Educació

Curs telemàtic al juny i presencial al setembre

Les mesures de seguretat obligaran a fer grups de 13 alumnes en primària i de 15 en secundària i a buscar noves aules

Al setembre reobriran els menjadors escolars, que s’hauran de fer per torns

El curs aca­barà de manera telemàtica i començarà amb tot l’alum­nat a les esco­les i ins­ti­tuts tot i que les aules es podrien esten­dre a espais exte­ri­ors. Així ho pre­veu el pla d’ober­tura dels cen­tres edu­ca­tius per a la fase 2 de la deses­ca­lada i per al pròxim curs, que el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, va pre­sen­tar ahir després que fos apro­vat pel Pro­ci­cat. De fet, els cen­tres edu­ca­tius ja estan oberts des que dimarts es va començar la preins­cripció telemàtica i la pre­visió és no tan­car-los ni tan sols a l’estiu, ja que Bar­galló va anun­ciar que es posa­ran a dis­po­sició de les acti­vi­tats de lleure edu­ca­tiu al juliol i a l’agost. L’alum­nat, però, no hi podrà entrar fins a l’1 de juny en el cas dels cen­tres que ja esti­guin en fase 2, i en el moment en què s’entri en aquesta fase pel que fa a Bar­ce­lona i l’àrea metro­po­li­tana. “El curs aca­barà com estava pre­vist, el 19 de juny, i aca­barà telemàtica­ment, perquè seria un dal­ta­baix can­viar-ho i perquè les con­di­ci­ons sanitàries impe­dei­xen enca­bir tots els alum­nes.” Els cen­tres, doncs, no faran clas­ses tra­di­ci­o­nals els 10 o 20 dies lec­tius que que­da­ran de curs, però podran rebre estu­di­ants que neces­si­tin suport lec­tiu i d’ori­en­tació en els cur­sos finals d’etapa com ara sisè de primària, quart d’ESO i segon de bat­xi­lle­rat; tuto­ries per a l’alum­nat de qual­se­vol curs amb cita prèvia, pen­sant sobre­tot en els més des­a­fa­vo­rits, i aco­llida durant el matí als que tenen entre tres a sis anys quan els pro­ge­ni­tors no puguin fer tele­tre­ball. Bar­galló va recor­dar que el govern ha dema­nat a l’Estat un permís retribuït per a aquests casos, “però per ara no està pre­vist que arribi”.

La reo­ber­tura s’haurà de fer amb mesu­res de segu­re­tat, i la distància inter­per­so­nal de dos metres és la més impor­tant. La mas­ca­reta higiènica per a l’alum­nat estarà indi­cada només per quan no es pugui man­te­nir el dis­tan­ci­a­ment, i per als docents quan interactuïn amb els estu­di­ants. Per aquest motiu s’ha deci­dit reduir el nom­bre d’alum­nes per aula: cinc a les llars d’infant –de 0 a 1 any no hi podran anar pel seu risc immu­nològic–, 13 en edu­cació infan­til i primària i 15 en secundària. Les esco­les bres­sol, tant les públi­ques com les pri­va­des, hau­ran de deci­dir si poden ofe­rir el ser­vei a tots els infants matri­cu­lats i, en cas con­trari, hau­ran de pri­o­rit­zar casos en què els pares no poden con­ci­liar. Al juny no hi haurà men­ja­dor, men­tre que el trans­port esco­lar es per­metrà en els casos neces­sa­ris. El pla con­si­dera que les esco­les d’edu­cació espe­cial no podran reo­brir en la fase 2 i s’està ela­bo­rant un pla espe­ci­fic per al curs vinent. Els cen­tres d’alta com­ple­xi­tat també tin­dran un pla propi. “Neces­si­ta­ven ajuda abans de la pandèmia i ara encara la neces­si­ta­ran més, ja que alum­nes que no eren vul­ne­ra­bles ara ho seran”, va dir Bar­galló.

El pla dibuixa també les línies que hau­ran de regir el fun­ci­o­na­ment del curs vinent, tot i que no són tan pre­ci­ses. S’aposta per un ense­nya­ment pre­sen­cial més que no pas per un d’híbrid que es com­bini amb el telemàtic, tot i que es podrà fer for­mació com­ple­mentària en línia. S’hau­ran de man­te­nir els grups de 13 i 15 alum­nes, cosa que obli­garà a tro­bar nous espais per des­do­blar els grups. I s’hau­ran de bus­car aquests espais a l’inte­rior d’esco­les i ins­ti­tuts o a l’exte­rior si no se’n tro­ben. “Al setem­bre començarem un curs inèdit, i cal fer una reflexió a tota la comu­ni­tat, no només l’edu­ca­tiva: venim d’una emergència sanitària on hem hagut de rein­ven­tar espais, i al setem­bre esta­rem en emergència edu­ca­tiva”, va exem­pli­fi­car Bar­galló, que es va refe­rir a espais de titu­la­ri­tat pública i pri­vada a l’entorn dels cen­tres edu­ca­tius. “La pri­o­ri­tat és que tots els alum­nes puguin anar tots els dies al seu cen­tre”, hi va afe­gir, i en alguns casos el seu cen­tre podrà superar les fron­te­res físiques de l’actual escola o ins­ti­tut. Les direc­ci­ons hau­ran d’ela­bo­rar un pla de con­tingència que haurà d’incloure els espais dis­po­ni­bles per fer classe i les mesu­res que s’adop­ta­rien en cas d’un nou con­fi­na­ment, sobre­tot pel que fa a les garan­ties de con­nec­ti­vi­tat de l’alum­nat. Hi haurà men­ja­dor, però s’hau­ran d’esta­blir torns per man­te­nir la distància de dos metres. La sor­tida al pati també s’haurà de fer per torns i les entra­des i sor­ti­des, esgla­o­na­des en inter­vals de 15 o 20 minuts. “El con­cepte d’horari i de currículum serà dife­rent”, segons el con­se­ller, que va asse­nya­lar que la minis­tra d’Edu­cació s’ha mos­trat “favo­ra­ble a plan­te­ja­ments per tre­ba­llar el currículum de manera no tan radi­cal i tan­cada”. No va avançar quant pro­fes­so­rat caldrà con­trac­tar amb el des­do­bla­ment de les aules. ”No sabem encara quants alum­nes hi haurà ni quants espais dis­po­ni­bles, seria ago­sa­rat donar ara xifres”, va defen­sar.

LES XIFRES

5
infants
per aula hi podrà haver a les escoles bressol, que hauran de prioritzar les dificultats per conciliar.

LES FRASES

2
metres
s’haurà de mantenir com a distància de seguretat, cosa que obligarà a desdoblar les aules.
Venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre estarem en emergència educativa
15
o 20
minuts s’hauran de deixar d’interval en les entrades i sortides als centres, que hauran de ser esglaonades.
El curs acabarà com estava previst, el 19 de juny, i acabarà telemàticament
Josep Bargalló
Conseller d’educació

Rentat de mans cada dues hores i control de la febre

Rosa M. Bravo

La distància de seguretat i l’ús de mascareta quan no sigui possible no és l’única mesura per prevenir el coronavirus que recull el pla de reobertura. Ni l’alumnat ni el personal podran entrar al centre si tenen símptomes compatibles amb la Covid-19, si han estat en contacte estret amb un cas positiu els últims 14 dies o si no tenen el calendari de vacunes al dia.

Es recomana que l’alumnat i les famílies es preguin la temperatura cada dia abans d’anar a classe i que el personal es controli els símptomes diàriament. El personal de risc, com ara majors de 60 anys, qui tingui malalties cròniques o dones embarassades no hi podran anar. Estudiants i treballadors hauran de rentar-se les mans abans i després de sortir, abans i després dels àpats i d’anar al lavabo i, en el cas del personal, almenys cada dues hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.