Política

El Congrés aprova la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma amb el suport de Cs i el PNB

El PP, Vox, Compromís i el bloc independentista, ERC, JxCat i la CUP, hi voten en contra

El Congrés ha donat llum verda a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma fins al 7 de juny gràcies al suport de Cs i del PNB. El govern de coalició (PSOE i Podem) ha aconseguit 177 vots a favor davant dels 162 en contra del PP, Vox, Compromís i el bloc independentista, ERC, JxCat, la CUP.

L’executiu també ha comptat amb el suport d’altres formacions com Més País, PRC, CC i Terol Existeix. Hi ha hagut 11 abstencions. EH Bildu, Navarra Suma, NC i el BNG s’han abstingut. El govern de Sánchez tirarà endavant la mesura durant 15 dies més –fins al 7 de juny–, tot i que amb menys adhesions i dures crítiques de l’oposició i de gran part dels seus socis d’investidura.

Sánchez ha estat el primer intervenir. Durant el seu discurs, el president ha apel·lat a la unitat d’acció i ha defensat el comandament únic en Sanitat per evitar “desordres i divisió”. En aquest sentit, ha insistit que la desescalada no “és una competició entre CCAA” i ha dit que les autonomies aniran recuperant “capacitats”.

El president ha defensat la nova pròrroga perquè els ciutadans han aconseguit fer “retrocedir” el virus” i ha dit que “ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots aquestes setmanes de confinament”. En aquest sentit, ha insistit que la mesura ha funcionat.

Sánchez també s’ha dirigit a ERC, amb qui ha dit que vol mantenir el diàleg, tot recordant que la “legislatura té quatre anys al davant” i ha promès a Borràs que intensificarà els contactes amb les CCAA.

Al seu torn, el líder del PP, Pablo Casado, ha justificat el seu ’no’ perquè seria una “irresponsabilitat” donar suport a un estat d’alarma que, al seu entendre, “és un forat negre per a les llibertats públiques”. Casado també criticat durament Sánchez, a qui ha acusat de ser “incapaç de protegir els ciutadans”. A més, ha dit que “el balanç dels poders extraordinaris” són les xifres de morts, infectats i persones aturades. “El caos és vostè”, ha assegurat Casado.

El líder de Vox, Santiago Abascal, per la seva banda, ha tornat a demanar la dimissió de Sánchez i l’ha acusat d’haver provocat “la mort de milers –de persones– i la ruïna de milions”. També ha acusat el president d’aferrar-se a “l’estat d’excepció” per governar a cop de decret des del “matonisme polític”.

D’altra banda, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha acusat Sánchez de dinamitar “l’esperit de la investidura” amb el pacte amb Cs.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat durant la seva intervenció, que votar a favor de la pròrroga seria “votar a favor de prorrogar l’atropellament de l’autogovern de Catalunya” i que la “nova normalitat” hauria de passar per “la creació d’un estat propi” a Catalunya.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha denunciat durant la seva intervenció que el govern espanyol manté la mesura amb “lògica autoritària” i “recentralitzadora” i que l’estat d’alarma “no pot passar per sobre dels drets col·lectius dels pobles”.

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, que ha donat suport a la mesura, ha advertit que són els únics socis d’investidura que hi voten a favor “sense demanar res a canvi” i ha advertit que “el bloc” que la va permetre, “s’està esvaint”. En aquest sentit, ha afirmat que la investidura “no era un xec en blanc” i ha instat l’executiu a reconstruir aliances.

Cs, per la seva banda, ha defensat el pacte al qual han arribat amb el govern per tirar endavant la pròrroga però ha advertit Sánchez que Ciutadans no és el seu “nou soci” i l’ha instat a complir els acords. També ha defensat que el seu vot és de “responsabilitat” i ha dit que, tenint en compte la situació actual, “s’han de prendre decisions amb el cap i no amb les tripes”.

El PNB, que ha anunciat el seu vot afirmatiu durant la intervenció d’Aitor Esteban, ha argumentat que l’executiu està donant asses “en la bona direcció”, amb “més diàleg i cogovernança”. Malgrat això, ha demanat a Sánchez que no aprofiti la situació per recentralitzar.

Per la seva banda, la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha advertit Sánchez que si “va per l’esquerra podrà avançar” però que no els trobarà si opta per la dreta. “Triï bé”, li ha dit.

EH Bildu s’absté després d’aconseguir el compromís de derogar la reforma laboral del PP

Redacció

EH Bildu arriba a un acord amb el PSOE i Unides Podem per a derogar la Reforma Laboral del PP abans de la finalització de les mesures extraordinàries per la Covid-19.

Gràcies a aquest acord aconseguit amb les formacions que conformen el Govern espanyol, les entitats locals, forals i autonòmiques disposaran de major capacitat de despesa en polítiques públiques destinades a pal·liar els efectes socials de la crisi.

PSOE i Unides Podem es comprometen, així mateix, al fet que les despeses en polítiques socials de les entitats locals siguin exceptuats del còmput de la regla de despesa. En concret, el govern espanyol ha acordat amb EH Bildu que la capacitat d’endeutament de la Comunitat Autònoma Basca i la Comunitat Foral de Navarra s’estableixi exclusivament en funció de les seves situacions financeres.

A canvi d’aquests quatre compromisos, els cinc diputats i diputades d’EH Bildu en el Congrés no han obstaculitzat la pròrroga de l’Estat d’Alarma i s’han abstingut en la votació d’avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.