Gran angular

L’Econòmic: deu anys d’històries

Des de fa una dècada, l’equip de periodistes de la publicació hem recorregut tots els racons del país cercant empreses que cal conèixer. Hem sumat centenars d’exemples inspiradors d’emprenedoria, enginy, tradició i valentia

El primer número de L’Econòmic va veure la llum el 19 de juny del 2010
Tenim el testimoni de negocis que il·lustren l’esperit emprenedor del país
Volem continuar deu anys més sent l’altaveu del teixit empresarial del país
Anem d’allò concret a allò general, d’allò anecdòtic a allò més universal

A l’eco­no­mia li agra­den els números, els per­cen­tat­ges i les gràfiques d’evo­lu­ci­ons i de tendències. Els fa ser­vir per tenir una visió agre­gada de la rea­li­tat i així aga­far pers­pec­tiva i pro­jec­tar-se cap al futur. Els eco­no­mis­tes pas­sen molt de temps pen­sant en el curt i el llarg ter­mini. No obli­dem que és una ciència social que basa la seva uti­li­tat en el fet de pro­jec­tar esce­na­ris de futur; esce­na­ris que en la majo­ria dels casos no supor­ten la veri­fi­cació poste­rior, però això és acces­sori. En con­fiança, no importa gaire què acaba pas­sant, el que és subs­tan­cial és el fet d’ofe­rir marcs de referència i expec­ta­ti­ves. I és que neces­si­tem con­ven­ci­ments per poder fun­ci­o­nar; només les empre­ses per­su­a­di­des de la pros­pe­ri­tat poden inver­tir i només les famílies per­ce­ben segu­re­tat que les coses ani­ran d’una manera posi­tiva, con­su­mei­xen o pre­nen deci­si­ons d’estalvi.

No seria ago­sa­rat afir­mar que l’eco­no­mia ens pro­por­ci­ona una mena d’il·lusió òptica -el trompe-l’oeil dels pin­tors- que ens ajuda a superar les nos­tres pors. Des d’aquest punt de vista, l’eco­no­mia és molt humana, molt pro­pera i gens hermètica, mal­grat que alguns s’entes­ten a pre­sen­tar-la així.

A L’Econòmic sem­pre ens hem esforçat a expli­car l’eco­no­mia del nos­tre país reduint el focus de l’objec­tiu i anant a les peti­tes històries, per després aug­men­tar l’angle de visió i pro­por­ci­o­nar el con­text. Ens movem d’allò con­cret a allò gene­ral, d’allò anecdòtic a allò més uni­ver­sal. Pen­sem que és la manera d’apro­par aquest món a tot­hom. Ara que es parla tant del poder seduc­tor de l’story­te­lling, a L’Econòmic ja fa una dècada que cons­truïm històries. Començant per la nos­tra.

Fa deus anys.

L’embrió de L’Econòmic és el somni d’un grup de peri­o­dis­tes entu­si­as­tes de l’empresa i l’eco­no­mia de casa nos­tra als quals la crisi del 2008 ens va dei­xar sense veu. Entre les mol­tes coses que la “gran recessió” es va endur hi havia la publi­cació en què tre­ballàvem i amb què havíem inau­gu­rat una manera d’infor­mar sobre les pimes cata­la­nes, que fins ales­ho­res no tenien espai en les pàgines d’eco­no­mia dels dia­ris ni en les de la premsa espe­ci­a­lit­zada. De fet, aque­lles pimes ni eren reque­ri­des per expli­car-se ni els agra­dava fer-ho. De vega­des obli­dem que la infor­mació empre­sa­rial a casa nos­tra és rela­ti­va­ment recent. Fins fa poc temps, les empre­ses no tenien el bon cos­tum de com­par­tir les seves històries, per una mal entesa prudència tan nos­trada. Va cal­dre picar molta pedra per fer aflo­rar dia­mants en brut en el tei­xit empre­sa­rial i que les seves històries i el seu exem­ple servís a d’altres i tingués un efecte mul­ti­pli­ca­dor. La inter­na­ci­o­na­lit­zació, la inno­vació i la moder­nit­zació de les empre­ses cata­la­nes té mol­tes palan­ques, però una que sovint s’oblida és el paper dels mit­jans de comu­ni­cació a l’hora de difon­dre els casos d’èxit. Tot­hom neces­sita refe­rents. Les empre­ses, també.

Tor­nant a la història de L’Econòmic, aquell grup de peri­o­dis­tes, lluny de dei­xar-nos arros­se­gar pel sen­ti­ment de decepció vam dedi­car tota la nos­tra tena­ci­tat a un nou pro­jecte que va anar aga­fant forma i que ràpida­ment va acon­se­guir com­pli­ci­tats: les dels col·labo­ra­dors (molts dels quals es man­te­nen des del pri­mer número), les dels anun­ci­ants (gràcies a tots ells pel seu suport aquests anys), les del diari El Punt, després El Punt Avui (com­pany en aquest viatge) i, final­ment, però no menys impor­tant, la dels lec­tors, que han mos­trat la seva fide­li­tat al pro­ducte mal­grat que hem hagut d’abor­dar molts can­vis en aquests deu anys de trans­for­mació tec­nològica del sec­tor.

El pri­mer número de L’Econòmic va veure la llum el 19 de juny del 2010 com una publi­cació lliure i inde­pen­dent que encar­tava els seus exem­plars a El Punt Avui i vivia dels ingres­sos per publi­ci­tat, un mer­cat que s’ha anat fent cada cop més petit, per la qual cosa hem hagut d’adap­tar a la nova rea­li­tat. Així, per exem­ple, L’Econòmic, que va ser con­ce­but com a set­ma­nari, el 10 de gener del 2016 va pas­sar a ser men­sual. Paral·lela­ment, hem anat reforçant la nos­tra aposta digi­tal. Al por­tal leco­no­mic.cat el lec­tor pot tro­bar els con­tin­guts de la versió impresa i, a més, les notícies que diària­ment ela­bo­rem. Els nos­tres per­fils a les xar­xes soci­als ens aju­den a dina­mit­zar aquests con­tin­guts i a man­te­nir un con­tacte per­ma­nent amb els lec­tors. Tenim presència a Face­book i Twit­ter, però contínua­ment revi­sem la nos­tra estratègia digi­tal per adap­tar-la als nos­tres objec­tius i als can­vis en el mer­cat.

En aquests deu anys de vida, hem recor­re­gut el país de punta a punta, de ciu­tat en ciu­tat i de polígon en polígon (aquí encara hi ha molt a fer) per cop­sar el tes­ti­moni de cen­te­nars de nego­cis que il·lus­tren l’espe­rit empre­ne­dor del nos­tre país, però que sovint que­den ama­gats per les grans xifres de l’eco­no­mia.

Així vam conèixer Mon­tana Colors, una empresa de Sant Vicenç de Cas­te­llet (Bages) que fabrica pin­tura en esprai per a artis­tes gra­fi­ters de tot el món. El cofun­da­dor Jordi Rubio ens van expli­car que la va mun­tar el 1994 quan va detec­tar que el sec­tor de la pin­tura en aero­sol es des­plaçava cap al món de la cre­a­ti­vi­tat, i així ho va fer saber al pro­pi­e­tari de l’empresa de pin­tura per a l’auto­moció on tre­ba­llava. Poc obert a l’intra­em­pre­ne­do­ria va fer un cop de porta a la idea i Rubio es va llançar a la pis­cina. Avui és una marca cone­guda a tot el món.

El 2016 vam com­par­tir amb els nos­tres lec­tors la història de Kav Ly, ori­gi­nal de Cam­bodja, que va arri­bar a Bar­ce­lona el 1979 fugint del règim de ter­ror de Pol Pot i els Khmers rojos. Vete­rinària de for­mació, va mun­tar un res­tau­rant de men­jar asiàtic i l’èxit dels seus rot­lles de pri­ma­vera la porta a pro­duir-ne per a ter­cers, fins que el 1997 va mun­tar la pri­mera fàbrica a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. Avui els plats cui­nats de Ta-Tung es poden com­prar a tots els super­mer­cats.

L’enginy sem­pre és l’espurna d’una bona història, com el que va demos­trar tenir Albert Bus­cató el 2008, quan va mun­tar Albus Golf, fabri­cant de pilo­tes de golf bio­de­gra­da­bles amb el cor fet de pinso per a pei­xos. Són boles vin­cu­la­des a un diver­ti­ment molt selecte de per­so­nes que volen prac­ti­car el swing al cos­tat del mar. Bus­cató va des­co­brir que el mer­cat d’aquest tipus de pro­ducte és petit, però d’àmbit inter­na­ci­o­nal, i l’ha seduït amb una pro­posta ori­gi­nal i ecològica.

Amb molta més història, el 2017 vam conèixer l’empresa Pallarès, del 1917, dar­rer tes­ti­moni de la tra­dició gani­ve­tera de Sol­sona i fabri­cant de la cone­guda nava­lla palla­resa, l’eina de but­xaca bàsica de molts ofi­cis i afi­ci­ons. David Pallarès és l’actual direc­tor i repre­sen­tant de la ter­cera gene­ració, que ens expli­cava que man­te­nen la fabri­cació arte­sana i l’atenció al comerç local, mal­grat que els seus gani­vets han adqui­rit fama inter­na­ci­o­nal i que se’ls rifen xefs de tot el món que valo­ren la seva qua­li­tat. Pallarès es mos­trava des­con­cer­tat per les coman­des que rebien del Japó o dels Estats Units i ens deia que no tenien temps per fer màrque­ting perquè han de fer gani­vets.

Als antípodes està Ona The­ra­peu­tics, una spin-off de l’IRB Bar­ce­lona i ICREA, que va ser fun­dada pels inves­ti­ga­dors Sal­va­dor Aznar-Beni­tah i Vale­rie Van­ho­o­ren el 2019, cen­trada en el desen­vo­lu­pa­ment d’un medi­ca­ment con­tra la metàstasi. Acaba de tan­car una ronda de finançament de 30 mili­ons d’euros i l’any pas­sat va ser selec­ci­o­nada per L’Econòmic pels seu poten­cial, per la qual cosa vam anar a par­lar amb ells. Aznar-Beni­tah ens va expli­car que les cèl·lules del tumor amb capa­ci­tat metastàtica tenen un meta­bo­lisme de grei­xos molt ele­vat, i que si se’ls blo­queja la capa­ci­tat d’inge­rir greix se’ls impe­deix la capa­ci­tat de gene­rar metàstasi. Molts científics se sen­ten satis­fets amb la publi­cació dels seus des­co­bri­ments, però Aznar-Beni­tah, va vèncer les pres­si­ons fami­li­ars en aquest sen­tit, i va tirar enda­vant una empresa per por­tar al mer­cat els resul­tats. Ens va sem­blar tot un exem­ple per a molts altres homes i dones de ciència d’aquest país.

Aquesta és només una petita selecció de peripècies empre­sa­ri­als. Cada negoci té una petita gran història que diu molt sobre com som com a poble. En aquests deu anys, ens hem con­ver­tit en alta­veu de mol­tes d’elles i espe­rem con­ti­nuar-ho fent, almenys, en la pròxima dècada.

09/02

10/04

14/08



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.