Gran angular

La davallada del preu de l’ametlla condiciona el futur del sector

Els cultius de secà pateixen per la falta d’ajuts, l’entrada en producció del regadiu i les importacions des dels EUA

Cal protegir el cultiu de secà pel seu impacte social i mediambiental

Regna la preocupació dins de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per la caiguda de preus en el mercat de l’ametlla, després que es donés a conèixer l’estimació de collita d’aquest fruit sec a Califòrnia i les bones previsions de la collita a Catalunya, que s’estima que creixerà al voltant d’un 12%. A la llotja de Reus, la principal a l’Estat pel que fa a aquesta fruita seca, la cotització de l’ametlla va caure de 5,30 euros el quilo de gra el gener passat, a 3,40 euros el quilo la segona setmana de juny. L’enfonsament tindrà una greu incidència sobre el cultiu de secà, que ocupa la major part de la superfície de Catalunya.

Per fer front a aquesta situació i garantir la viabilitat de les explotacions de secà, la FCAC ha reclamat al Ministeri d’Agricultura que recuperi el manteniment de l’actual ajut associat, l’establiment d’ecoesquemes que afavoreixin determinats sistemes productius i la posada en marxa d’un pla de reconversió per a les plantacions tradicionals de secà, com a úniques vies per assegurar la viabilitat del cultiu.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC i també del conjunt de cooperatives de fruita seca de l’Estat espanyol, destaca que “el cultiu de l’ametller ocupa una superfície productiva de més de 450.000 hectàrees a l’Estat, de les quals un 86% estan cultivades en secà, amb rendiments significativament menors als de regadiu. Això dificulta la seva pervivència en un context de màxima i creixent competitivitat, que deriva en ingressos escassos i baixa rendibilitat. Creiem que cal protegir l’ametller de secà tant pel paper mediambiental d’aquest cultiu com per l’impacte positiu en l’aspecte econòmic i social en el desenvolupament rural de les regions productores”.

Paral·lelament, un gran productor com són els Estats Units preveuen una collita espectacular per a enguany. Segons les previsions d’Almond Board, les importacions d’ametlla americana a la Unió Europea augmentaran un 17,6% respecte al 2019 per la producció rècord a Califòrnia, que es preveu d’1.361.000 tones d’ametlla.

La situació del sector s’agreuja pel tancament que ha patit el canal Horeca com a conseqüència de la covid-19 i la pràctica desaparició de les exportacions, fets als quals s’afegeix la important caiguda de les cotitzacions de l’ametlla en els últims mesos a les diferents llotges de l’Estat. “Però res d’això justifica una davallada de preu tan important, ni tan sols pensant que hi pugui haver algun estoc de l’any passat ni que enguany tindrem bona collita”, puntualitza Palau.

Revolució al camp.

Segons les previsions de la FCAC, la collita d’ametlla creixerà un 12% a Catalunya, a causa de l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, “que poden fer perillar el conreu en secà”. Aquest increment situaria la producció global en les 6.737 tones en gra, davant de les 6.025 tones en gra de la campanya anterior.

A Catalunya hi ha 29.377 hectàrees productives d’ametlla, un 78,1% de les quals són de secà. Per primer any, però, la producció provinent del regadiu és majoritària i suposa el 58% del total. “La consolidació del regadiu pot posar en perill la continuïtat de les de secà, garants de l’equilibri territorial en zones on cap altre conreu és viable. A més, a això se suma que la situació actual del mercat no és gens favorable per a aquest cultiu”, explica Palau.

Estem vivint una forta revolució agronòmica en el món de l’ametlla, amb la introducció de noves varietats i sistemes de cultiu més productius, però el sector de l’ametlla continua patint: “Som uns cracs produint, però un desastre venent.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.