La inversió en ciències de la vida creix el 3% i arriba als 112 milions
Les start-up i empreses de ciències de la vida i la salut a Catalunya van atreure 112 milions d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha mantingut estable durant quatre anys consecutius, i que representa un 3% més que l’aconseguida el 2018, segons l’estudi Inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, que es publica anualment des del 2017 i que han presentat avui CataloniaBio & Health Tech, Biocat i EY. L’estudi té l’objectiu de recollir els principals indicadors d’atracció de capital, les oportunitats i les tendències que el sector representa per als inversors, empreses i talent internacional. Està disponible en format digital als webs https://cataloniabioht.org/ , https://www. biocat.cat/ i https://www. ey.com/es_es .
Tant inversors com experts consideren que aquesta xifra d’inversió és el preludi d’un any molt prometedor per al sector, ja que les start-up de les ciències de la vida i la salut a Catalunya gairebé han igualat durant el primer semestre d’enguany el capital aixecat en rondes durant tot el 2019: L’any passat la xifra va assolir els 63,64 milions d’euros i en els sis primers mesos del 2020 ja s’han comptabilitzat 55,6 milions.
Deu grans inversions.
“Els punts més destacats de l’estudi mostren la fortalesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut de Catalunya, amb una inversió que s’ha mantingut per sobre dels 100 milions d’euros en els darrers quatre anys”, explica Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech i directora general de Mosaic Biomedicals. Per la seva part, Jordi Naval, director general de Biocat, ha destacat que “Catalunya s’està posicionant com un dels hub més importants en aquest àmbit a Europa”. Tanmateix, tant Naval com Anido remarquen tres reptes clars per consolidar aquesta tendència: “Continuar desenvolupant ciència i activitats d’R+D atractives per als inversors, demostrar el retorn d’aquestes inversions a través d’indicadors quantitatius i reduir les barreres fiscals per permetre incrementar la inversió”.
En línies generals, la inversió que aixequen cada any les empreses catalanes d’aquest sector es destina bàsicament a l’R+D i a la comercialització de noves solucions per millorar la salut de les persones. A finals del 2019, les biofarmacèutiques tenien un total de 39 productes en fase clínica, mentre també van destacar les expectatives de creixement de les empreses MedTech i salut digital. Entre aquestes, més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers tres anys, a una mitjana de dos productes per empresa.
Pel que fa a l’ampliació de l’activitat d’R+D, les empreses del sector van establir l’any passat 400 col·laboracions amb altre actors clau de l’ecosistema, un 13% més respecte a l’any anterior. Les empreses, amb un 33%, i els hospitals, amb un 29%, van ser els socis principals, seguides per les universitats i organitzacions de transferència de tecnologia, amb el 19%, i els centres de recerca, també amb un 19%.
Impuls per al futur.
Segons l’estudi, el teixit empresarial considera que la crisi sanitària ha reforçat el sector de la salut i les ciències de la vida com un dels grans motors econòmics del país, i ha actuat d’accelerador en el desenvolupament d’àrees clau com la salut digital. Ara, el repte del sector de cara al 2020-2021 és respondre a les demandes de mercat derivades de la Covid-19 sense deixar de banda altres àrees terapèutiques essencials com ara l’oncologia, la salut mental, les malalties cardiovasculars o les patologies del sistema nerviós central, on Catalunya destaca internacionalment per l’excel·lència de la seva ciència.