ha de validar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma vigent des del 15 de març i que, per primera vegada, penja d’un fil perquè el PP li nega el vot a favor tot i haver-ne avalat tres pròrrogues. Si bé ahir va descobrir que tindrà el no d’ERC, el govern pressiona només el PP imputant-li el rebrot de contagis si expira l’alarma i regna “el caos sanitari i econòmic”. “L’estat d’alarma prorrogat a partir del 10 de maig no té cap sentit, no hi podem donar suport”, diu el líder del PP, Pablo Casado, per abonar l’abstenció. “És igual que el PP s’abstingui o que voti no, una abstenció equival a un no. I si faroleja, seria pitjor. Si no l’aproven o es desentenen de l’aprovació ens condemnen al caos i hauran de respondre davant els ciutadans si es produeix un repunt dels contagis”, va advertir el ministre de Transports, José Luis Ábalos.

A cada bugada d’una pròrroga Sánchez ha anat perdent un nou llençol a l’hemicicle del Congrés. La primera sol·licitud –el fet de declarar l’estat d’alarma és automàtic al BOE i no obliga el president a res més que a informar-ne– no va tenir cap vot en contra i va registrar 321 vots a favor i 28 abstencions. Amb la segona pròrroga ja va descobrir els vots en contra de Vox i de la CUP (54) i va obtenir 270 vots a favor i 25 abstencions.

ERC: de l’abstenció al no

A la tercera pròrroga, votada el 22 d’abril, a Sánchez l’erosió li va fer que JxCat passés a la legió del no (60), i els 269 vots a favor i 16 abstencions no van evitar que Gabriel Rufián (ERC) avisés que la seva era “una abstenció més a prop del no que mai”.

La temptació del no va agitar ahir ERC entre les veus majoritàries de canviar l’abstenció pel vot en contra i la veu de Joan Tardà, que va reclamar fidelitat abstencionista. “Ignoro què decidirà l’executiva d’ERC, però desitjo que mantingui l’abstenció. Criticar, proposar i, sobretot, negociar. És a dir, mantenir la línia d’actuació responsable en veu dels companys del Congrés i Senat”, va opinar un Tardà reticent a saltar al bloc del no amb JxCat i la CUP. Però al vespre l’executiva d’ERC va comunicar que abraça el vot en contra d’allargar l’alarma al 25 de maig. “Ens vam abstenir per responsabilitat i per donar un vot de confiança al govern espanyol. I vam demanar rectificació en la retirada de competències i espais de sobirania. No ho han fet”, lamenta ERC. Aquest és el sentir de la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “S’ha d’aturar l’estat d’alarma. Ha aguditzat i ha aprofundit el conflicte Catalunya-Espanya”, va dir a Ràdio 4. Per Rovira, la gestió de la Covid-19 ha comportat una recentralització que és “l’atac més fort” contra les institucions des de la suspensió de l’autonomia amb l’article 155.

Casado: una hora al telèfon

Com que perd vots a dreta i a esquerra, Sánchez va fer ahir un últim esforç telefonant a Casado i compartint una hora de conversa que va acabar amb el PP enrocat en el no. El PP insta el Consell de Ministres a fer un decret avui per deslligar de l’estat d’alarma tant els ERTO com l’ajuda als autònoms com a condició per revisar el vot, però el govern sap que, si ho fa, a Casado li és encara més fàcil no votar a favor demà. I Sánchez ja assumeix que salvar la quarta pròrroga que allargui l’alarma del 10 al 25 de maig per fer la desescalada serà un viacrucis com el de la investidura (resolta per un sol vot, 167 a 165). I més quan ell s’encadena a l’alarma fins al final. “No hi ha pla B. El pla B és el pla A. El pla A és l’estat d’alarma”, sosté Sánchez.

La salvació depèn de combinar el sí del PNB i de Ciutadans, tot i que Andoni Ortuzar va exigir ahir a Radio Euskadi que la pròrroga incorpori la “codecisió” amb “un mecanisme de pacte amb les comunitats sobre les mesures de desescalada”. Qui manté el no és la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs: “Afrontar un problema d’estat amb competències d’una autonomia més laminades que mai és una situació delirant i volem deixar d’estar-hi”.

LES FRASES

És igual que el PP s’abstingui com que voti no, una abstenció equival a un no. I si faroleja seria pitjor
José Luis Ábalos
ministre de transports
L’estat d’alarma prorrogat a partir del 10 de maig no té cap sentit, no hi podem donar suport
Pablo Casado
president del pp
S’ha d’aturar l’estat d’alarma. Ha aguditzat i ha aprofundit el conflicte Catalunya-Espanya
Marta Rovira
secretària general d’erc
Ignoro què decidirà l’executiva d’ERC, però desitjo que mantingui l’abstenció. Criticar, proposar i negociar
Joan Tardà
exdiputat d’erc al congrés
Tenir un problema d’estat i competències d’una autonomia més laminades que mai és delirant, no ho vull
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.