Política

El Congrés convalida el decret de la “nova normalitat” per àmplia majoria

El PP decideix a última hora donar suport al text, que ja tenia el sí de Cs i PNB

Els grups independentistes catalans el rebutgen i critiquen la manca de diàleg i la “recentralització”

El Congrés dels Dipu­tats ha vali­dat aquest dijous el decret del govern espa­nyol que esta­bleix les mesu­res per a l’ano­me­nada “nova nor­ma­li­tat”. La mesura ha rebut el suport d’una àmplia majo­ria a la qual s’ha sumat a última hora el PP. La ini­ci­a­tiva ja tenia tenia con­fir­mat Cs, PNB, Més País i els regi­o­na­lis­tes. En canvi, els grups inde­pen­den­tis­tes cata­lans hi han votat en con­tra.

El text, que ara es tra­mi­tarà com a pro­jecte de llei, inclou mesu­res que bus­quen evi­tar una nova expansió del coro­na­vi­rus cop superada la pit­jor etapa de la pandèmia i esta­bleix, entre d’altres, que cal man­te­nir una distància inter­per­so­nal d’1,5 metres, l’ús obli­ga­tori de mas­ca­reta si no es pot res­pec­tar, fer pro­ves PCR a tots els sos­pi­to­sos i con­trols als aero­ports.

En la seva inter­venció al ple per defen­sar el decret, el minis­tre de Sani­tat, Sal­va­dor Illa, ha defen­sat que és “essen­cial” per seguir man­te­nir el virus sota con­trol. Illa ha asse­gu­rat que són “mesu­res necessàries, pro­por­ci­o­na­des, ela­bo­ra­des amb la par­ti­ci­pació de les comu­ni­tats autònomes” i, per tant, amb “un alt grau de con­sens”.

El titu­lar de Sani­tat ha argu­men­tat que cal seguir tre­ba­llant con­tra el coro­na­vi­rus més enllà de l’estat d’alarma i ha avi­sat que “el virus segueix aquí” amb l’apa­rició de brots loca­lit­zats. “No podem tirar per la borda el que hem acon­se­guit entre tots” ha afe­git. I, per això, ha asse­gu­rat que cal actuar amb el “deure gene­ral de cau­tela i pre­caució” i pren­dre aques­tes “mesu­res urgents de pre­venció, con­tenció i coor­di­nació”. Illa ha recor­dat que esta­ran vigents fins que el govern espa­nyol declari la fi de l’emergència sanitària.

El PP s’afe­geix al sí
La nego­ci­ació del govern espa­nyol amb els popu­lars per incloure-hi altres mesu­res ha permès que la coa­lició entre PSOE i Uni­des Podem hagi rebut el suport del prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició, el PP. Illa ha nego­ciat amb l’exmi­nis­tra de Sani­tat del PP i vice­pre­si­denta de la Mesa del Congrés, Ana Pas­tor, que ha jus­ti­fi­cat el sí dels popu­lars perquè el decret es tra­mi­tarà com a pro­jecte de llei per afe­gir-hi ele­ments.

Pas­tor ha dit que el decret és “exigu” i ha cri­ti­cat que Illa “es treu del mig” perquè “passa tot a les CCAA”. “És impres­cin­di­ble que segueixi assu­mint que és auto­ri­tat màxima de salut pública al nos­tre país”, ha dema­nat. La popu­lar ha retret al minis­tre que actués tard i ha asse­gu­rat que es podria haver evi­tat una part dels morts.

Opo­sició dels inde­pen­den­tis­tes
El dipu­tat d’ERC Xavier Eritja ha defen­sat el vot en conra dels repu­bli­cans per la manca de diàleg del govern espa­nyol, a qui ha acu­sat de pren­dre deci­si­ons amb “opa­ci­tat”, “her­me­tisme” i “bunke­rit­zació”, amb mesu­res “uni­la­te­rals, sense previ debat i con­sens”. Segons ell, les mesu­res que esta­bleix són “genèriques” i les podrien pren­dre les comu­ni­tats. ERC ha apun­tat que aquest no és un “avís per a nave­gants” i ha remar­cat que aquesta acti­tud pot “mar­car les dinàmiques de la legis­la­tura”.

La dipu­tada de JxCat Con­cep Cañadell ha cri­ti­cat l’acti­tud del govern espa­nyol, al qual ha recri­mi­nat la seva actu­ació durant l’estat d’alarma. Segons JxCat, el decret és un “calaix de sas­tre” que té mesu­res que deno­ten un “pater­na­lisme cen­tra­lista” amb les auto­o­no­mies.

Per part de la CUP, Albert Botran ha rebut­jat la “recen­tra­lit­zació” i ha denun­ciat que el govern espa­nyol pren deci­si­ons en base a interes­sos econòmics.

EH Bildu ha jus­ti­fi­cat haver votat en con­tra “per res­pon­sa­bi­li­tat”, segons ha dit la seva por­ta­veu, Mertxe Aiz­pu­rua.

Suport de Cs i PNB
Tal com ha pas­sat amb els decrets de pròrroga de l’estat d’alarma, el govern espa­nyol ha dis­po­sat del suport de Cs i del PNB. El por­ta­veu adjunt de Cs, Edmundo Bal, ha rei­vin­di­cat que la for­mació libe­ral ha acon­se­guit intro­duir “mol­tes millo­res tècni­ques” i ha cri­ti­cat el posi­ci­o­na­ment d’ERC i EH Bildu. Segons Bal, “només els falta cri­dar «visca la mort»” perquè si Cs és a l’equació, pre­fe­rei­xen “la malal­tia”, ha afir­mat.

El por­ta­veu del PNB Aitor Este­ban ha opi­nat que el decret és “equi­li­brat i res­pectuós amb les com­petències autonòmiques” però ha con­si­de­rat que ha de ser una norma “pro­vi­si­o­nal” . I ha avi­sat que en la tra­mi­tació com a pro­jecte de llei no pot ser­vir per intro­duir “mesu­res per­ma­nents recen­tra­lit­za­do­res en l’àmbit sani­tari”.

Rebuig de Vox
Tam­poc ha estat una sor­presa el vot en con­tra de la for­mació d’ultra­dreta Vox, que ja s’ha opo­sat a pràcti­ca­ment totes les pròrro­gues de l’estat d’alarma. El dipu­tat de Vox Juan Luis Ste­eg­mann ha afir­mat que el decret és un “nou acte de pro­pa­ganda política” i el con­tin­gut de la norma vul­nera els drets i lli­ber­tats. Segons Ste­eg­mann, el con­cepte de “nova nor­ma­li­tat” és “tota­li­tari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.