Salut

La vacuna de la Covid-19 que assaja Oxford genera una “forta” immunitat

El 90% desenvolupen anticossos neutralitzadors amb una dosi, però encara cal saber si es manté en el temps

La vacuna sembla segura i té pocs efectes

Esperançadores notícies d’un dels assajos més avançats per trobar una vacuna contra la Covid-19, la que desenvolupa la universitat britànica d’Oxford. Els assajos clínics efectuats amb més d’un miler de voluntaris, des de l’abril passat, mostren que la vacuna sembla “segura” i “entrena” el sistema immunitari perquè generi anticossos contra el virus, segons va avançar ahir la prestigiosa publicació mèdica The Lancet.

El resultat es considera “molt prometedor”, però alhora els experts han alertat que l’estudi –fet en un temps rècord– no fa prou temps encara que està en marxa per saber si la immunitat assolida es manté a llarg termini. L’estudi mostra que el 90% de les persones han desenvolupat anticossos neutralitzadors després de ser-los injectades una dosi. Només es van donar dues dosis a deu persones, i totes van produir més anticossos neutralitzadors.

La vacuna s’anomena ChAdOx1 nCoV-19 i està feta sobre la base d’un virus genèticament fabricat que ocasiona un refredat comú als ximpanzés. L’han modificat perquè no pugui infectar els humans però s’assembli més al coronavirus i, per tant, el nostre organisme pugui aprendre com combatre’l amb seguretat. La vacuna ha provocat la resposta dels glòbuls blancs –responsables d’atacar el virus per defensar l’organisme– en sols 14 dies; i una resposta d’anticossos que el neutralitzen perquè no pugui afectar les cèl·lules en un termini de 28 dies.

Pel que fa als efectes secundaris, els científics han avançat que existeixen, però no es consideren perillosos. El 70% de les persones participants en l’estudi van desenvolupar mal de cap o febre, però es va poder tractar solament amb paracetamol.

La Universitat d’Oxford treballa amb la companyia farmacèutica AstraZeneca per al desenvolupament de la vacuna i la fabricació a gran escala. El govern britànic hi ha destinat 84 milions de lliures per accelerar-ne el desenvolupament. El primer ministre britànic, Boris Johnson, no va amagar la seva satisfacció pel resultat i, després de qualificar de “brillants” els científics d’Oxford, va dir: “No hi ha garanties, encara no estem en aquest punt i seran necessaris més assajos, però és un pas important en la direcció correcta.”

Èxit també a Rússia

Rússia també va anunciar ahir que la vacuna que investiga amb militars ha conclòs la fase de proves clíniques amb èxit. “Un segon grup de voluntaris va ser donat d’alta i els resultats de les anàlisis mostren inequívocament que tots ells han desenvolupat una resposta immunitària.” El 4 d’agost es faran més anàlisis de control de confirmació i innocuïtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.