Societat

Celaá descarta retallades en educació i reitera el compromís d’arribar al 5% del PIB el 2025

La ministra assegura que les autonomies han mantingut “intactes” les competències durant la crisi sanitària

Estudia organitzar els espais sense “barrejar molt” etapes educatives per poder “perimetrar” possibles rebrots

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha descartat retallades en l’àmbit educatiu i ha reiterat el compromís d’arribar al 5% del Producte Interior Brut (PIB) en inversió en educació el 2025. En una compareixença al Senat, la ministra ha expressat la importància de la coordinació “en termes de lleialtat” amb les comunitats per incrementar els recursos públics en aquest àmbit ja que ha reconegut que “queda camí fins assolir una inversió raonable i equiparable a la Unió Europea”. “Si Espanya vol créixer i eradicar la pobresa la solució passa per no retallar”, ha manifestat. D’altra banda, ha afirmat que les autonomies han mantingut “intactes” les seves competències durant l’estat d’alarma i que han treballat amb “estreta” coordinació.

Celaá també ha apuntat durant la compareixença a la possibilitat d’organitzar els espais escolars segons l’etapa educativa, amb l’objectiu de “no barrejar molt” els alumnes de cada etapa. Al Senat, la ministra ha explicat que això permetria “perimetrar ràpidament” si es produeix un rebrot. Celaá ha anunciat una nova reunió sectorial la propera setmana amb els consellers autonòmics per “acordar” l’inici del curs vinent. Davant de les crítiques per manca de concrecions, ha defensat que “no és una tasca mecànica” i que “depenen de l’evolució de la pandèmia”. Ha afirmat que s’estan pensant “absolutament totes les possibilitats” i que l’objectiu és que tots els alumnes siguin tractats “amb la major presencialitat”.

Entre d’altres, ha explicat que s’està avaluant la màxima optimització dels espais físics als centres educatius. Això ha de ser així per garantir la major presencialitat a partir del setembre, cosa que no s’ha pogut garantir des del març. “De la nit al dia ens trobem amb una pandèmia gravíssima per a la que l’escola presencial no estava preparada, ara l’estem preparant”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha afegit que també s’avança pel que fa a recursos tecnològics i que en aquest sentit s’establirà un conveni amb l’empresa pública Red.es, que no ha concretat.

Inici del curs al setembre

D’altra banda, ha assegurat que el curs escolar 2020-2021 començarà al setembre “a no ser que Sanitat digui que no es pot obrir” i que cada territori ho farà en la data en que ho acostuma a fer.

Ha reiterat que l’objectiu és que aquest inici sigui presencial però ha alertat que també es vetllarà per la sanitat. La ministra ha insistit que l’educació “no està en crisi” sinó que el que hi ha és una crisi sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.