Política

Els EUA sancionen bancs xinesos per Hong Kong

La demòcrata Nancy Pelosi considera que la nova llei de seguretat és “horrible” i que vol desmantellar la llibertat democràtica

Pequín exigeix que Washington deixi d’interferir en la política interna

La tensió entre la Xina i els Estats Units continua escalant, i la nova llei de seguretat xinesa ha estat l’última espurna en un xoc cada vegada més tibant. El Congrés nord-americà no va perdre el temps i va aprovar un paquet de sancions a bancs i entitats xineses com a represàlia per la mesura de Pequín contra Hong Kong, una acció que va anar acompanyada de fortes crítiques contra el govern xinès.

Les dues cambres legislatives van aprovar les sancions per consens unànime, un gest d’unitat molt estrany al Washington actual. “És una resposta necessària i urgent a l’aprovació covarda del govern xinès de l’anomenada «llei de seguretat nacional»”, va etzibar la presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, una de les veus més fermes contra les violacions de drets humans de Pequín. “La llei [xinesa] és una mesura contundent, brutal i generalitzada contra la població de Hong Kong, i està destinada a destruir les llibertats que se li van prometre”, hi va afegir Pelosi, que la qualifica d’“horror”. Considera que posa fi a la tesi d’“un país, dos sistemes” i que té com a única intenció “desmantellar les llibertats democràtiques a Hong Kong”.

Pel líder republicà del Senat, Mitch McConnell, la llei és un “cop a la boca” a Hong Kong que “trepitja les llibertats i l’autonomia que han distingit l’illa”.

La llei espera ara la signatura del president Donald Trump, que no ha expressat encara si hi està a favor o en contra. El caràcter bipartidista de la mesura gairebé l’obligarà a donar-hi suport. Tot i això, no sembla que hi hagi esquerdes a Washington en l’oposició a la nova llei xinesa. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, va assegurar que el govern dels Estats Units continuarà amb la implementació de la directiva que elimina l’estatus especial de Hong Kong. “Estem profundament preocupats per les àmplies disposicions de la llei i per la seguretat de tothom que viu al territori”, va dir el cap diplomàtic nord-americà.

El Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina va exigir als Estats Units que frenin qualsevol acció que signifiqui interferir en la seva política interna, i va amenaçar que “resistirà amb determinació i de manera contundent” si apliquen les sancions aprovades pel Congrés.

D’altra banda, diversos països es comencen a preparar per acollir els possibles exiliats hongkonguesos que fugin per la nova llei de seguretat. Al Senat dels Estats Units es va introduir una llei per donar-los estatus de refugiats; Austràlia i Taiwan, per la seva banda, també van expressar el seu desig d’acceptar-los i ja estudien com poden fer-ho.

L’enuig de Londres

El Regne Unit també rebutja la nova legislació i així ho va fer saber al govern xinès dimecres al vespre. El Ministeri d’Afers Estrangers britànic va convocar l’ambaixador xinès a Londres, Liu Xiaoming, per traslladar-li el seu descontentament i fer-li saber que la llei de seguretat viola la declaració conjunta que Londres i Pequín van signar sobre Hong Kong el 1984.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.