Salut

L’Estat actualitza els morts a 28.315, 1.179 no comptats

Poden ser més perquè l’excés de mortalitat és de 43.340

Del 5 al 12 d’abril la Covid-19 ocupava el 50% de llits d’hospital i el 85% dels d’UCI

Hi ha nou brots actius

Simón veu la vacuna pel 2021

El govern espanyol es va deixar de barallar amb les xifres de defuncions i amb les sèries històriques i, després d’haver deixat de comptar els decessos des del 7 de juny, finalment ahir va actualitzar la xifra de morts per coronavirus: 28.315. La xifra incorpora ara 1.179 defuncions no comptades –les últimes dues van ser ahir– des de l’últim balanç del 7 de juny als 27.136 en què l’estadística oficial es va aturar. L’abast del drama, però, podria ser encara major, perquè la nova xifra suposa el 70% de l’excés de mortalitat de 43.340 persones recollit pel Sistema de Vigilància de Mortalitat Diària (Momo), que té la virtut de constatar totes les morts que excedeixen de la xifra habitual esperada en un determinat període de l’any –si no s’anoten no hi pot haver enterrament– però que, alhora, té el defecte de no consignar-ne la causa. “És possible que una part no menyspreable d’aquesta estadística del Momo siguin morts per Covid-19, però no ho sabrem fins que no s’hagin revisat tots els certificats mèdics de defunció”, va avisar ahir el doctor Fernando Simón, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, al costat del ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Tot i que el del doctor Simón ha estat un rostre fix cada dia durant l’estat d’alarma decretat el 15 de març, el recompte de les defuncions és una polèmica que ha perseguit el govern espanyol durant tota la pandèmia, i en la qual el Ministeri de Sanitat es queixa de carregar sovint amb la impopularitat quan la inconcreció de les dades venia de les comunitats. I l’anomalia de no tenir un balanç actual des del 7 de juny es va corregir ahir, dotze dies després i a només 24 hores d’expirar l’alarma aquesta mitjanit. “Soc conscient que el nombre total de morts ha generat certa controvèrsia, i ho lamento per la part que em toca, però ens hem vist obligats a realitzar un canvi en el sistema de vigilància per ajustar-lo a l’evolució de l’epidèmia, i ara les comunitats han tingut un termini per actualitzar les seves bases de dades i completar les fitxes dels pacients de forma individualitzada, i això ens ha permès confirmar la xifra total de morts amb el diagnòstic de Covid-19”, va relatar Simón. Davant les crítiques del PP i Vox de maquillar a la baixa el nombre de morts per així salvar la gestió de Pedro Sánchez, Simón és clar: “No hi ha hagut intenció d’ocultar ni de rebaixar les defuncions; el que sí que hi ha hagut són errors.”

A l’hora de fer balanç, Illa i Simón van confirmar que el sistema sanitari va viure a prop del col·lapse la setmana del 5 al 12 d’abril: el 50% dels llits d’hospital i el 85% dels llits d’UCI (5.500) van ser ocupats per pacients de Covid-19. Actualment hi ha 1.994 hospitalitzats per coronavirus, entre ells 312 a les UCI. En l’últim mes, el balanç és de 34 brots, que han afectat 982 persones, però ara només n’hi ha nou d’actius, cap d’ells a Catalunya. “Tots els brots estan sota control”, va tranquil·litzar Illa.

Pel que fa a l’etapa que La Moncloa bateja com a “nova normalitat” i que la Generalitat anomena “de represa”, la durada vindrà fixada per la vacuna. Tot i que molts experts avisen que la mitjana històrica que triga una vacuna des del laboratori fins al carrer és de deu anys, el doctor Simón és optimista i creu que arribarà el 2021. “Els processos administratius i industrials ara se solapen per estar a punt, i això fa que es redueixin molt els temps. Podria ser que estigués llesta a finals d’any perquè ens vacunem tots, però és més possible que estigui llesta a principis de l’any que ve”, va dir. De les 300 candidatures de vacuna, Simón avisa: “Algunes seran útils per reduir la mortalitat; altres, per reduir la transmissió... I cadascuna s’anirà produint en el moment en què demostri eficàcia. No sabem si la vacuna que més ens interessi serà la primera, la segona o la quinzena. Haurem de començar a vacunar amb la primera que hi hagi, perquè si es posa al mercat és perquè té un efecte beneficiós.”

LES FRASES

No hi ha intenció d’ocultar ni rebaixar els morts; hi ha errors, i ho lamento
Fernando Simón
director del centre d’alertes i emergències sanitàries

El turista acabarà al jutjat si es resisteix a fer-se la PCR

Amb la fi de l’estat d’alarma arrenca el reclam oficial de la temporada turística, i avui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos, faran una visita simbòlica a Barajas. Però això no vol dir que no s’extremi la cautela amb tots els visitants perquè el Prat o Barajas no siguin un focus d’entrada de casos de coronavirus importats: tots els turistes seran objecte d’un triple control.

Segons va detallar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no hi haurà unes proves massives de PCR –com han exigit les Canàries– però els turistes hauran de passar tres controls primaris: un de temperatura, un de visual i un que es basa a omplir una fitxa amb les dades de contacte durant la seva estada. “Hi haurà un nombre suficient de personal per sotmetre tots els viatgers als tres controls”, indica Illa. Recollir una mostra, però, es reserva per als casos simptomàtics o que vinguin de zones de risc. En el cas que un turista es resistís a fer-se una prova PCR, el ministre Illa va detallar en una conversa informal amb els periodistes acreditats a La Moncloa que el nou protocol preveu que aquest turista rebel sigui enviat al jutjat per ser obligat legalment a sotmetre-s’hi. En cas de brots, Illa aposta per un “confinament quirúrgic” com el de la conca d’Òdena o de l’hotel d’Adeje, a Tenerife.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.