França vol controlar el virus amb una polèmica aplicació
L’ús és voluntari i avisa quan un es creua amb un malalt de coronavirus
Inici de la segona fase del desconfinament amb l’obertura de la restauració, i una caiguda prevista del PIB anual de l’11%
StopCovid. Així s’anomena l’aplicació de seguiment de persones que fa córrer rius de tinta a França. El nom és tan similar al de l’app impulsada per la Generalitat que els primers francesos que intentaven descarregar-la solien confondre-les. Però si el govern català va impulsar una aplicació per informar sobre el virus, el francès ha anat una mica més enllà i ha creat aquest mecanisme de seguiment de persones per trencar eventuals cadenes de contagi.
Una polèmica aplicació que representava ahir una de les grans novetats de la segona fase del desconfinament, amb l’obertura de bars, restaurants i hotels. El principal objectiu de StopCovid és força simple: advertir els usuaris si s’han creuat amb una persona infectada pel coronavirus i, en cas afirmatiu, afavorir que es confinin i així evitar la propagació de la malaltia. L’ús serà voluntari i les autoritats insisteixen que respectarà la intimitat. Seguint l’exemple de la Xina i de Corea del Sud, el govern francès preveia impulsar un mecanisme d’aquest tipus des de l’inici de la quarantena, a mitjan març. Tanmateix, la suspicàcia generada per la possible vulneració de la vida privada i les llibertats individuals en va endarrerir la posada en marxa. Prevista inicialment per al 28 d’abril, al final l’aprovació a l’Assemblée Nationale no va tenir lloc fins al 27 de maig. “Cal dir la veritat: aquesta eina podria ser útil en el cas d’una segona onada, però ara arriba massa tard”, va criticar Damien Abad, líder del grup parlamentari d’Els Republicans (dreta).
Tot i que la pandèmia ha provocat a l’Estat francès més de 28.833 morts, en els últims dies es comptabilitzen unes trenta defuncions diàries. Durant la setmana passada, dels 216.891 tests que es van fer, només van donar positiu un 1,9%. L’ebullició retrobada als carrers no ha afavorit, de moment, una nova onada de contagis. Malgrat això, l’executiu centrista la considera necessària perquè “el virus continua circulant i l’epidèmia pot tornar en qualsevol moment”, va dir Cédric O, el secretari d’estat del Sector Digital.
Amb la posada en marxa de l’app ahir, França segueix l’exemple d’Àustria, Noruega i la República Txeca, entre altres països europeus que ja havien impulsat mecanismes similars. Alemanya, Itàlia i el Regne Unit també han previst crear les seves respectives aplicacions de seguiment. En canvi, es desconeixen els plans de l’Estat espanyol en aquest àmbit. En el cas francès, no funcionarà amb un sistema de geolocalització, sinó a través de Bluetooth. Cada usuari disposarà d’un pseudònim que presumptament servirà per garantir-ne l’anonimat. Segons un estudi d’Oxford, StopCovid només serà realment eficaç si la descarrega el 56% de la població.
El govern, però, rebaixa les expectatives fins a un 10%, tot i que li agradaria que “fos utilitzada sobretot pels joves urbans”. Bars, restaurants, gimnasos i museus van poder obrir arreu de França ahir, amb l’excepció de la regió parisenca, on només s’han autoritzat les terrasses. Les autoritats pretenen impulsar l’economia, que ha viscut un gran sotrac. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, reconeixia ahir que preveuen per a aquest any una caiguda del PIB francès de l’11%, en lloc del 8% que es preveia fins ara.