Política

El Regne Unit imposa una quarantena als viatgers

Els ciutadans britànics i els estrangers seran multats si no s’aïllen durant catorze dies quan arribin al país

Els sectors turístic i aeroportuari, en peu de guerra contra una mesura “política”

La decisió del govern britànic de posar en pràctica la quarantena per a qualsevol persona que vulgui entrar al país, ja sigui britànica o no, ha fet enfadar tot el sector de l’aviació i el del turisme. La quarantena va entrar en vigor ahir i obliga tothom que arribi al país per aeroports, ports o estacions de tren a emplenar un formulari especificant una adreça que no podrà abandonar en dues setmanes i un número de telèfon on pugui ser localitzat en qualsevol moment.

No es permetrà pujar a cap taxi i encara menys fer servir el transport públic per traslladar-se des de l’aeroport. Només es podran fer amb vehicle privat. Les distàncies dels cinc aeroports principals a Londres són enormes. La persona només podrà sortir de casa per anar al supermercat a comprar productes bàsics. Es rebran trucades i visites aleatòries de personal del govern i, si s’infringeix el confinament, se serà processat i multat amb 1.140 euros a Anglaterra; la meitat, a Escòcia i Irlanda del Nord. Al País de Gal·les encara no estan clares les normes. Si el viatger no vol emplenar el formulari i no vol fer la quarantena, se li prohibirà l’entrada i podrà ser repatriat.

Aquesta quarantena ha estat fortament criticada per companyies aèries i per tot el sector aeroportuari i turístic. El conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, la va qualificar d’“estratagema polític dissenyat per Dominic Cummings [l’assessor especial del primer ministre, Boris Johnson] per tapar que ells mateixos no compleixen les quarantenes que imposen”. Es referia a les acusacions que Cummings va trencar el confinament quan tenia el coronavirus.

“Milers d’europeus que normalment visitarien el Regne Unit entre el juliol i l’agost no ho faran perquè estan aterrits per la quarantena”, hi va afegir. I la va qualificar de “ximpleria” perquè es permet a la gent anar en transport públic.

El conseller delegat d’EasyJet, Johan Ludgren, va afirmar ahir que la quarantena provocaria la pèrdua de més llocs de treball. Podria reduir en un 30% el personal, uns 4.500 llocs de treball, per la baixada de la demanda. De moment, el govern no recomana als britànics viatjar. Les companyies aèries funcionen al 5%. Des que es va decretar el confinament han entrat més de 100.000 persones al país sense fer quarantena. El govern diu que ara és necessària perquè estan controlant el virus.

També l’aeroport de Heathrow i Swissport, el principal proveïdor de serveis per als aeroports, han avisat del dany al sector. Fins i tot Willie Walsh, conseller delegat de British Airways, ha amenaçat de dur als tribunals aquesta quarantena del govern.

Walsh no va voler assistir a la reunió de dijous i divendres de la setmana passada de companyies aèries i govern per buscar alternatives a la quarantena. La reunió es va centrar a buscar corredors turístics segurs amb països amb índexs de contagi de Covid-19 baixos com ara Grècia i Portugal. Grècia, de moment, ha vetat els turistes britànics, igual que Espanya i vint països més.

La pròxima data clau ara és el 28 de juny, quan el govern s’ha de tornar a reunir per avaluar si l’allarga o no al mes de juliol. Si ho fes, es trencaria del tot la corda amb les companyies aèries britàniques i la resta del sector turístic.

LA FRASE

És un estratagema polític dissenyat per Cummings per tapar que ell no compleix la quarantena
Michael O’Leary
conseller delegat de ryanair


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.