Gran angular

La inversió en ciències de la vida creix el 3% i arriba als 112 milions

Les start-up i empreses de ciències de la vida i la salut a Catalunya van atreure 112 milions d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha mantingut estable durant quatre anys consecutius, i que representa un 3% més que l’aconseguida el 2018, segons l’estudi Inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, que es publica anualment des del 2017 i que han presentat avui CataloniaBio & Health Tech, Biocat i EY. L’estudi té l’objectiu de recollir els principals indicadors d’atracció de capital, les oportunitats i les tendències que el sector representa per als inversors, empreses i talent internacional. Està disponible en format digital als webs https://cataloniabioht.org/ , https://www. biocat.cat/ i https://www. ey.com/es_es .

Tant inversors com experts consideren que aquesta xifra d’inversió és el preludi d’un any molt prometedor per al sector, ja que les start-up de les ciències de la vida i la salut a Catalunya gairebé han igualat durant el primer semestre d’enguany el capital aixecat en rondes durant tot el 2019: L’any passat la xifra va assolir els 63,64 milions d’euros i en els sis primers mesos del 2020 ja s’han comptabilitzat 55,6 milions.

Deu grans inversions.

El capital ris va seguir sent l’any passat la font de finançament predominant (49%), seguit dels ajuts, la borsa i el crowfunding. El 63% del capital recaptat va correspondre a les 10 inversions més grans, encapçalades per Oryzon i Anaconda Biomed. La ronda mitjana de la resta d’operacions va ser de 2 milions d’euros, sumant un total de 116 operacions.

“Els punts més destacats de l’estudi mostren la fortalesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut de Catalunya, amb una inversió que s’ha mantingut per sobre dels 100 milions d’euros en els darrers quatre anys”, explica Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech i directora general de Mosaic Biomedicals. Per la seva part, Jordi Naval, director general de Biocat, ha destacat que “Catalunya s’està posicionant com un dels hub més importants en aquest àmbit a Europa”. Tanmateix, tant Naval com Anido remarquen tres reptes clars per consolidar aquesta tendència: “Continuar desenvolupant ciència i activitats d’R+D atractives per als inversors, demostrar el retorn d’aquestes inversions a través d’indicadors quantitatius i reduir les barreres fiscals per permetre incrementar la inversió”.

En línies generals, la inversió que aixequen cada any les empreses catalanes d’aquest sector es destina bàsicament a l’R+D i a la comercialització de noves solucions per millorar la salut de les persones. A finals del 2019, les biofarmacèutiques tenien un total de 39 productes en fase clínica, mentre també van destacar les expectatives de creixement de les empreses MedTech i salut digital. Entre aquestes, més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers tres anys, a una mitjana de dos productes per empresa.

Pel que fa a l’ampliació de l’activitat d’R+D, les empreses del sector van establir l’any passat 400 col·laboracions amb altre actors clau de l’ecosistema, un 13% més respecte a l’any anterior. Les empreses, amb un 33%, i els hospitals, amb un 29%, van ser els socis principals, seguides per les universitats i organitzacions de transferència de tecnologia, amb el 19%, i els centres de recerca, també amb un 19%.

Impuls per al futur.

La pandèmia ha afectat les operacions de la indústria d’aquest sector, produint-se retards en els calendaris d’R+D, cancel·lacions de projectes i canvis en les seves prioritats. Els esforços es van concentrar en les necessitats mèdiques causades pel Covid-19. Malgrat això, el sector va mostrar flexibilitat i capacitat per fer front a la crisi sanitària amb innovacions ràpides.

Segons l’estudi, el teixit empresarial considera que la crisi sanitària ha reforçat el sector de la salut i les ciències de la vida com un dels grans motors econòmics del país, i ha actuat d’accelerador en el desenvolupament d’àrees clau com la salut digital. Ara, el repte del sector de cara al 2020-2021 és respondre a les demandes de mercat derivades de la Covid-19 sense deixar de banda altres àrees terapèutiques essencials com ara l’oncologia, la salut mental, les malalties cardiovasculars o les patologies del sistema nerviós central, on Catalunya destaca internacionalment per l’excel·lència de la seva ciència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.