Opinió

Full de ruta

La solució: la independència

El pressupost de Salut hauria d’augmentar d’entre 1.500 i 5.000 milions anuals, però el sistema de finançament caducat no ho permetrà mai

L’actual crisi sanitària, econòmica i social deri­vada de la pandèmia de la Covid-19 posarà al límit els pres­su­pos­tos públics de totes les admi­nis­tra­ci­ons, però és obvi que el del depar­ta­ment de Salut serà un dels que més pati­ran. El pres­su­post apro­vat li atorga 9.659 mili­ons d’euros, però el govern ja ha adver­tit que haurà de fer can­vis en les par­ti­des per cobrir, almenys, d’uns 2.000 mili­ons més. Això men­tre s’espera que es con­certi l’ajut anun­ciat per l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez. Però tot això no deixa de ser un pegat. Tots els estu­dis que com­pa­ren la situ­ació econòmica del sis­tema de salut a Cata­lu­nya amb països sem­blants –habi­tants, den­si­tat pobla­ci­o­nal, renda per càpita, etcètera– indi­quen que el pres­su­post públic d’aquesta àrea hau­ria d’aug­men­tar d’entre 1.500 i 5.000 mili­ons anu­als.

És ben cert que es ve d’un període de reta­lla­des que, en molts casos, van pecar de cri­te­ris ideològics i que el pres­su­post del 2010 en Salut de la Gene­ra­li­tat era gai­rebé el mateix que el pre­vist ini­ci­al­ment per a aquest any, però també ho és que la mare dels ous és l’infra­fi­nançament que pateix Cata­lu­nya. Només amb el con­cert econòmic de què gau­deix el País Basc, Salut rebria 1.800 mili­ons més anu­als. I encara faria curt. El finançament que rep Cata­lu­nya per part de l’Estat espa­nyol en basa en el nom­bre d’habi­tats, però no té en compte, com van recla­mar els experts con­vo­cats pel mateix Estat quan el sis­tema va cadu­car, l’any 2014, que un euro no té el mateix valor a cada indret.

Cata­lu­nya pateix, cada any, un dèficit fis­cal d’entre 8.000 i 16.000 mili­ons d’euros. La dada varia, però fins i tot fun­da­ci­ons bancàries gens ami­gues de l’inde­pen­den­tisme adme­ten que vore­ja­ria els 10.000 mili­ons anu­als. L’Estat espa­nyol té cadu­cat el sis­tema de finançament des del 2014 i no es veu cap volun­tat d’actu­a­lit­zar-lo i, encara menys, de posari fi als greu­ges que veuen els matei­xos experts. És una obvi­e­tat que l’única solució és dei­xar de depen­dre, la inde­pendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.