Les ferreteries han perdut 635 milions
El sector de les ferreteries té 21.500 treballadors en situació d’ERTO, 4.800 a l’atur i ha deixat d’aportar 18,9 milions d’euros al mes a la hisenda catalanes
El tancament imposat per l’estat d’alarma ha suposat per al sector del bricolatge i ferreteria a Catalunya unes pèrdues de 635,6 milions d’euros en vendes i haver deixat fins a 21.500 empleats en una situació de risc, en haver estat afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), mentre que 4.800 ja es troben en situació d’atur.
Aquestes són les dades per a Catalunya que aporta l’Anàlisi regional de l’impacte econòmic del Gran Confinament en el bricolatge i la ferreteria, elaborat per Foro Regulación Inteligente, associació que promou la millora de l’entorn normatiu.
Una altra de les conclusions del seu informe és que el tancament dels establiments del sector han suposat unes pèrdues per a la hisenda autonòmica de 18,9 milions d’euros al mes, amb la suma de la pèrdua de recaptació a l’IRPF autonòmic (3,8 milions d’euros) i dels ingressos d’IVA que són transferits a Catalunya (15,1 milions d’euros).
Val a dir que estem parlant d’un sector que genera unes vendes anuals de 1.580 milions d’euros, amb un negoci induït per les seves vinculacions amb altres indústries i proveïdors de 2.230 milions d’euros. Comptat i debatut, el sector contribueix a l’economia de Catalunya amb 3.810 milions d’euros a l’any. En termes d’ocupació, el sector de ferreteria i bricolatge genera més de 26.300 llocs de treball a Catalunya.
Els autors de l’informe lamenten que Espanya és l’únic país de la UE i l’OCDE que no ha permès l’obertura d’aquests centres, que a la majoria de països han estat considerats des del primer moment com a serveis essencials.
Cal recordar que en l’actual fase del confinament només poden obrir els establiments de ferreteria i bricolatge que tinguin una superfície menor de 400 m2.
Segons els autors de l’informe, que recorden que aquests establiments s’encarreguen del subministrament per al manteniment d’altres activitats considerades essencials, caldria una reobertura més àgil, per reabsorbir els llocs de treball i evitar les pèrdues per a l’economia.
En el cas de les grans superfícies, es recorda que disposen de flexibilitat per fer torns de treball i horaris d’obertura més perllongats, cosa que redueix l’exposició dels treballadors.