Política

Entitats i partits apressen el TC a alliberar els presos

El Constitucional comença a debatre avui si excarcera els líders independentistes mentre no es resolen els seus recursos d’empara

Forcadell, traslladada a la presó de Wad-Ras a petició pròpia

Amb la mascareta de rigor, però fent una interpretació més que laxa sobre allò de la distància perceptiva entre un i altre, representants de més d’una trentena d’entitats i partits polítics es van concentrar ahir al migdia davant la seu del TSJC per reclamar la llibertat dels presos polítics. L’elecció del dia, no era arbitrària. I és que avui el Constitucional comença a deliberar sobre la petició feta per les defenses dels condemnats perquè se’ls excarceri mentre no es diluciden els recursos d’empara presentats al mateix tribunal, i que previsiblement trigaran mesos a resoldre’s. I davant d’aquesta perspectiva, la crida que ahir van fer els participants en la protesta anava dirigida explícitament al TC perquè atengui el prec.

Òmnium, l’Assemblea, la UGT, CCOO, la Intersindical, Ustec, Unió de Pagesos, l’Acadèmia de Cinema, la UFEC o l’Observatori Contra l’Homofòbia van ser alguns dels col·lectius que van secundar l’acte, juntament amb JxCat, ERC, la CUP i els comuns. Pel vicepresident de l’Assemblea, Josep Cruanyes, les perspectives que el Constitucional acabi alliberant els encausats són més que escasses i, per tant, l’única esperança és que el cas acabi en mans d’un tribunal independent. “Això passarà i, per tant, totes les vulneracions i la gent que les ha comès haurà de respondre”, va sentenciar. Per la seva banda, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, va recordar que el Consell d’Europa, un grup de treball de Nacions Unides o Amnistia Internacional s’han definit a favor de la sortida al carrer dels dirigents independentistes, i per tant, l’alt tribunal espanyol ha de decidir si els fa cas o “si segueix alineat al costat de Vox, dels informes falsos de la Guàrdia Civil i de les clavegueres de l’Estat”.

Elsa Artadi (JxCat), Diana Riba (ERC) i Carles Riera (CUP) tampoc es van mostrar especialment confiats respecte del que pugui acordar el Tribunal Constitucional, però tot i així van insistir en el prec que opti per decretar la llibertat dels presos com a gest reparador, en primera instància, d’una sentència. Jaume Asens (comuns) va optar, però, per un argument més pragmàtic, com és l’efecte positiu que tot plegat tindria respecte de la mesa de diàleg amb l’Estat.

D’altra banda, Carme Forcadell va ser traslladada ahir a Wad-Ras, a Barcelona, on complirà la seva condemna a petició pròpia i al·legant motius de caràcter familiar.

Recurs de Torra contra la seva inhabilitació

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un recurs de súplica al Tribunal Suprem perquè suspengui la vista prevista pel 17 de setembre, en què haurà d’abordar la seva inhabilitació. En el seu escrit, Torra justifica la petició d’ajornament perquè considera que es va notificar la data infringint les normes processals i sense respectar el torn reglamentari. “Com bé va dir el Rei emèrit: ‘la justícia és igual per a tothom’. I no només ha de ser-ho sinó, també, semblar-ho, per la qual cosa entenem que el present recurs, per no vulnerar els drets al jutge imparcial, al procés degut i a la igualtat davant la llei, s’haurà de tramitar com qualsevol altre, respectant-se el corresponent torn d’assenyalament”, cita, textualment, el text. Segons el president, la data de la vista s’hauria de triar amb “estricte respecte” al corresponent torn d’assenyalament, ja que considera que hi ha més de 200 procediments que haurien de passar davant del seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.