Gran angular

CAMIL ROS

SECRETARI GENERAL DE LA UGT CATALUNYA

“L’administració no ha fet prou polítiques industrials efectives”

Si ara hi ha previsió de pèrdues a Nissan Catalunya és perquè l’empresa les ha provocat Els ERTO s’haurien de mantenir fins a finals d’any per anar bé
La UGT treballa perquè Nissan no tanqui; ara no es pot parlar d’alternatives com fan alguns polítics La sensació d’inestabilitat tant al govern com en la societat es podria acabar si s’entrés en un procés electoral

Camil Ros diu que cal dero­gar les tres dar­re­res refor­mes labo­rals, però no es pot fer d’un dia per l’altre perquè cal una legis­lació alter­na­tiva que les subs­ti­tu­eixi.

L’anunci de tan­ca­ment de Nis­san a Cata­lu­nya afec­tarà milers de famílies. Què s’ha fet mala­ment?
Del que ha pas­sat a Nis­san en puc extreure tres o qua­tre mis­sat­ges. La mul­ti­na­ci­o­nal japo­nesa Nis­san ha jugat amb traïdoria perquè ha pres una decisió que no té res a veure amb la situ­ació econòmica com a con­seqüència de la covid-19. El mateix pre­si­dent a Europa de Nis­san -jo vaig par­ti­ci­par en la vide­o­con­ferència-, va dir que feia un any que duien a terme un estudi estratègic per saber cap a on havia d’anar la com­pa­nyia. Ens va dir sen­zi­lla­ment que s’havien de rea­de­quar al mer­cat. Per tant, una rea­de­quació del mer­cat vol dir posar 3.000 per­so­nes direc­tes i prop de 20.000 indi­rec­tes al car­rer. Una empresa que està ubi­cada en uns ter­renys públics, amb uns llo­guers que són dels més barats de la ciu­tat per l’interès que tenia de cre­ació d’ocu­pació ara no pot pren­dre aques­tes deci­si­ons.
La prin­ci­pal crítica és que Nis­san ha pres una decisió uni­la­te­ral després de rebre ajuts públics?
No només. Nosal­tres no qüesti­o­nem que hagi rebut ajuts públics, però el que sí que cri­ti­quem és que una empresa que rep ajuts públics no pot pren­dre aques­tes deci­si­ons de manera uni­la­te­ral. Aquí hi ha un ele­ment clau: si Nis­san creu en la res­pon­sa­bi­li­tat social cor­po­ra­tiva, en aquest cas, n’ha fet cas omís. El plan­te­ja­ment de tan­car una planta que es via­ble –i si no ho ha estat dar­re­ra­ment és perquè han fet bai­xar la pro­ducció–, no es pot adme­tre. I si ara hi ha pre­visió de pèrdues és perquè l’empresa les ha pro­vo­cat.
I ara què cal fer?
Cal denun­ciar la decisió de la mul­ti­na­ci­o­nal, però després cal donar un mis­satge molt clar: nosal­tres tre­ba­llem perquè Nis­san no tan­qui.
Creu que encara hi ha alguna pos­si­bi­li­tat que la direcció japo­nesa pugui recon­si­de­rar una decisió tan dràstica?
La nos­tra estratègia sin­di­cal és clara. No hi ha ele­ments per dir que aquesta fàbrica no és via­ble o és obso­leta. Què s’hi han d’inver­tir diners? D’acord. Estan en un lloc pri­vi­le­giat. Poder tenir una fàbrica de cot­xes al cos­tat de les vies del tren i el port és un valor enorme. La seva ubi­cació és molt potent i té molta superfície.
Però caldrà fer inver­si­ons.
Si cal fer inver­si­ons, fem un pla de via­bi­li­tat entre tots. Els sin­di­cats del sec­tor de l’auto­moció hem estat un exem­ple de pacte de fle­xi­bi­li­tats inter­nes, hi ho hem anat fent sem­pre. Estem dis­po­sats a pac­tar, però el nos­tre esce­nari és que Nis­san con­tinuï fabri­cant. Veig alguns polítics que sem­bla que ja donen la fàbrica per tan­cada. En les diver­ses vide­o­con­ferències que he tin­gut amb els dos governs els he dit que no tre­ba­llem amb l’esce­nari de bus­car alter­na­ti­ves. Dema­nem a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques que donin suport a l’estratègia sin­di­cal d’evi­tar el tan­ca­ment.
S’ensuma que ja hi pot haver noves empre­ses fent cua?
En aquest país quan hem tan­cat una empresa, en el millor dels casos, ha vin­gut un magat­zem logístic, ja que no solen res­pec­tar ni les con­di­ci­ons de tre­ball de qua­li­tat ni la gene­ració de llocs de tre­ball direc­tes. Vull donar un mis­satge molt clar a les admi­nis­tra­ci­ons i, sobre­tot, al Con­sorci de la Zona Franca, que està par­ti­ci­pat per l’Estat, la Gene­ra­li­tat i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona: la Zona Franca i aque­lla avin­guda és el pas­seig de Gràcia indus­trial de Cata­lu­nya. Segur que en aquests moments ja hi ha ofer­tes per entrar-hi. Per tant, que vigi­lin les admi­nis­tra­ci­ons, perquè no volem que es ven­guin les con­di­ci­ons de tre­ball dels emple­ats de Nis­san.
Per tant, segui­ran les nego­ci­a­ci­ons i les pro­tes­tes labo­rals?
L’objec­tiu és arri­bar a un acord per man­te­nir les plan­tes de la mul­ti­na­ci­o­nal japo­nesa a Cata­lu­nya. Si no és al cent per cent, almenys que l’admi­nis­tració pres­si­oni Nis­san i Europa. Aquí el pro­blema és que entre l’empresa japo­nesa, Renault i Mit­su­bishi s’han repar­tir el món sense cap tipus d’escrúpols, per tant, això s’ha de poder rever­tir. La política està per rever­tir aques­tes deci­si­ons macro­e­conòmiques que ensor­ren famílies. Seria molt greu que a Cata­lu­nya es tanqués una empresa de 3.000 tre­ba­lla­dors, amb 20.000 llocs de tre­ball indi­rec­tes. Seria un fet històric molt nega­tiu.
Amb Seat i Nis­san la capi­tal cata­lana jugava un paper clau en el sec­tor de l’auto­moció.
Sí. A més, a 300 quilòmetres de distància de Bar­ce­lona, hi ha València i Sara­gossa. Això vol dir que les plan­tes de Ford i Opel estan a un pas de Seat i Nis­san, que creen un espai logístic rao­na­ble per poder tenir unes plan­tes pro­duc­to­res de cot­xes i un parc d’empre­ses proveïdores molt impor­tant.
L’auto­moció viu un temps de canvi i trans­for­ma­ci­ons.
És cert. El sec­tor viu un canvi de trans­for­mació, tant pel vehi­cle elèctric com per la mobi­li­tat, la tec­no­lo­gia i la con­nec­ti­vi­tat, però el vehi­cle elèctric no arri­barà d’avui per demà. De ben­zina i dièsel se’n segui­ran fent. Per això, cal fer polítiques rea­lis­tes. Sem­bla que el govern de l’Estat i el de la Gene­ra­li­tat han pas­sat de no tenir política indus­trial a tre­ba­llar a corre-cuita per la pro­pa­ganda indus­trial. Aquí cal defi­nir quins són els nos­tres sec­tors estratègics. Quan la Gene­ra­li­tat va fer l’estratègia 2020 situ­ava set o vuit grans sec­tors cap­da­van­ters. Crec que són massa. Penso que amb tres o qua­tre serien sufi­ci­ents. A més, s’hau­ria de con­cre­tar en sec­tors que tenen una capa­ci­tat sobre el PIB potent, que són gene­ra­dors de riquesa, d’estat del benes­tar i d’equi­li­bri ter­ri­to­rial. La decisió de Nis­san afecta Maçanet de la Selva i a Mont­blanc. Aquests sec­tors hau­ran de ser pri­o­ri­ta­ris. De fet, estaríem par­lant en pri­mer terme de l’auto­moció, la indústria agro­a­li­mentària i la química. Després s’hi podria afe­gir el sec­tor del turisme.
Ha fal­tat més política indus­trial els dar­rers temps?
Una de les lliços d’aquesta crisi és que en molts sec­tors calia fer més. Men­tre ens estem lamen­tant que una mul­ti­na­ci­o­nal vol tan­car a Cata­lu­nya, aquesta mateixa auto­mo­bilística es bene­fi­cia de 4.000 mili­ons d’euros a l’Estat francès a través de l’aliança empre­sa­rial sig­nada amb Renault. En altres estats fan política indus­trial. Hi ha sec­tors que neces­si­ten ajuts públics. Nosal­tres, si és pel bé de l’eco­no­mia, no ens hi posa­rem en con­tra.
Creu que s’hau­rien d’haver donat més aju­des a Nis­san?
Tant a Cata­lu­nya com a l’Estat espa­nyol hi ha hagut una política indus­trial dis­persa, això no ha aju­dat. L’altre tema és saber quants recur­sos públics podem inver­tir. Aquests recur­sos poden anar des d’aju­des públi­ques fins al crèdit amb con­di­ci­ons pre­fe­rents. Per això tenim l’ICO i l’ICF. Per poder aju­dar cal tenir polítiques indus­tri­als defi­ni­des. Els dar­rers anys s’ha abu­sat dels Power­Points. Les admi­nis­tra­ci­ons de l’Estat i de Cata­lu­nya no han fet polítiques indus­tri­als reals, efec­ti­ves i con­cre­tes. La res­pon­sa­bi­li­tat pri­mera és de la mul­ti­na­ci­o­nal, però les no polítiques indus­tri­als han fet mal.
Fins quan hau­rien de durar els expe­di­ents de regu­lació tem­po­ral d’ocu­pació (ERTO) per evi­tar l’atur?
Els ERTO han de durar fins a final d’any. Hem de poder aguan­tar la cai­guda com sigui. Mai fins ara s’havia injec­tat tant diner públic per fre­nar l’eco­no­mia. En tot cas, es des­ti­nava a recu­pe­rar l’eco­no­mia. Aquesta política con­creta dona un coixí tant per a la gran empresa com per a la pime. Fins ara, hem injec­tat diner per atu­rar l’eco­no­mia, però ara el diners ja s’han de començar a posar per reac­ti­var-la. El millor incen­tiu és que la gent no tin­gui la sen­sació que perd la feina. Si l’ajuda pels ERTO s’acaba es pas­sarà al con­curs de cre­di­tors, sobre­tot en la petita i mit­jana empresa.
També caldrà evi­tar la cai­guda del con­sum.
En l’ante­rior crisi les reta­lla­des no van arri­bar fins al 2010, però en canvi el 2009 el con­sum ja va bai­xar. El pri­mer que hem d’evi­tar és la fre­nada de con­sum. I si hi ha alen­ti­ment ha de ser perquè hi ha crisi real no sociològica. Per tant, cal dina­mit­zar el con­sum. No hi pot haver allaus d’aco­mi­a­da­ments perquè si pas­sem dels ERTO als ERO, mala­ment. Ara es comença a par­lar de fer algun tipus de “Renove” per al turisme. França i Ale­ma­nya fa set­ma­nes que estan anun­ci­ant incen­tius per con­su­mir en el sec­tor del turisme. Aquí encara estem espe­rant. Aquests tipus d’ajuts fins i tot no són de diner públic direc­ta­ment. Si tu dones aquests vals a les per­so­nes i després les empre­ses s’ho des­gra­ven de la seva fis­ca­li­tat, fins i tot no és una injecció de diner. És menys ingrés teòric, però a la pràctica no, perquè es genera con­sum. El cert és que ara veig els governs una mica noque­jats.
A Cata­lu­nya,l’atur va afec­tar 15.339 per­so­nes el mes de maig. Era la dada que s’espe­rava?
Les dades ens diuen que aquesta xifra va estar molt con­cen­trada a Bar­ce­lona. De les 15.339 per­so­nes atu­ra­des, 14.000 eren de la demar­cació de Bar­ce­lona. I això és així perquè s’estava en una fase sanitària dife­rent. En veure les dades, sob­tava que més de la mei­tat de l’atur de l’Estat cor­res­pongués a Cata­lu­nya. I molts d’aquests tre­ba­lla­dors atu­rats són tram­pes o mala fe empre­sa­rial. Si es pot posar la gent a un ERTO, tin­gui l’anti­gui­tat o no, l’atur paga, per tant, entenc que és mala fe d’alguns empre­sa­ris fer-los fora de la feina. Ara ja acu­mu­lem una mica més de 100.000 per­so­nes que han estat aco­mi­a­da­des dels seus llocs de tre­ball quan no ho hau­rien d’haver estat. Hau­rien d’haver sumat en les llis­tes d’ERTO.
Ara que totes les àrees sanitàries ja són en fase 2 o 3, la recu­pe­ració anirà a més?
Sí, cada vegada a més. Sem­pre el pri­mer és la salut i, per tant, les mesu­res de segu­re­tat hi han de ser en la mesura justa i necessària. Les ori­en­ta­ci­ons que ens vagin donant des de salut les hem de res­pec­tar, però neces­si­tem un equi­li­bri per a l’acti­vi­tat econòmica.
Final­ment, no hi hagut gai­res pro­ble­mes per aspec­tes rela­ci­o­nats amb les mesu­res sanitàries a les empre­ses.
Quan la mobi­li­tat sigui major i quan sor­tim de l’estat d’alarma, veu­rem on som real­ment. La crisi sanitària haurà estat com un tsu­nami, i fins que no hagi bai­xat tota l’aigua no podrem veure el des­as­tre econòmic que ha que­dat. Lla­vors veu­rem si l’acti­vi­tat remunta o no i amb quina inten­si­tat. Per al turisme és clau que la gent de l’àrea metro­po­li­tana es pugui des­plaçar per tot Cata­lu­nya. La mobi­li­tat a mit­ges pot anar bé per omplir algu­nes ter­ras­ses, però no per omplir els esta­bli­ments comer­ci­als, res­tau­ració i hotels.
Hi ha d’haver una dero­gació ínte­gra o par­cial de la reforma labo­ral?
La nos­tra posició de sem­pre és dero­gació de les refor­mes labo­rals, en plu­ral. Hi va haver la reforma labo­ral del pre­si­dent Zapa­tero, entre­mig hi va haver una reforma de la nego­ci­ació col·lec­tiva, en què ja va començar el pro­blema de si s’havia d’apli­car el con­veni d’empresa o del sec­tor. I després, la reforma labo­ral del PP, que ho remata tot. La dero­gació total no es pot fer en un dia con­cret. Hi ha aspec­tes que neces­si­ten una altra legis­lació. N’hi ha que amb la supressió és sufi­ci­ent. En un estat d’alarma o com a fruit d’una aritmètica política si es dero­guen les refor­mes labo­rals em sem­bla per­fecte. No hi poso cap pro­blema. Ara, després hi ha un pro­blema de com es fa efec­tiu. Si no hi hagués hagut la covid-19, l’1 de maig hauríem d’haver cele­brat la dero­gació par­cial de la reforma labo­ral. Havíem acon­se­guit que s’aprovés que no et pogues­sin aco­mi­a­dar si estàs malalt. Això sí que ja s’havia dero­gat. L’1 de maig també hauríem hagut d’acon­se­guir la pri­o­ri­tat apli­ca­tiva del con­veni sec­to­rial, és a dir, car­re­gar-se les mul­ti­ser­veis, bàsica­ment en els casos dels hotels i de la logística. Això es pot fer amb un decret. En els altres aspec­tes hem d’acor­dar quina és la legis­lació alter­na­tiva que subs­ti­tu­eix. Per exem­ple, hem de modi­fi­car les cau­ses objec­ti­ves d’aco­mi­a­da­ment, com ara que una pre­visió de pèrdues no pugui ser un motiu per fer un ERTO, com ha pas­sat a Nis­san.
Creu que hi hau­ria d’haver elec­ci­ons a Cata­lu­nya a curt ter­mini?
És un moment com­plex, però com que estem tor­nant a la nor­ma­li­tat, i com que hi havia un com­promís que un cop apro­vats els pres­su­pos­tos s’entra­ria en un nou cicle elec­to­ral, s’hau­rien de fer. Jo no diré si han de ser al setem­bre o a l’octu­bre, però crec que ho neces­si­tem. Neces­si­tem que Cata­lu­nya es defi­neixi. Si torna a sor­tir més o menys la mateixa aritmètica par­la­mentària serà una rati­fi­cació. La sen­sació d’ines­ta­bi­li­tat tant al govern com en la soci­e­tat cata­lana es podria aca­bar si s’entrés en un procés elec­to­ral.
Creu que s’hau­ria de repren­dre de seguida la nego­ci­ació entre l’Estat i Cata­lu­nya?
Cal tor­nar a seure a la taula de diàleg i recu­pe­rar els drets soci­als. També s’hi hau­ran d’afe­gir les polítiques de reac­ti­vació econòmica i de gestió de la crisi. Quan sor­tim de l’estat d’alarma caldrà tor­nar a reac­ti­var tot allò que estava pen­dent.
Pensa que la covid-19 ha aca­bat de diluir el procés?
Crec que hem de donar con­tinuïtat a tot allò que es va atu­rar al mes de març. La solució política depèn del diàleg. S’han de situar els ponts i tro­bar les solu­ci­ons indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves. Tant per als polítics que estan a la presó com per resol­dre el con­flicte polític que hi ha entre l’Estat i Cata­lu­nya.
S’hau­ria de donar el ter­cer grau als pre­sos polítics?
Crec que s’ha de fer tot el pos­si­ble per treure’ls de la presó. Ja no hi hau­rien d’haver entrat de forma pre­ven­tiva. La taula de diàleg ha de ser­vir per tro­bar una solució. El govern de l’Estat, de motu pro­prio, també pot pren­dre ini­ci­a­ti­ves, igual que el català, per fer un pas més. Cal tre­ba­llar perquè obtin­guin la lli­ber­tat.

Exercir l’obrerisme des de jove

R. R.

Nascut a Vallromanes (Vallès Oriental, 1972), Camil Ros viu a Girona. Vinculat a ERC, va arribar a ser líder de les joventuts del partit (JERC) entre els anys 1996 i 1998. Va ser cofundador del moviment Avalot-Joves de la UGT i quan tenia 26 anys ja va ser escollit secretari general de la UGT de les comarques gironines.

Camil Ros, que sempre ha tingut una predilecció per seguir l’evolució industrial del país, va ser secretari de Política Sectorial de la UGT entre els anys 2008 i 2009. Després van venir la responsabilitat com a secretari de política sindical i coordinador de l’àrea externa de la UGT o membre del Patronat Tribunal Laboral de Catalunya. El 2016 va ser nomenat secretari general de la UGT de Catalunya quan l’antecessor, José María Álvarez, va passar a liderar el sindicat a l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.