Giscard d’Estaing, investigat per un cas d’agressió sexual
Una periodista alemanya afirma que l’expresident francès li va tocar les natges repetidament durant una entrevista el 2018
La fiscalia de París inicia una investigació després de la denúncia de la suposada víctima
La justícia francesa investiga l’expresident Valéry Giscard d’Estaing, de 94 anys, per una presumpta agressió sexual. La periodista alemanya Ann-Kathrin Stracke, de 37 anys, acusa l’exmandatari (inquilí de l’Elisi entre 1974 i 1981) d’haver-li tocat les natges, en repetides ocasions, durant una entrevista el desembre del 2018. Després que ella presentés una denúncia el 10 de març passat, la fiscalia de París ha obert una investigació. “He decidit explicar la meva història perquè penso que la gent ha de saber que un expresident francès ha assetjat sexualment una periodista”, va afirmar aquesta reportera de la cadena de televisió pública alemanya WDR. En canvi, el gabinet de l’acusat assegura que ell no se’n recorda de res.
Revelada pels diaris Le Monde i Süddeutsche Zeitung, la suposada agressió es va produir fa un any i mig, coincidint amb la commemoració del centenari del naixement del canceller alemany Helmut Schmidt, amb qui el dirigent liberal francès va formar el binomi francoalemany durant els setanta. Aleshores, Stracke va entrevistar l’expresident al seu despatx, a París. Al final de la gravació, ella va demanar-li de fer-se una fotografia. Però mentre es feien la instantània, ell va posar-li la mà al cul. Segons la periodista, aquests tocaments van produir-se, fins a tres vegades, de manera “insistent”: “Vaig intentar apartar la mà de Giscard d’Estaing, però no ho vaig aconseguir.”
En tornar a Colònia a la redacció de la WDR, Stracke va explicar els fets als responsables de la cadena, que van demanar a un gabinet d’advocats que s’informés sobre el cas. Durant aquesta investigació, el càmera va confirmar el testimoni de la seva companya i va considerar que el comportament de Giscard d’Estaing, que ara forma part del Consell Constitucional (l’equivalent a França del Tribunal Constitucional), li havia semblat “inapropiat per a un cap d’estat”.
Però per què la periodista va tardar més d’un any abans de denunciar la presumpta agressió? “Primer, no havia pensat a presentar cap denúncia, ja que desconec el funcionament de la justícia francesa”, va explicar. Tanmateix, #Metoo i l’onada feminista van fer que canviés d’opinió amb el pas dels mesos. “Aquest moviment m’ha mostrat la importància que es debatin aquests temes”, afegeix.
Els casos de violència sexual que esquitxen la classe política no resulten cap novetat. Abans de la irrupció de #Metoo, ja s’havien produït els famosos afers de Dominique Strauss-Kahn o de l’exvicepresident de l’Assemblée Nationale Denis Baupin. L’alliberament de la paraula ha desembocat en múltiples denúncies de casos menys mediàtics.