Salut

Simón diu que es valoren els aspectes sanitaris en l’evolució de fases però que els econòmics també tenen “pes”

El director del centre de coordinació afirma que l’atur o la reducció de salaris tenen un impacte important a la societat i “en la salut”

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, diu que el Ministeri de Sanitat té en compte criteris sanitaris a l’hora de decidir l’evolució de fases però que “sens dubte” els aspectes econòmics també tenen un “pes important en l’epidèmia”. En aquest sentit, ha dit que a ells no els correspon tenir-los en compte, que ho han de fer “altres”, però que és evident que la reducció de l’activitat econòmica, l’atur o la reducció dels salaris que s’ha produït en les últimes setmanes tenen un “impacte a la societat i a la salut”. “Amb la qual cosa, la valoració dels criteris sanitaris també ha de contemplar altres factors”, ha dit.

Simón també ha insistit que encara hi ha risc de rebrot “d’impacte similar” al que hi ha hagut en molts punts d’Espanya. “És possible però no és tant probable que fa uns mesos”, ha afegit.

Tot i això, ha dit que s’han canviat moltes coses, no només a nivell de mesures adoptades sinó també d’hàbits, però que “cal garantir que el risc es redueixi”.

Tot i que no ha volgut avançar quins territoris passaran de fase a partir de dilluns que ve, Simón ha insistit que es tracta d’una tasca “difícil” i que s’està intentant “trobar un bon enteniment” en la informació. En aquest sentit, ha dit que, a hores d’ara, “les discussions” amb les CCAA que han sol·licitat canviar de fase segueixen i que no creuen que puguin tenir cap decisió presa fins a finals d’aquesta tarda. “La decisió serà a l’últim moment”, ha dit.

Una letalitat de l’1%

Simón també ha analitzat algunes de les dades disponibles en relació a l’estudi de seroprevalença que es va presentar dimecres. En aquest sentit, ha dit que les dades constaten que s’ha detectat entre un 11 i un 12% dels casos contagiats, tot i que algunes comunitats autònomes com La Rioja ho han fet en un 40%. Una situació que ha atribuït a la capacitat de detecció que ha pogut desenvolupar la comunitat durant tot el procés.

També ha explicat que, segons es desprèn de l’estudi, la letalitat real de l’epidèmia no és de l’11% -com s’estimava amb les dades disponibles- sinó del voltant de l’1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.