Gran angular

La inversió en ciències de la vida creix el 3% i arriba als 112 milions

Les start-up i empre­ses de ciències de la vida i la salut a Cata­lu­nya van atreure 112 mili­ons d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha man­tin­gut esta­ble durant qua­tre anys con­se­cu­tius, i que repre­senta un 3% més que l’acon­se­guida el 2018, segons l’estudi Inversió en el sec­tor de les ciències de la vida i la salut a Cata­lu­nya, que es publica anu­al­ment des del 2017 i que han pre­sen­tat avui Cata­lo­ni­a­Bio & Health Tech, Bio­cat i EY. L’estudi té l’objec­tiu de reco­llir els prin­ci­pals indi­ca­dors d’atracció de capi­tal, les opor­tu­ni­tats i les tendències que el sec­tor repre­senta per als inver­sors, empre­ses i talent inter­na­ci­o­nal. Està dis­po­ni­ble en for­mat digi­tal als webs https://​cat​alon​iabi​oht.​org/ , https://www. bio­cat.cat/ i https://www. ey.​com/​es_​es .

Tant inver­sors com experts con­si­de­ren que aquesta xifra d’inversió és el pre­ludi d’un any molt pro­me­te­dor per al sec­tor, ja que les start-up de les ciències de la vida i la salut a Cata­lu­nya gai­rebé han igua­lat durant el pri­mer semes­tre d’enguany el capi­tal aixe­cat en ron­des durant tot el 2019: L’any pas­sat la xifra va asso­lir els 63,64 mili­ons d’euros i en els sis pri­mers mesos del 2020 ja s’han comp­ta­bi­lit­zat 55,6 mili­ons.

Deu grans inver­si­ons.

El capi­tal ris va seguir sent l’any pas­sat la font de finançament pre­do­mi­nant (49%), seguit dels ajuts, la borsa i el crow­fun­ding. El 63% del capi­tal recap­tat va cor­res­pon­dre a les 10 inver­si­ons més grans, encapçala­des per Ory­zon i Ana­conda Bio­med. La ronda mit­jana de la resta d’ope­ra­ci­ons va ser de 2 mili­ons d’euros, sumant un total de 116 ope­ra­ci­ons.

“Els punts més des­ta­cats de l’estudi mos­tren la for­ta­lesa de l’eco­sis­tema de les ciències de la vida i la salut de Cata­lu­nya, amb una inversió que s’ha man­tin­gut per sobre dels 100 mili­ons d’euros en els dar­rers qua­tre anys”, explica Judit Anido, pre­si­denta de Cata­lo­ni­a­Bio & Health­Tech i direc­tora gene­ral de Mosaic Bio­me­di­cals. Per la seva part, Jordi Naval, direc­tor gene­ral de Bio­cat, ha des­ta­cat que “Cata­lu­nya s’està posi­ci­o­nant com un dels hub més impor­tants en aquest àmbit a Europa”. Tan­ma­teix, tant Naval com Anido remar­quen tres rep­tes clars per con­so­li­dar aquesta tendència: “Con­ti­nuar desen­vo­lu­pant ciència i acti­vi­tats d’R+D atrac­ti­ves per als inver­sors, demos­trar el retorn d’aques­tes inver­si­ons a través d’indi­ca­dors quan­ti­ta­tius i reduir les bar­re­res fis­cals per per­me­tre incre­men­tar la inversió”.

En línies gene­rals, la inversió que aixe­quen cada any les empre­ses cata­la­nes d’aquest sec­tor es des­tina bàsica­ment a l’R+D i a la comer­ci­a­lit­zació de noves solu­ci­ons per millo­rar la salut de les per­so­nes. A finals del 2019, les bio­far­macèuti­ques tenien un total de 39 pro­duc­tes en fase clínica, men­tre també van des­ta­car les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment de les empre­ses Med­Tech i salut digi­tal. Entre aques­tes, més del 90% espe­ren incor­po­rar nous pro­duc­tes al seu pipe­line en els pro­pers tres anys, a una mit­jana de dos pro­duc­tes per empresa.

Pel que fa a l’ampli­ació de l’acti­vi­tat d’R+D, les empre­ses del sec­tor van esta­blir l’any pas­sat 400 col·labo­ra­ci­ons amb altre actors clau de l’eco­sis­tema, un 13% més res­pecte a l’any ante­rior. Les empre­ses, amb un 33%, i els hos­pi­tals, amb un 29%, van ser els socis prin­ci­pals, segui­des per les uni­ver­si­tats i orga­nit­za­ci­ons de trans­ferència de tec­no­lo­gia, amb el 19%, i els cen­tres de recerca, també amb un 19%.

Impuls per al futur.

La pandèmia ha afec­tat les ope­ra­ci­ons de la indústria d’aquest sec­tor, pro­duint-se retards en els calen­da­ris d’R+D, can­cel·laci­ons de pro­jec­tes i can­vis en les seves pri­o­ri­tats. Els esforços es van con­cen­trar en les neces­si­tats mèdiques cau­sa­des pel Covid-19. Mal­grat això, el sec­tor va mos­trar fle­xi­bi­li­tat i capa­ci­tat per fer front a la crisi sanitària amb inno­va­ci­ons ràpides.

Segons l’estudi, el tei­xit empre­sa­rial con­si­dera que la crisi sanitària ha reforçat el sec­tor de la salut i les ciències de la vida com un dels grans motors econòmics del país, i ha actuat d’acce­le­ra­dor en el desen­vo­lu­pa­ment d’àrees clau com la salut digi­tal. Ara, el repte del sec­tor de cara al 2020-2021 és res­pon­dre a les deman­des de mer­cat deri­va­des de la Covid-19 sense dei­xar de banda altres àrees terapèuti­ques essen­ci­als com ara l’onco­lo­gia, la salut men­tal, les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars o les pato­lo­gies del sis­tema nerviós cen­tral, on Cata­lu­nya des­taca inter­na­ci­o­nal­ment per l’excel·lència de la seva ciència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.