Gran angular

Com pagarem aquesta crisi?

Per afrontar les conseqüències econòmiques de la covid, els governs hauran de gastar deixant de banda dèficit i deute, que es dispararan i faran que tornem a ser vulnerables en els mercats

Els economistes demanen que es gasti amb eficàcia pensant en el PIB

El forat negre de l’endeu­ta­ment públic és una de les herències no resol­tes de la crisi del 2008, la que van ori­gi­nar el totxo i les finan­ces. La inca­pa­ci­tat dels suc­ces­sius governs de l’Estat per abor­dar el dese­qui­li­bri dels comp­tes públics es fa palesa ara que la recepta unànime per fer front a la recessió deri­vada de la pandèmia i el con­fi­na­ment és gas­tar, ja que tenim poca metxa.

De moment, la fac­tura ha fet ele­var el deute del con­junt de les admi­nis­tra­ci­ons fins a 1,234 bili­ons d’euros a l’abril, segons dades del Banc d’Espa­nya. És un incre­ment de 10.533 mili­ons en un mes (a un ritme de 18,6 mili­ons per hora) i de 54.694 mili­ons d’euros en un any.

De manera habi­tual, aques­tes xifres es posen en relació amb el PIB, és a dir, amb la riquesa que genera el con­junt de l’eco­no­mia espa­nyola en un any, perquè així els mer­cats de capi­tal ana­lit­zen millor la solvència. A l’Estat, l’endeu­ta­ment públic està ara a prop del 99% del PIB. Tenint en compte que, segons alguns càlculs, per afron­tar la crisi cal­dran entre 250.000 i 300.000 mili­ons d’euros de diner públic, els dèficits podrien pas­sar a ser del 10% i el 13% nega­tius i l’endeu­ta­ment podria esca­lar fins al 110% o el 120%.

No cal dir que aques­tes pre­vi­si­ons, a més d’anti­ci­par ajus­tos futurs, sig­ni­fi­ca­ran l’incom­pli­ment de l’arti­cle 135 de la Cons­ti­tució, que va ser modi­fi­cat el 2011 amb caràcter d’urgència, per un pacte PP-PSOE, per intro­duir el prin­cipi d’esta­bi­li­tat pres­su­postària, desen­vo­lu­pat poste­ri­or­ment en la llei orgànica del 2012. Eren els moments més crítics de la crisi del deute i per tran­quil·lit­zar els mer­cats es va fixar el man­dat legal del dèficit zero i que el deute públic no superés el 60% del PIB, a comp­tar a par­tir d’aquest any 2020.

Pre­o­cu­pació.

En rea­li­tat l’incom­pli­ment ja era més que evi­dent a ini­cis d’any, quan les coses esta­ven en -2% i 95%, res­pec­ti­va­ment. Però com s’ha dit, la covid-19 agreu­jarà sig­ni­fi­ca­ti­va­ment el pro­blema. “L’esca­lada del deute ens ha d’amoïnar, i molt, perquè al final tot això s’haurà de pagar”, afirma Juan Car­los Higue­ras, pro­fes­sor d’EAE Busi­ness School.

Per resol­dre l’apa­rent con­tra­sen­tit que hi ha entre la neces­si­tat de gas­tar i l’agreu­ja­ment dels nivells de dèficit i de deute que això porta asso­ciat, els eco­no­mis­tes pre­fe­rei­xen par­lar que cal “impuls fis­cal”. “No val qual­se­vol des­pesa pública, cal tenir en compte els mul­ti­pli­ca­dors fis­cals, és a dir, l’eficàcia de l’endeu­ta­ment, de tal manera que si s’injecta un euro en l’eco­no­mia, el resul­tat en forma de PIB sigui supe­rior a l’euro”, explica Joan Ramon Rovira, direc­tor del gabi­net d’estu­dis de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona. En teo­ria, aquesta des­pesa “pro­duc­tiva” no evi­tarà que aug­menti la ràtio deute-PIB, però sí que la con­versió sigui més baixa.

Con­sum i inversió.

Una de les palan­ques és la con­fiança. Sense con­fiança part dels diners que s’injec­ten a les famílies o a les empre­ses no ani­ran al con­sum o a la inversió, sinó a l’estalvi.

El pro­blema és com man­te­nir el prin­cipi de l’eficàcia en la des­pesa quan tots els sec­tors de la població dema­nen aju­des als governs. “La població no és que reclami des­pesa pública de forma explícita, demanda diner per seguir fun­ci­o­nant, per pagar les fac­tu­res i els llo­guers, per arri­bar a final de mes. Però ningú no pensa en les con­seqüències que això tindrà”, subrat­lla San­ti­ago Niño-Becerra, catedràtic d’estruc­tura econòmica de l’IQS.

L’ingrés mínim vital, apro­vat pel govern i que unes 400.000 per­so­nes ja hau­rien sol·lici­tat, no esta­ria en la línia del que dema­nen els eco­no­mis­tes: “Genera noves bos­ses estruc­tu­rals de des­pesa no pro­duc­tiva”, asse­gura Higue­ras, que cri­tica la tendència de tots els governs a resol­dre tots els pro­ble­mes gas­tant més i més mala­ment: “Els polítics són ion­quis del deute”, diu.

El Banc d’Espa­nya ja ha adver­tit que, un cop l’eco­no­mia superi el sotrac, caldrà reduir des­pesa i aug­men­tar impos­tos. En aquest sen­tit, el govern de Pedro Sánchez ja tre­ba­lla en una reforma fis­cal que ha encès els ànims dels empre­sa­ris. I no només dels empre­sa­ris: “És con­tra­pro­du­ent -diu Higue­ras-; és com si una per­sona que ha tin­gut un acci­dent i s’està des­sag­nant rep la visita d’un vam­pir.”

En espera de les aju­des que vin­guin d’Europa per a la recons­trucció (de la quan­ti­tat i de les con­di­ci­ons), és pre­vi­si­ble que la fra­gi­li­tat finan­cera d’Espa­nya ten­deixi a aug­men­tar, i això plan­teja nous inter­ro­gants com ara si hi haurà una inter­venció d’Europa: “Crec que a la tar­dor Espa­nya serà res­ca­tada. No ho ano­me­na­ran així perquè el nom és lleig, però serà una inter­venció amb full d’indi­ca­dors. I és quan arri­ba­ran la pujada d’impos­tos i les reta­lla­des de des­pesa”, mani­festa Niño-Becerra.

El pro­fes­sor d’EAE Juan Car­los Higue­ras és nega a accep­tar aquesta pos­si­bi­li­tat: “No hi haurà homes de negre, la diferència és abis­mal res­pecte a l’ante­rior crisi, ara par­lem de grans eco­no­mies com Itàlia, Espa­nya i França.”

Sobre això, la Comissió Euro­pea ha adver­tit al govern de coa­lició de l’Estat espa­nyol que actuï en favor de l’eco­no­mia i que no pensi en el deute. Almenys, de moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.