Gran angular

El sector elèctric va reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre el 2005 i el 2018

Un estudi publicat per Naturgy revela que la generació elèctrica representava el 2018 un 17,8% del total de les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) vinculades a la generació d’electricitat a l’Estat espanyol s’han reduït a la meitat des que es va implementar el mercat de drets d’emissió de CO2, segons es desprèn de l’estudi Evolució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya 2005-2018, elaborat per la consultora de medi ambient Liken Carbon Hub i publicat per la Fundació Naturgy.

Segons l’estudi, l’any 2018 la generació elèctrica va representar un 17,8% del total de les emissions, mentre que el transport va ser el responsable del 27%, dins d’una tendència ascendent durant els darrers anys. Val a dir que els anomenats sectors difusos (transport, agricultura i ramaderia i residencial/comercial), no sotmesos al règim de comerç de drets d’emissió, si el 2005 representaven el 58% de les emissions, el 2018 el percentage arriba al 62%. En sentit contrari, les emissions d’activitats incloses en el règim de comerç de drets d’emissió van passar de representar el 42% del total estatal el 2005, al 38% el 2018,

D’ençà que es va posar en funcionament el mercat de drets de CO2, l’any 2005 i fins al 2018, Espanya va registrar una reducció del 25% de les emissions de GEH, cinc punts per damunt de la mitjana europea, i del 30% de les emissions per càpita. Segons l’informe, un 80% de les emissions de GEH corresponen a CO2. Espanya representava el 2005 aproximadament un 8,4% del total de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la UE, registre que ha estat minvant fins a situar-se en un 7% el 2018. El nivell espanyol d’emissions per càpita està lleugerament per sota de la mitjana europea. Així mateix, també ha baixat de forma apreciable la intensitat d’emissions en relació amb el PIB. En concret, si l’any 2005 per cada milió d’euros de PIB s’emetien 475 tones de CO2 equivalent, el 2018 van ser necessàries només 278 tones.

En relació a la millora experimentada pel sector elèctric, Luis Robles, soci director de Liken Carbon Huba i coautor de l’informe, afirma que “la millora del sector elèctric es deu fonamentalment a dos factors: la penetració de les tecnologies d’energia renovable dins del mix i la participació del gas natural en la generació.”

Pel que fa a la reducció de la intensitat d’emissions en relació amb el PIB, Robles comenta que “estem desacoblant la generació de riquesa de les emissions contaminants, estem aconseguint uns obtenint uns objectius ambientals mantenint els nivells de riquesa i de l’Estat del Benestar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.