Gran angular

Eurecat participa en una solució per detectar brots epidèmics

Eurecat, amb altres centres de recerca, guanya una hackató de la UE amb un projecte per detectar brots epidèmics amb l’anàlisi d’aigües residuals

El centre tecnològic Eurecat ha guanyat una de les categories de la hackató europea #EUvsVirus, amb una solució per pronosticar brots epidèmics en temps real mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals, a partir de l’ús d’eines de microbiologia i d’Intel·ligència Artificial, que ha estat desenvolupada conjuntament amb investigadors de l’Institut de Recerca de l’Aigua KWR, de la Universitat d’Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes.

El Consell Europeu d’Innovació ha organitzat aquesta hackató amb investigadors, organitzacions, inversors i societat civil per desenvolupar solucions innovadores per afrontar els reptes que imposa el coronavirus. L’esdeveniment, que es va celebrar entre els dies 24 i 27 d’abril, ha comptat amb més de 27.000 participants de més de 50 països, distribuïts en 2.100 equips.

En el projecte en qüestió, anomenat Sewers4COVID, els investigadors d’Eurecat han utilitzat eines d’Intel·ligència Artificial, com tècniques d’aprenentatge automàtic, per determinar la correlació entre la presència del virus a les aigües residuals i a les zones en què es produeix el brot epidèmic.

Com explica Xavier Domingo, director de la Unitat d’Smart Management Systems d’Eurecat, “la solució fa possible el seguiment d’indicadors per comparar-los entre si amb certa freqüència i crear models que simulin l’impacte en la seva relació.” D’aquesta manera, assenyala, “es pot obtenir una estimació del nombre de persones infectades, de forma que és possible conèixer la tendència, anticipar-se i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia.”

Com assenyala el director de Desenvolupament Científicotecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “la possibilitat de comptar amb informació que permeti anticipar-se als fets comportaria una millor gestió dels recursos afectats per la pandèmia i obrira la porta a establir, de manera preventiva, on caldria fer més esforços.”

“Desplegar i desenvolupar una solució com la proposada per Seers4COVID ens permetria anticipar-nos a l’inici i a l’evolució de la pandèmia mitjançant una gestió predictiva, de forma que es podrien reduir els riscos sobre els col”lectius més vulnerables i optimitzar els serveis prioritaris de forma coordinada en tots els nivells d’actuació”, remarca Anzaldi.

Els investigadors d’Eurecat han treballat, dins del projecte, en la generació i conceptualització de la idea i en la recopilació, la manipulació i la preparació de dades basades en fonts obertes i relacionades amb dades poblacionals i de recursos sanitaris. L’equip d’Eurecat també s’ha ocupat de la construcció del prototipus de simulació d’impacte i recomanació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.