Salut

La Covid-19 dispara l’interès per anar a viure a pobles de muntanya

La falta d’oportunitats laborals i d’un habitatge assequible acaben dificultant el canvi

Les tru­ca­des a l’Ajun­ta­ment de Vall­ce­bre (Ber­guedà) per saber si el poble té habi­tatge dis­po­ni­ble per anar-hi a viure han cres­cut nota­ble­ment arran de la covid-19. Segons el seu tinent d’alcalde, Jordi Lapu­ente, la crisi del coro­na­vi­rus ha fet créixer l’interès per anar a viure a pobles rurals, bé perquè han per­dut la feina i es replan­te­gen un futur nou en un altre lloc, o perquè ara les empre­ses poten­cien més el tele­tre­ball. Aquesta situ­ació però, posa sobre la taula pro­ble­mes endèmics com la falta d’habi­tatge asse­qui­ble, la manca d’ocu­pació o uns ser­veis defi­ci­ta­ris, sobre­tot pel que fa a inter­net. Exem­ples com el de Vall­ce­bre es repe­tei­xen a d’altres llocs del país. És el cas de Sant Jaume de Lierca (Gar­rotxa) o Pla­no­les (Ripollès).

El Jordi té dos fills en edat esco­lar i la seva dona tre­ba­lla en una lli­bre­ria que ha hagut d’apli­car un ERTO per culpa del coro­na­vi­rus. Quan el con­fi­na­ment els va engan­xar a la seva segona residència, a Vall­ce­bre, ell i la seva família no van dub­tar en que­dar-s’hi. En aquest petit poble als peus del Pedra­forca, hi han pas­sat un con­fi­na­ment “més ama­ble” que el que hau­ria estat en el seu pis de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat.

“Aquí el risc és molt menor i, amb aquest entorn, ho hem tin­gut molt més fàcil a l’hora de ges­ti­o­nar el tre­ball amb els nens”, explica a l’ACN. Aviat però, quan l’empresa de la seva dona aixe­qui l’ERTO, ell i la seva família hau­ran de tor­nar a l’Hos­pi­ta­let, però amb la crisi actual no des­carta can­viar la seva vida a la gran ciu­tat per la tran­quil•litat de Vall­ce­bre, el poble natal de la seva mare.

Com ell, cada cop són més les per­so­nes a qui el coro­na­vi­rus els està fent replan­te­jar la seva vida actual. Cons­ci­ents que l’epidèmia encara no ha aca­bat i que hi pot haver més rebrots que obli­guin a nous con­fi­na­ments, hi ha qui aposta per fer un canvi de vida i can­viar la ciu­tat pel poble.

A l’Ajun­ta­ment de Vall­ce­bre cada dia es reben diver­ses tru­ca­des de gent interes­sada per anar-hi a viure. El pro­blema però, és que l’oferta d’habi­tatge és molt minsa i els preus són ele­vats per culpa de les sego­nes residències i, des de fa un temps, també pels pisos turístics. La falta d’ocu­pació també és un pro­blema afe­git.

El seu tinent d’alcalde, Jordi Lapu­ente, té clar que, per llui­tar con­tra el des­po­bla­ment, cal poten­ciar l’habi­tatge, les opor­tu­ni­tats labo­rals i ser­veis bàsics com la con­nexió a Inter­net. “Fa mig segle, el poble tenia més de 1.000 habi­tants i ara en tenim 300, la mei­tat dels quals són de segona residència”, lamenta. La falta d’habi­tatge també és un pro­blema per als joves del poble. “Molts hem d’aca­bar mar­xant perquè no tro­bem lloc per viure ni feina. Si vols tre­ba­llar al ter­cer sec­tor, ho tens bé, però sinó has de mar­xar”, explica un d’ells.

L’habi­tatge i inter­net, un incon­ve­ni­ent

A Pla­no­les, un muni­cipi del Ripollès amb uns 290 habi­tants, també hi ha pro­pi­e­ta­ris de sego­nes residències que pas­sa­rien més dies al poble si pogues­sin fer tele­tre­ball des d’allà. El seu alcalde, David Verge, explica que es tracta d’una tren­tena de famílies que abans del con­fi­na­ment es van ins­tal•lar al muni­cipi. Falta, però, tenir fibra òptica, un tema que des del con­sis­tori con­fien tenir resolt d’aquí a un temps.

Verge subrat­lla que el poble des­perta molt interès perquè té una estació de trens, una escola rural, ser­veis i un entorn natu­ral. Però no hi ha prou oferta d’habi­tat­ges. “Aquí vin­dria més gent a viure però tenim un pro­blema d’habi­tatge i de preus”, deta­lla. Des de l’equip de govern s’està tre­ba­llant perquè l’Estat per­meti que els dotze habi­tat­ges que hi ha a la Collada, on hi ha la base amb les màqui­nes de con­ser­vació de car­re­te­res, puguin pas­sar a ser de pro­tecció ofi­cial. Fa uns anys aquests habi­tat­ges eren per als tre­ba­lla­dors de man­te­ni­ment, però fa temps que estan tan­cats. Cal­dria tras­lla­dar la maquinària i, de moment, aquest és el prin­ci­pal obs­ta­cle. Segons l’alcalde, “seria per­fecte per ins­tal•lar-hi dotze famílies a un preu més asse­qui­ble”. Pla­no­les té nou habi­tat­ges soci­als de la Gene­ra­li­tat però també estan plens.

Pel que fa a la nata­li­tat, en els últims anys el cens ha cres­cut en unes cent per­so­nes, sobre­tot famílies que després han tin­gut mai­nada. És una de les poques esco­les rurals a la comarca i actu­al­ment hi ha 24 nens. L’alcalde admet que cal atraure noves famílies en els pròxims anys per man­te­nir el que tenen ara. I l’habi­tatge social seria un punt clau per acon­se­guir-ho.

Més interes­sats a Sant Jaume de Lli­erca on també hi falta habi­tatge

A Sant Jaume de Lli­erca (Gar­rotxa) també han detec­tat un aug­ment de l’interès de famílies per venir-hi a viure. “Por­tem unes set­ma­nes que la gent s’està infor­mant i fins i tot tenim un inver­sor de fora interes­sat”, afirma el seu alcalde, Jordi Car­gol. Es tracta d’un pro­mo­tor que fa molts anys va com­prar un antic edi­fici indus­trial al cos­tat del riu i que ara, veient que amb la covid-19 l’interès pels pobles va en aug­ment, vol tirar enda­vant el pro­jecte per con­ver­tir-lo en vuit habi­tat­ges.

Aquest fet és una “bona notícia”, segons Car­gol, perquè per­metrà aug­men­tar el parc d’habi­tat­ges per atreure noves famílies al muni­cipi. Des del con­sis­tori adme­ten que no hi ha prou oferta, ni de com­pra ni de llo­guer, si bé encara els queda sòl urbà dis­po­ni­ble. Falta però que hi hagi com­pra­dors dis­po­sats a inver­tir-hi per cons­truir els habi­tat­ges. Per l’alcalde, el seu és un muni­cipi amb poten­cial perquè està ben con­nec­tat amb ciu­tats grans com Olot i Girona i tenen un polígon indus­trial ben con­so­li­dat. “Estic con­vençut que si tinguéssim una oferta més gran d’habi­tatge tindríem un crei­xe­ment expo­nen­cial”, afe­geix. Per això, també estan tre­ba­llant en la modi­fi­cació del POUM per incre­men­tar el sòl urbà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.