Política

Romeva defensa el “poder transformador” de l’esport a la presó

L’exconseller participa en un debat en línia sobre la pràctica esportiva i la reinserció

“Concebo la presó des d’una perspectiva republicana: el seu objectiu és la creació d’un ciutadà actiu, i l’esport és una eina per assolir-lo”, assegura

L’excon­se­ller Raül Romeva ha rei­vin­di­cat la pràctica de l’esport a la presó com un “espai de lli­ber­tat” i ha defen­sat el seu “poder trans­for­ma­dor” en el marc de la rein­serció.

Romeva ho ha dit en una con­ferència telemàtica orga­nit­zada per la Dele­gació del Govern a França sobre el paper de l’esport en la rein­serció dels pre­sos, en la qual també han par­ti­ci­pat l’exmi­nis­tra fran­cesa de Joven­tut i Esport Marie-George Buf­fet i l’exfut­bo­lista i exse­lec­ci­o­na­dor de França Ray­mond Dome­nech.

“Jo con­cebo la presó des d’una pers­pec­tiva repu­bli­cana, amb la idea que l’objec­tiu de la presó és la cre­ació d’un ciu­tadà actiu. L’esport pot aju­dar perquè per­met el tre­ball en equip i la pro­moció dels valors”, ha asse­gu­rat Romeva.

Segons ell, l’esport té una “capa­ci­tat de mobi­lit­zació increïble” i per això té un gran poten­cial a les pre­sons.

L’excon­se­ller, que ha defen­sat la presó com un espai “edu­ca­tiu”, ha dema­nat no con­fon­dre “el fet de pagar un deure amb la soci­e­tat amb l’obli­gació d’estar tan­cat”. “En una lògica repu­bli­cana, la pri­vació total de lli­ber­tat només hau­ria de ser un recurs pels casos en què les per­so­nes són un perill per la soci­e­tat”.

“La presó pot ser­vir per tan­car les per­so­nes o bé per aju­dar-les a tro­bar altres camins. Aquí és on l’esport pot mar­car la diferència: és una eina que, ben uti­lit­zada, pot ser molt útil per a la rein­serció, i cal tenir a dis­po­sició de l’objec­tiu del tre­ball peni­ten­ci­ari”, ha remar­cat Romeva que ha expli­cat la seva tesi doc­to­ral que pre­para des de la presó de Lle­do­ners.

En aquest sen­tit, ha rei­vin­di­cat la neces­si­tat de “mesu­res alter­na­ti­ves” a la presó perquè els con­dem­nats “paguin el deute amb la soci­e­tat”.

Durant l’acte, que ha estat mode­rat pel peri­o­dista espor­tiu francès Nel­son Mon­fort, l’excon­se­ller ha rei­vin­di­cat l’esport com un “llen­guatge uni­ver­sal” que “uneix” els detin­guts en un “objec­tiu comú”. Romeva ha defen­sat la trans­for­mació de les pre­sons en espais “edu­ca­tius” que creïn “ciu­ta­da­nia activa”.

De la mateixa manera que Romeva, Marie-George Buf­fet ha rei­vin­di­cat la pràctica de l’esport a les pre­sons com un “moment de lli­ber­tat i cre­ació”. “L’esport no pot solu­ci­o­nar tots els pro­ble­mes, però és un ele­ment que pot afa­vo­rir la rein­serció”, ha dit. L’exmi­nis­tra fran­cesa ha remar­cat també la importància de fomen­tar l’esport entre les dones.

Ray­mond Dome­nech ha coin­ci­dit que l’esport a la presó repre­senta un “moment d’evasió”. “L’esport pot aju­dar a eva­dir-se, però no a rein­se­rir-se”, ha indi­cat. L’exfut­bo­lista ha subrat­llat que per afa­vo­rir la rein­serció dels pre­sos cal donar-los alter­na­ti­ves per viure, com per exem­ple opor­tu­ni­tats labo­rals.

En una inter­venció a l’inici de l’acte, el con­se­ller d’Acció Exte­rior, Ber­nat Solé, ha expres­sat la seva “admi­ració” per Romeva i ha remar­cat la “importància” de la pràctica d’esport a les pre­sons “des del punt de vista físic i men­tal”. En aquesta línia, ha rei­vin­di­cat l’esport com una “eina eficaç” per a la rein­serció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.