Salut

Coronavirus

El govern reforça les residències amb 1.800 professionals per fer front eventuals rebrots de la pandèmia

Salut incorpora 450 sanitaris que prestaran servei als centres

Es reservaran llits per aïllar casos de Covid-19 i caldrà tenir material en estoc per 4 setmanes

El govern ha anun­ciat que finançarà la con­trac­tació de 1.800 nous tre­ba­lla­dors a les residències de gent gran o per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat davant una pos­si­ble segona onada de Covid-19 a la tar­dor. En paral·lel, es reforçarà l’atenció als resi­dents per part de l’Atenció Primària amb la incor­po­ració de 450 sani­ta­ris. També s’imple­men­ta­ran mesu­res de con­tingència com reser­var trac­tar un sol posi­tiu com un brot, reser­var llits per aïllar casos i dis­po­sar reser­ves d’equips de pro­tecció indi­vi­dual (EPI).

El con­se­ller de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, han expli­cat aquest dilluns en roda de premsa les mesu­res a imple­men­tar als cen­tres resi­den­ci­als per afron­tar even­tu­als rebrots de la pandèmia de coro­na­vi­rus. Aquest “pla de con­tingència” te una ves­sant la sanitària i una altra social.

En l’àmbit social, un aspecte “clau” del pla del govern per a les residències passa per dotar de més “mus­cu­la­tura” els cen­tres amb la con­trac­tació de 1.800 nous pro­fes­si­o­nals, com gero­cul­tors i auxi­li­ars, que es durà a terme amb un incre­ment del 15% de la ràtio mar­cada pel govern.

A més, els cen­tres resi­den­ci­als amb més de 60 pla­ces i algun tipus d’inter­venció pública tin­dran a par­tir d’ara un ser­vei d’infer­me­ria durant les 24 hores del dia, per al que s’incor­po­ra­ran 370 infer­me­res. El Hom­rani ha des­ta­cat que “a par­tir d’ara la infer­me­ria de nit serà obli­gatòria en residències amb més de 60 pla­ces”. A més, aquesta figura ser­virà per coor­di­nar l’atenció amb els pro­fes­si­o­nals que faran suport des de l’atenció primària. A més, es reforça també la figura del res­pon­sa­ble higi­e­ni­co­sa­ni­tari, que tindrà capa­ci­tat d’ela­bo­rar pro­to­cols. També s’impulsa el rol del res­pon­sa­ble higi­e­ni­co­sa­ni­tari, que tindrà capa­ci­tat d’ela­bo­rar pro­to­cols.

En l’àmbit sani­tari, la con­se­llera de Salut, Alba Vergés, ha expli­cat que es reforçaran els equips d’Atenció Primària i intermèdia per garan­tir el suport en l’assistència a resi­dents amb “més de 450 pro­fes­si­o­nals” sani­ta­ris, entre aquests 163 met­ges i 270 infer­me­res.

Són equips que tre­ba­lla­ran de forma coor­di­nada amb el per­so­nal dels cen­tres per ava­luar la situ­ació dels resi­dents i fer plans indi­vi­du­als d’inter­venció. La titu­lar de Salut ha posat en valor el paper dels soci­o­sa­ni­ta­ris davant una nova onada de coro­na­vi­rus com a espais que han d’estar “dis­po­sats i pre­pa­rats” per aten­dre per­so­nes grans deri­va­des d’una residència. És per això que s’incre­men­tarà la con­trac­tació de llits soci­o­sa­ni­ta­ris, amb 500 pla­ces més per tenir cura a per­so­nes grans pro­vi­nents de cen­tres resi­den­ci­als, hos­pi­tals o domi­cili que ho neces­si­tin. Aquesta mesura tindrà un cost de 25 mili­ons d’euros.

Els dos con­se­llers han pre­ci­sat que els 450 sani­ta­ris de primària seran con­trac­ta­ci­ons estruc­tu­rals però els 1.800 nous pro­fes­si­o­nals a les residències ho seran gràcies a una modi­fi­cació de la ràtio que estarà en vigor de forma tem­po­ral. Segons el Hom­rani, el reforç de la plan­ti­lla de les residències es man­tindrà com a mínim “men­tre esti­guem en aquesta situ­ació, i després ja veu­rem si se li dona una esta­bi­li­tat més gran o no”.

El govern tre­ba­lla amb la idea que el reforç de bona part dels pro­fes­si­o­nals ja esti­gui a punt durant el mes de setem­bre, el moment con­si­de­rat previ al risc d’una segona onada.

En paral·lel, el depar­ta­ment d’Afers Soci­als es dotarà amb 219 per­so­nes que des­ti­na­ran la seva feina a fer un segui­ment “més acu­rat de les residències, reforçar la ins­pecció social i fer segui­ment i ava­lu­ació dels con­trac­tes pro­gra­mes amb els ens locals”. El titu­lar del depar­ta­ment ha indi­cat que és un pro­grama tem­po­ral, de dos anys, ampli­a­ble a tres.

El Hom­rani ha des­ta­cat que el seu depar­ta­ment des­ti­narà uns 56 mili­ons d’euros a aquest paquet de mesu­res.


Mate­rial per a qua­tre set­ma­nes
Vergés ha expli­cat que les residències hau­ran de “tenir en estoc” equips de pro­tecció indi­vi­dual per a un mínim de qua­tre set­ma­nes.

En cas que es detecti un cas de Covid-19 en un cen­tre, encara que sigui un únic posi­tiu, s’haurà de fer pro­ves PCR a tots els resi­dents i pro­fes­si­o­nals.

Els sis­te­mes d’infor­mació s’inte­gra­ran per tal que les residències i l’Atenció Primària tin­guin accés de forma sen­zi­lla a les dades cor­res­po­nents.

Els dos con­se­llers han recor­dat que el Ser­vei d’Ocu­pació de Cata­lu­nya (SOC) té una bossa de gai­rebé 4.000 can­di­da­tu­res de per­so­nes dis­po­sa­des a tre­ba­llar en residències.


Reserva de pla­ces per aïllar casos de Covid-19
Un altre àmbit des­ta­cat del pla de con­tingència és la reserva de pla­ces per a casos de Covid-19. L’objec­tiu és incre­men­tar la capa­ci­tat de les residències per fer front a un rebrot a par­tir d’una reserva d’ocu­pació que per­meti imple­men­tar mesu­res per sepa­rar i aïllar casos sos­pi­to­sos o posi­tius. En con­cret, es reser­va­ran fins a 2.800 pla­ces al con­junt de Cata­lu­nya. Les residències més grans –tipus A i B– hau­ran de dei­xar un 8% de les pla­ces lliu­res si són públi­ques, un 4-5% si són pri­va­des però amb pla­ces con­cer­ta­des i tres pla­ces lliu­res si són total­ment pri­va­des.

Les residències tipus C, més peti­tes, hau­ran de dei­xar com a mínim una plaça buida. El depar­ta­ment d’Afers Soci­als assu­mirà el cost de les pla­ces lliu­res. El Hom­rani ha admès que la limi­tació d’ocu­pació de pla­ces farà créixer les llis­tes d’espera vigents per acce­dir a una residència, que ara mateix és de de 20.800 per­so­nes. El con­se­ller ha admès que la reserva pla­ces reduirà la capa­ci­tat de donar res­posta a la llista d’espera però ha subrat­llat que “la pri­o­ri­tat és asse­gu­rar al màxim la pro­tecció de tots els resi­dents”.

A més, el expli­cat que es man­tindrà la reu­bi­cació de per­so­nes resi­dents a espais de suport, com hotels, per sepa­rar per­so­nes sanes de malal­tes. En paral·lel, es faci­li­tarà el retorn volun­tari del resi­dent al domi­cili amb fami­li­ars sem­pre que la per­sona esti­gui esta­ble, no pre­senti símpto­mes i hagi donat nega­tiu en una prova PCR.


Dades residències
Un 72% de les residències cata­la­nes (761 cen­tres) estan clas­si­fi­ca­des com a “ver­des”, és a dir, “netes” de casos de Covid-19. El 23% dels cen­tres estan clas­si­fi­cats com a “taron­ges”, perquè tenen algun cas posi­tiu però està ben sec­to­rit­zat i sepa­rat dels nega­tius; un 4% són “ver­me­lles” i un 1% estan pen­dents de valo­ració o reclas­si­fi­cació.

En total, s’ha fet més de 106.000 pro­ves PCR per a resi­dents i tre­ba­lla­dors i de tots els que han pas­sat la malal­tia, 10.805 per­so­nes grans s’han recu­pe­rat. També s’ha inter­vin­gut 13 residències i s’ha fet més de 54 ins­pec­ci­ons a 44 residències. En 2 casos s’ha apar­tat l’empresa encar­re­gada de la gestió del cen­tre.


Agència Inte­grada d’Atenció
Vergés i Hom­rani han anun­ciat la cre­ació d’una “Agència Inte­grada d’Atenció”, par­ti­ci­pada al 50% pels seus res­pec­tius depar­ta­ments, per redis­se­nyar l’atenció a les per­so­nes grans i la dependència. La idea és “com­par­tir mirada” sobre el futur dels cen­tres resi­den­ci­als, avançar en “l’atenció inte­gral” de l’auto­no­mia i la dependència de la per­sona i fer pos­si­ble l’enve­lli­ment “quilòmetre 0”. O dit d’una altra manera, inten­si­fi­car els ser­veis d’atenció domi­ciliària i el reforç de l’atenció comu­nitària per evi­tar al màxim una res­posta “ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada”. Segons Vergés, es tracta de “dei­xar de frag­men­tar l’atenció a les per­so­nes” i cui­dar “millor” la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.