Societat

Alerta pel descontrol a Lleida

Salut admet “preocupació” perquè els casos positius s’han doblat en una setmana

Descarta restringir els moviments de la població, però munta un hospital de campanya i es planteja limitar els accessos a les residències

El creixement sostingut de positius per coronavirus a la regió sanitària de Lleida preocupa tant els experts en epidemiologia com els responsables de Salut. Han comprovat que el volum de nous casos detectats aquesta setmana dobla els de l’anterior, i esperen que la situació empitjori en els pròxims dies. Amb tot, malgrat que algunes veus autoritzades recomanen la restricció de moviments a la zona afectada per rebaixar l’índex de transmissió, Salut segueix una línia de contenció més moderada i se centra a preservar els sanitaris i la població més vulnerable. Per això s’han habilitat unes carpes medicalitzades a tocar de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) que facilitaran el triatge dels pacients que arribaran a partir d’ara. A més, i el Procicat podria aprovar de manera imminent la restricció de visites a les residències de gent gran de la zona més afectada per aquest nou embat de la SARS-CoV-2.

La consellera de Salut, Alba Vergés, descarta que aquest repunt a Lleida sigui l’inici d’una segona onada, que “s’espera per octubre, però també podria arribar al setembre o a finals d’agost”. Amb tot, alerta que “no és cap broma” i demana a la població que sigui conscient de la situació i rebaixi el grau d’interacció social.

Els responsables de Salut pública no es preocupen pel volum de brots –vuit a la regió sanitària de Lleida, amb 130 positius acumulats, més un a la de l’Alt Pirineu-Aran i un altre a la de Barcelona– perquè la definició tècnica de brot és la de tres casos positius connectats. “Tenir 40 famílies amb tres membres positius no seria tan preocupant com el fet que arribin casos a l’hospital que no sabem d’on venen. No ens preocupa el volum de brots, sinó el volum de casos. Ara tenim més hospitalitzacions i entrades a l’UCI, i això feia temps que no ho vèiem”, explicava ahir des de Lleida la consellera Vergés.

Efectivament, les xifres mostren que la situació epidèmica a Lleida està empitjorant. Dilluns de la setmana passada, l’Arnau de Vilanova tenia sis ingressats a planta per Covid-19 i quatre a l’UCI. Ahir ja eren 21 a planta i sis a cures intensives. Els ingressos per Covid, doncs, s’han triplicat en només deu dies. Un altre aspecte que reforça la tendència és que el percentatge de positius que es detecten en les proves PCR que es fan des de primària també està augmentant. “Estem detectant molt bé els casos. Fa dies que hi treballem i ho hem fet molt bé”, assegurava Vergés amb posat de tranquil·litat.

Malgrat això, no tothom hi està d’acord. “La situació general a Catalunya sí que és bona, però la de Lleida preocupa moltíssim i s’ha d’atacar ara. S’haurien d’endurir les mesures perquè, tenint la mobilitat oberta, aquest brot pot ser el difusor de la infecció a altres regions de Catalunya i la resta de l’Estat”, defensa l’investigador de la URV Àlex Arenas, creador d’un model matemàtic per predir el comportament de la pandèmia. El cap de medicina preventiva del Clínic, Antoni Trilla, també considera que “es donen les circumstàncies” per plantejar mesures més dures, si bé adverteix que “no s’han de prendre d’un dia per l’altre, sinó meditar-les bé”.

Per ara, però, la prioritat de Salut continua sent la detecció dels casos amb una alta capacitat de realització de proves i facilitar la feina als professionals sanitaris. Per això el Sistema d’Emergències Mèdiques ha aixecat al costat del HUAV tres mòduls inflables i refrigerats que configuraran una àrea sanitària extra amb capacitat per a 105 persones. La intenció és que, quan s’activi, es destini a fer el triatge de casos sospitosos per evitar comprometre el funcionament de les urgències de l’hospital.

Petició a l’Aragó

També per evitar estressar l’Arnau de Vilanova, la consellera de Salut va explicar ahir que ha demanat a la seva homòloga de l’Aragó que la població de la Franja eviti anar al HUAV i, en cas de necessitat, faci servir l’hospital de Barbastre. Segons Vergés, la població de la Franja representa un 10% de les visites a urgències. La consellera de Sanitat del govern d’Aragó, Sira Repollés, referma que l’HUAV és el centre de referència per als habitants de la zona, però recorda que en cas de símptomes cal contactar amb el CAP, un punt en què també insisteix Vergés.

D’altra banda, l’alcalde de Lleida va negar categòricament que, com indicava una associació de veïns, hi hagi llibertat de moviments a l’hostal Jericó, aïllat per un brot. A més, municipis com Alcarràs i Aitona han tornat a tancar parcs infantils.

LA XIFRA

325
positius
s’han detectat en els darrers set dies, la majoria sense vinculació als brots. La setmana anterior van ser 167.

LA FRASE

No ens preocupa el volum de brots, sinó el de casos. Això no és cap broma i cal seguir sempre les mesures
Alba Vergés
consellera de Salut

Oposicions a tècnics d’Infantil, 15 anys després

La Generalitat ha convocat 756 places de tècniques especialistes en educació infantil (TEEI), un cos que porta 15 anys sense concurs d’oposició malgrat que la figura docent es va crear el 2005 amb la intenció de convocar oposicions en els tres anys següents. Ara hi ha 800 TEEI que ajuden els mestres de P3.

Tanquen dues residències d’avis d’Ullastrell i el Besòs

El govern va tancar ahir dues residències d’avis d’Ullastrell i Sant Adrià de Besòs, en constatar que no compleixen els requisits establerts per garantir els drets dels ancians residents. És una mesura cautelar fins a la resolució dels expedients sancionadors que tenen en marxa. La d’Ullastrell està gestionada per l’empresa Apaser Residencial i l’altre ho fa Residència Sant Adrià SL. En ambdues s’ha produït un alt nombre d’ancians morts, el que va obligar a la intervenció de les mateixes per part de la Generalitat. Són privades, amb 34 places, 19 de les quals són públiques, i 25 places i 20 de públiques, respectivament

ERO a Abertis per acomiadar 160 persones

Les concessionàries Acesa, Invicat i Abertis Autopistes, del grup Abertis, presentaran un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar 160 persones. Del total de 160 treballadors, 110 són d’Acesa; 38, d’Invicat, i 12, d’Abertis Autopistes, entre personal de peatge i de suport tècnic administratiu.

Curat un pacient amb un inhibidor contra el càncer

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia d’Alemanya ha aconseguit curar un pacient amb un fàrmac utilitzat contra el càncer, el ruxolitinib, un inhibidor immunològic que ara es provarà en un assaig clínic amb més malalts de virus. La revista científica Leukemia publica l’avenç del doctor Neubauer.

Espectacle antivirus de La Fura dels Baus

La Fura dels Baus va presentar ahir el seu nou espectacle, NN (Nova Normalitat), dins del festival Cruïlla XXS. L’obra està dirigida per Carles Padrissa i vol retre homenatge als sanitaris i a les persones que dediquen la seva vida a promoure la salut. També recaptarà fons per a la investigació contra la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.