Política

Sánchez nega polititzar la crisi i vol desescalada institucional

devolució

Promet a Torra que l’excepcionalitat s’anirà limitant en cada nou estat d’alarma

Evita triar ERC o Cs com li exigia Junqueras i es reserva el joc de la geometria variable

Confia que Barcelona tindrà una consciència més elevada

Vol calmar l’enuig del País Valencià per vetar-li la fase 1 com a Madrid

Va afirmar que “l’autoritat competent serà el govern d’Espanya” durant l’estat d’alarma, va concentrar el comandament únic de la gestió del coronavirus a Madrid –tot i que la competència està traspassada a les comunitats– i va dir que “el virus no entén de territoris” però ara està desescalant per àrees sanitàries i províncies. Ahir, però, el president espanyol, Pedro Sánchez, va voler convèncer els presidents autonòmics que ell no ha polititzat mai la crisi de la Covid-19. “Mai hem volgut polititzar aquesta emergència sanitària, mai ho hem fet, no hem entrat en cap disquisició ni diatriba amb cap comunitat encara que tinguéssim parers diferents”, va relatar. Després de comprovar que hi ha tres àrees catalanes en fase 1 i que Quim Torra no ha fet cap pas en fals sobre Barcelona com el que ha fet la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, ni ha plantejat cap torcebraç com el que li fa el socialista Ximo Puig, Sánchez promet tan al president de la Generalitat com a la resta de barons que hi haurà nous estats d’alarma més enllà del que expira el 25 de maig però que seran “diferents” i que aniran acompanyats d’una “desescalada institucional” que, de la mà de la nova “cogovernança”, retorni poc a poc la normalitat del marc competencial usurpat des del 15 de març.

Abans d’afrontar avui la novena videoconferència de presidents, la primera que entrarà en el detall de la desescalada asimètrica, Sánchez va adoptar un to conciliador tan en públic com en privat en una carta a Torra i a la resta de presidents en què convida a “afavorir acords” i a “aprofundir la coordinació”. “Ens hem de focalitzar a frenar l’enemic comú al marge de la ideologia que tinguem cadascú i del projecte polític que tinguem, que és la Covid-19”, afegia ahir Sánchez, lluny ja del llenguatge bèl·lic.

Si bé estava cantat que Madrid suspendria l’examen del salt a la fase 1 i es quedaria a la zero, al govern de coalició del País Valencià presidit per Ximo Puig ha causat estupor que el ministre de Sanitat del govern amic, Salvador Illa, hagi autoritzat només deu –Vinaròs, Requena i Xàtiva-Ontinyent, entre elles– de les 24 unitats sanitàries amb què volia passar a la fase 1. “Té un dels millors sistema d’informació de tota Espanya i una qualitat assistencial molt bona però tenim factors associats a la transmissió de l’epidèmia que en algun departament no està per passar, falta poc. No és qüestió de córrer ni d’avui o demà, és qüestió de fer-ho bé. És prioritari el principi de prudència. Si convertim això entre tots en una carrera arribarem on no volem arribar, que és al temut rebrot”, va dir el doctor Fernando Simón en un avís col·lectiu. Quan arribi el repte de desconfinar Barcelona, Sánchez no dubta de la gent: “La societat ha donat un exemple al món de disciplina social i no dubto que en aquestes grans urbs que són Barcelona i Madrid aquesta consciència serà fins i tot més elevada perquè la pandèmia les ha colpejat de forma més dura”.

Després d’aprovar al Congrés la quarta pròrroga gràcies a Ciutadans i el PNB i amb el vot en contra per primera vegada de tot l’independentisme (ERC, JxCat i la CUP) a Sánchez se li va demanar si recollia el guant d’Oriol Junqueras a l’hora de triar entre ell o Inés Arrimadas i ho va evitar. Com va repetir ahir, exigirà nous estats d’alarma que seran diferents, així que es vol reservar el joc de la geometria variable. El que no oblida és el compromís de reactivar la mesa entre governs. “Li ho he dit a ERC al Congrés: som conscients que hi ha elements que han quedat postergats lògicament per aquesta emergència sanitària que han de ser abordats en favor de la convivència i del diàleg i ho farem”, es comprometia.

LA FRASE

Li ho dic a ERC: hi ha elements postergats per l’emergència sanitària que han de ser abordats
Pedro Sánchez
president espanyol

Budó insisteix en el retorn de competències

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir que la desescalada institucional anunciada per Pedro Sánchez ha de passar necessàriament per el retorn de les competències a les comunitats autònomes. La portaveu va insistir que per afrontar un desconfinament “amb totes les eines necessàries”, el que ha de fer l’estat és retirar les mesures recentralitzadores del decret d’alarma.

Després de valorar com “una decisió encertada” que Madrid hagi acceptat les regions sanitàries com a unitat de descentralització, Budó va subratllar que “la cooperació és més útil que la imposició“. També el conseller Buch va felicitar el govern de Madrid per haver donat “una informació detallada i amb un temps raonable” Budó va demanar “lleialtat institucional”, i que es continuï escoltant el criteri de l’executiu català en els propers dies per a fer una desescalada “eficaç i prudent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.