Acusen d’homicidi en segon grau el policia que va asfixiar Floyd
La fiscal general de Minnesota augmenta els càrrecs i acusa de col·laboració els altres tres policies que hi van participar
El cap del Pentàgon rebutja el desplegament de l’exèrcit mentre continuen les protestes
La fiscal general de Minnesota, Keith Ellison, va augmentar ahir els càrrecs contra el policia que ja està detingut, Derek Chauvin, per la mort de George Floyd i l’acusaran d’assassinat en segon grau. També acusaran els altres tres policies que van participar en l’escena de còmplices de l’assassinat.
Les protestes continuen, però, a diverses ciutats dels Estats units. Les amenaces militars de Donald Trump no van fer efecte. Les manifestacions per exigir justícia per la mort de l’afroamericà George Floyd en mans de la policia i una reforma urgent per posar fi al racisme sistèmic dels Estats Units van créixer exponencialment, amb milers de persones als carrers del país, que van ignorar els múltiples tocs de queda imposats a les principals ciutats i van desafiar els tambors de guerra i divisió del president.
La vuitena jornada de protestes va ser una declaració d’intencions. En el moment de més tensió bel·licista de Trump, amb la Casa Blanca convertida en un fortí i amb centenars d’agents de seguretat per tot arreu, els manifestants van apostar per una reivindicació extremadament pacífica, sense gairebé aldarulls, amb escassos saquejos (només n’hi va haver uns quants a Nova York, amb uns 300 detinguts), i amb la consigna clara de no provocar situacions de caos. A Washington, les imatges de persecucions, incendis i càrregues policials van ser gairebé inexistents.
Trump continua amb l’obsessió de ser un líder contundent i implacable, i ahir a la matinada va arribar a la rodalia de la capital dels EUA un destacament militar de 1.600 efectius, vinguts d’arreu del país, per si fes falta un desplegament per controlar les protestes. Una mesura a la qual no dona suport el secretari de Defensa, Mark Esper, que ahir va expressar el seu rebuig a invocar la llei d’insurrecció que permetria omplir els carrers de soldats. Hores més tard es va anunciar que els soldats desplegats tornarien a les bases d’on van sortir.
El governador de Minnesota, Tim Waltz, va anunciar que s’investigaran les accions de la policia de Minneapolis durant l’última dècada per determinar si hi ha patrons de conducta discriminatòria instaurats a l’interior de les forces de seguretat contra els afroamericans. “No ho fem per acusar ningú personalment. Això és per canviar el sistema”, va dir la comissionada per als drets humans de l’estat, Rebecca Lucero.
La família de Floyd, per la seva banda, continua demanant que els agents implicats en la mort de l’afroamericà paguin el preu pels seus actes. “Estic convençut que se’ls acusarà abans que Minneapolis acomiadi Floyd i que descansi en pau”, va dir l’advocat Benjamin Crump. Roxie Washington, la mare de la filla de Floyd, va exigir justícia i va comentar, entre plors, que és incapaç d’explicar a la seva filla com va morir el seu pare. “L’única cosa que li puc dir és que no podia respirar”, va dir a la CNN.
Avui està programat un memorial públic a Minneapolis, abans que el cos sense vida de George Floyd viatgi a Houston per ser enterrat.
LA FRASE
Francesc diu que el racisme és un pecat
El papa es va mostrar preocupat per la situació arran de la mort de George Floyd. “No podem tolerar ni tancar els ulls davant cap tipus de racisme o exclusió”, va dir. “El racisme és un pecat”, hi va afegir.
Manifestació a París contra la violència policial
Més de vint mil persones van participar en una manifestació no autoritzada dimarts a París per clamar justícia per a George Floyd i Adama Traoré, un jove francès d’origen africà de 24 anys mort mentre estava sota custòdia policial a la gendarmeria de Persan, a la regió de París, el 2016. La protesta, convocada pel col·lectiu La Veritat per Adama, va transcórrer de manera pacífica, però va acabar desembocant en greus incidents a última hora de la tarda.
Berlín dona suport a les protestes legítimes
El govern alemany va donar ahir suport a les “protestes legítimes pacífiques” als EUA per la “mort horrible i evitable” de George Floyd, registrada enmig d’un episodi de “violència policial i racisme”.
Els 21 segons de silenci de Justin Trudeau
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va respondre amb un silenci de 21 segons a la pregunta sobre la gestió de Trump dels incidents. I després del clamorós silenci va dir: “Horror i estupefacció.”