Música

Coronavirus

Rodríguez Uribes diu que caldrà “esperar” per decidir si es poden fer els festivals musicals d’estiu

El ministre de Cultura aposta per “explorar” la via dels ajornaments a l’espera que la situació faci possible celebrar-los

Assegura que el govern treballa per solucionar el problema del retorn d’entrades

El ministre de Cultura i esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha advertit aquest dimarts que caldrà “esperar” per veure si es poden celebrar els festivals musicals d’estiu. Ha avançat que per a prendre la decisió se seguiran els “criteris sanitaris” i el “principi de prudència”.

El pla de desescalada del govern espanyol arriba fins al juny i inclou diversos sectors culturals, però deixa fora els certàmens d’estiu, que majoritàriament van més enllà d’aquesta data. “Respondrem a això quan arribi el moment”, ha explicat Rodríguez Uribes a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
En aquest sentit, ha demanat “explorar” la via dels ajornaments en comptes de les cancel·lacions per poder celebrar els festivals “quan la situació ho faci possible”. Amb tot, ha reconegut que per aquest sector és “difícil” l’aposta per posposar perquè els aboca a l’any següent.
També ha anunciat que treballen per trobar una “solució equilibrada” pel retorn d’entrades.

El ministre de Cultura ha comparegut en roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, on s’ha aprovat un reial decret amb mesures de suport al sector cultural per valor de 76 milions d’euros.

Festivals “a l’aire”
Desenes de festivals es troben des de fa setmanes valorant la possible cancel·lació o ajornament dels certàmens d’aquest estiu i estaven a l’espera de les mesures que havia d’aprovar el govern espanyol.

Sense anar més lluny, el festival amb major afluència a Catalunya, el Primavera Sound, ja obria la porta a anul·lar l’edició d’aquest any –que ja s’h ajornat a l’agost– i demanava poder-se acollir a la cancel·lació per força major. El festival tampoc ha concretat com faria el retorn de les entrades.

El Festival Cruïlla va fer públic després de l’anunci de del pla de desescalada del govern espanyol que “difícilment” podria celebrar-se enguany i caldria ajornar l’edició “al 2021”. El certamen, però, esperava a prendre la decisió definitiva mentre l’executiu no decretés la cancel·lació d’esdeveniments com el seu “per causa de força major”. Sense la decisió de l’Estat, asseguraven, “no hi ha cap assegurança que cobreixi” el cost de rescindir contractes als 4.000 treballadors vinculats al festival ni, és clar, als artistes. Les entrades de l’edició per aquest any serien vàlides per a la propera.

El Sónar, el festival amb les dates de celebració més properes, va avançar a l’ACN que resoldria el seu futur “molt aviat” i comunicaria “tots els detalls” properament.

El festival Vida de Vilanova i la Geltrú ja es planteja alternatives per l’edició 2020 i ha demanat autorització per celebrar el festival del 10 al 12 de setembre. L’edició està preparada “a nivell organitzatiu i de cartell” per un canvi, a l’espera d’indicacions de l’administració.

Festivals de format més petit i amb seients assignats com el de Cap Roig, Peralada, Porta Ferrada o Pedralbes esperen també les indicacions del govern espanyol per decidir sobre el seu futur.

Certàmens com el del Polo Music o el de Terramar, així com el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ja van decidir fa setmanes cancel·lar les edicions d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.