Economia

Rússia destinarà 64.400 milions a revifar l’economia

L’impacte de la pandèmia ja ha deixat dos milions d’aturats i el govern preveu que el PIB recularà enguany almenys un 5%

El pla vol destinar diners a ciutadans i empreses fins a finals del 2021

El govern rus va presentar ahir un pla de recuperació econòmica per fer front a l’impacte del coronavirus. Rússia és el tercer país amb més contagis del món, amb 414.000 casos i uns 51.000 morts. Amb aquest pla d’acció nacional, que es desenvoluparà en diverses fases fins a finals de l’any vinent, pretén recuperar el creixement, els ingressos i l’ocupació.

El pla destinarà 64.400 milions d’euros a revifar l’economia i “conté unes 500 mesures específiques”, segons va explicar per videoconferència el primer ministre, Mikhaïl Mixustin, al president, Vladímir Putin, que li va donar suport “com a base de treball”. Putin va demanar que es comenci a aplicar de manera activa “a principis de juliol” i va ordenar al govern que a meitat d’aquest juny precisi “de forma definitiva” els paràmetres. Des de la seva residència als afores de Moscou, el president va demanar al govern “treballar sense descans” per acabar-lo aviat i que ciutadans i empreses comencin a rebre suport en el segon semestre d’enguany.

Mixustin ha avançat que l’eix de la recuperació econòmica és augmentar els ingressos dels ciutadans “a través de les tecnologies modernes, la digitalització i les noves oportunitats en el mercat laboral, l’educació i la construcció ràpida d’habitatges d’alta qualitat”. I hi ha afegit: “Pensem assolir un creixement econòmic sostenible a llarg termini per sobre del nivell anterior a la crisi abans que acabi el 2021.” Entre les mesures, hi ha grans projectes d’inversió en infraestructures de transport i energètiques, la reducció de l’IVA pel sector turístic, i suports a reduir els costos de transport aeri i ferroviari. També preveu un augment del volum de compres per part de l’Estat de productes a pagesos i petites empreses agrícoles, accelerar el desenvolupament de la xarxa nacional de carreteres i la creació d’un “tresor social” que doni suport a les famílies i promogui l’ocupació.

Rússia fa sis setmanes que està en confinament, amb vacances obligatòries retribuïdes per les empreses, que Putin va decretar a finals de març. La majoria de regions les han anat aixecant, però l’impacte en l’economia ja és evident i, si bé en el primer trimestre el PIB encara oferia dades positives (1,6%), la perspectiva per al que queda d’any és la major caiguda des de la crisi financera del 2009, quan l’economia russa va davallar un 7,8%. El país entrarà en recessió en el tercer trimestre, en què es preveu que el PIB caigui un 6,3%, després d’una caiguda del 9,5% en el segon, i es preveu que es recuperarà un 2,8% el 2021, segons el govern. Fins al 67% dels autònoms i empreses s’han vist afectats per la pandèmia. Així, l’atur ja afecta uns dos milions de persones i el govern creu que encara pujarà més, i que passarà del 4,6% al 5,7% enguany, la taxa més alta des del 2011. Els ingressos reals disponibles dels russos cauran un 3,8% enguany.

La pandèmia ha erosionat encara més la imatge de Putin, que és al poder des de l’any 2000 i que ha convocat per a l’1 de juliol que ve el plebiscit constitucional que li permetria presentar-se a la reelecció el 2024, quan haurà expirat el seu quart mandat presidencial.

LA FRASE

Pensem assolir un creixement econòmic sostenible per sobre del nivell anterior a la crisi abans del 2022
Mikhaïl Mixustin
PRIMER MINISTRE RUS

Escepticisme pel convit al G7

La invitació pública que el president Trump va fer a Rússia perquè assisteixi a una reunió expandida del G7 a finals d’any –juntament amb Austràlia, l’Índia i Corea del Sud– no ha agradat a molts dels seus membres i ha estat rebuda amb cautela pel Kremlin. El seu portaveu, Dmitri Peskov, va respondre ahir al president dels Estats Units que els diplomàtics russos demanaran més detalls i clarificació a l’administració Trump, però “de moment hi ha més preguntes que respostes” sobre aquest hipotètic escenari. Qui sí que va respondre ahir clarament a Trump va ser la UE. “La prerrogativa de la presidència del G7, en aquest cas els EUA, és emetre invitacions a convidats... Però canviar qui n’és membre o el format de manera permanent no ho és”, ha advertit Josep Borrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.