Bolton estripa el Trump més ignorant, influenciable i egòlatra
El llibre de memòries de l’exassessor de seguretat nacional exposa un president erràtic i compulsiu que només pensa en la reelecció
Assegura que el mandatari va demanar ajuda a la Xina per guanyar al novembre
Feia temps que no es publicava un llibre sobre les interioritats de l’administració Trump i finalment ahir va arribar a les llibreries The Room Where It Happened: A White House Memoir (La cambra on va passar: unes memòries de la Casa Blanca), les vivències de John Bolton, l’exassessor en seguretat nacional del president, durant un any i mig amb accés privilegiat al Despatx Oval.
Les revelacions de Bolton són ara per ara les de més alt rang dins el govern Trump, després de força llibres de recerca periodística i d’alguns funcionaris de perfil mitjà. No obstant això, la imatge que es desprèn és la mateixa: un president que no oculta la seva ignorància, obsessionat amb la seva figura i la urgència de guanyar la reelecció, egòlatra i fàcilment manipulable, impulsiu en les decisions i, en paraules de Bolton, “gens preparat per al càrrec”.
Washington fa dies que parla del llibre, després que a finals de la setmana passada alguns diaris en rebessin còpies avançades. Durant el cap de setmana va circular per les xarxes una versió digital, que va córrer com la pólvora i encara van escampar més totes les revelacions. I, llegint-lo, no estranya que la Casa Blanca intentés per totes les vies possibles prohibir-ne la publicació, fins i tot amb una demanda judicial en què acusava Bolton de revelar informació secreta que no va prosperar.
Bolton no té pietat i omple el llibre de perles. Especialment representativa és la revelació que el juny de 2019 Trump va demanar al president xinès, Xi Jinping, que l’ajudés en la campanya de reelecció amb la compra de productes agrícoles que acontentés la seva base agrícola.
També hi ha episodis surrealistes, com l’obsessió amb el nord-coreà Kim Jong-Un, a qui volia regalar un disc (el Rocket Man d’Elton John) amb la seva signatura; i impactants, com la conformitat que la Xina construís camps de concentració per als uigurs. Bolton expressa el temor de deixar sol Trump amb el president rus, Vladimir Putin, per la tendència de “fer favors personals als dictadors que li agraden”; n’és un exemple el cas del seu homòleg turc, Recep Tayipp Erdogan, a qui va prometre que interferiria en la justícia per afavorir-lo.
Ridícul
També hi ha moments que el deixen directament en ridícul, com quan Trump no sap que el Regne Unit és una potència nuclear o pregunta si Finlàndia és un país independent o forma part de Rússia.
Molts veuen en el llibre part de venjança de Bolton, que va sortir de mala manera de l’administració després de moltes desavinences. L’exassessor ja era una figura molt polèmica, un falcó bel·licista amb una agenda molt clara des de fa dècades, i gràcies al llibre està fent una campanya amb la qual vol rentar la seva imatge, presentant-se com un salvador patriòtic que sempre tenia les idees correctes i les estratègies encertades.
Li han plogut les crítiques per haver revelat tantes males praxis i fins i tot la confirmació del quid pro quo amb Ucraïna, i que hagi preferit embutxacar-se els dos milions de dòlars que es diu que ha cobrat pel llibre en comptes de fer-ho públic mesos enrere o accedir a testificar durant el procés d’impeachment. “No hauria fet cap diferència perquè les posicions estaven decidides al Capitoli”, es va defensar.
LA FRASE
“És un perill per a la república”
En la gira de presentació del llibre, Bolton tampoc es guarda res al pap. El cap de setmana passat en va donar moltes i sucoses noves i va dir directament que Trump és un “perill per a la república” i que el seu desig és que sigui “un president d’un únic mandat”. Bolton s’ha erigit com un dels republicans més crítics del president i va alertar que tem quatre anys més de presidència de Trump. “Quan estigui lliure de la pressió de la reelecció, es revelarà una de les meves majors preocupacions: que no és un conservador”, va alertar. L’exassessor insisteix en totes les entrevistes que Trump no té “base filosòfica” i per tant és una capsa per obrir sense la limitació política de les urnes.“Tant de bo la història el recordi com un president d’un mandat que no va enfonsar el país sense remei en una espiral de la qual no es pot refer”, va dir mostrant-se veritablement “preocupat” per quatre anys més d’administració Trump. Bolton va confirmar que al novembre no votarà per Trump, però tampoc pel demòcrata Joe Biden (tot i que durant unes hores del diumenge va córrer el rumor que li donaria suport). Trump no es pot estar d’atacar-lo sense pietat, dedicant-li piulades insultants en què l’acusa d’estar “grillat” i de ser “extremament incompetent” i “un mentider”.